Σε μικρή απόσταση από το ορεινό και γραφικό χωριό των Ορθονιών (ενός από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ελατίων Ζακύνθου) υπάρχει το ιστορικό Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας. Τόπος όμορφος, καταπράσινος, αποπνέοντας ολοένα αρώματα Ιστορίας και γόνιμης Παράδοσης.
Ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Μοναχό Ιωαννίκιο Κατσιβά, ο οποίος σε βαθιά γεράματα κατέστησε νόμιμο και καθολικό επίτροπό του κι επιτηρητή τον Ιεράρχη και Ηγούμενο της Αναφωνήτριας Διονύσιο Σιγούρο, τον μετέπειτα άγιο και πολιούχο της Ζακύνθου.
Το Μοναστήρι κατείχε μεγάλη περιουσία, που τού επέτρεψε να οργανωθεί ως κτιριακό συγκρότημα (1674). Σήμερα, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, προχωρούν οι εργασίες αποκατάστασής του, μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης.
Σημαντική είναι η αρχαία εικόνα της Παναγίας της Σπηλαιώτισσας, η οποία -κατά μία παράδοση- ήταν εκεί κρυμμένη στα χρόνια της Εικονομαχίας.
Αξίζει να το επισκεφθούν οι φίλοι της Παράδοσης, της Ιστορίας και οι προσκυνητές τόπων, που αποπνέουν το μυστήριο της θείας παρουσίας! Προς το παρόν, γευτείτε δυο-τρεις φωτογραφίες, που τράβηξε ο γράφων.
2 σχόλια:
Τελικά η Ζάκυνθος καθίσταται ανεξάντλητη! Τόσες φορές έχω πάει, το Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας δεν το ήξερα! Είναι, ίσως, πρόνοια του Θεού το γεγονός ότι, παρά τους τόσους σεισμούς που έχουν πλήξει το νησί, πολλά σπουδαία εκκλησιαστικά μνημεία μένουν όρθια!! Το ιστολόγιο του π. Π.Κ. μας γνωρίζει αυτά τα μνημεία - κυπαρίσσια της μυροβόλου Ζακύνθου και μας μεταφέρει νοερά εκεί, όπου μακάρι να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε.
Ευχαριστώ αγαπητέ Παναγιώτη Ανδριόπουλε για τα καλά σου λόγια, που απορρέουν από την ευγένεια της καρδιάς σου. Πάντα υπάρχουν χώροι μυστικοί, ή μάλλον, χώροι, που εκζητούν την δική μας ποιοτική (ποιητική) ματιά, για να υπάρξουν. Να είσαι καλά, διότι έχεις χαριτωθεί να διαθέτεις την απαιτούμενη αυτή Ματιά!!!
Δημοσίευση σχολίου