© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Δέκα φωτοστιγμές από την έπαυλη του Αμπελοράβδη











Με την Έπαυλη του Αμπελοράβδη, πρώην Μπούλτσου και σήμερα ιδιοκτησίας Κάρδαρη, έχουμε ασχοληθεί σε παλαιότερο σχόλιό μας, αναφερόμενοι στα πορτόνια της. Το όμορφο αυτό ζακυνθινό Κτήμα στο έμπα του χωριού Καληπάδου, περικλείει κάποια γοτθικίζοντα κτίρια μπαρόκ, τα οποία φθίνουν ολοένα, γονατισμένα απ' τους αλλεπάλληλους Σεισμούς και τα σωρευόμενα φορτία του Χρόνου. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες κάνουν ό,τι μπορούν για να τα συγκρατήσουν όρθια, ενώ από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού (;;;) οι γνωστοί υπευθυνοανεύθυνοι κωφεύουν, δικαιολογούμενοι μάλιστα (ακούστε κι αυτό και κλάψτε:) ότι, σύμφωνα με τα κιτάπια τους, τέτοια έπαυλη δεν ...υπάρχει στον τόπο εκείνον ολωσδιόλου.
Εμείς κάναμε μιαν ιδιωτική φωτογράφηση των γερμένων κτιρίων (ευχαριστώντας τη φίλη γιατρό Αικατερίνη Κάρδαρη, η οποία ευγενέστατα μάς το επέτρεψε), θέλοντας αφ' ενός μεν ν' αποδείξουμε ότι τα κτίρια όντως υπάρχουν υπομένοντας (για πόσο ακόμη;), αφ' ετέρου δε να ευαισθητοποιήσουμε όσους χρειάζεται...

9 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Σημείωση μετά από καιρό και με βάση τα νεότερα ταρακτικά δεδομένα:

Οι ιδιοκτήτες της έπαυλης, έπρεπε ν' αποτανθούν στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ.κ. Ζαχόπουλο, δίνοντας γην και ύδωρ, οπότε οπωσδήποτε να έκαναν την δουλειά τους... Αλλ' αυτοί...

Υ.Γ. Μόλις πληροφορούμαι από την τηλεόραση, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορηγούσε μέχρι πρότινος και με σημαντικά ποσά, πλην των πολλών άλλων μικρομεγάλων, και το Πανεπιστήμιο TUFTS, για κάποιο πείραμα με... ποντίκια...................
Ποιο είναι το Πανεπιστήμιο αυτό; Ιδού: Tufts University is one of the premier universities in the United States. Tufts enjoys a global reputation for academic excellence and for preparing students as leaders in a wide range of professions.
Αυτά τα επίσημα. Παρεμπιπτόντως, εκεί σπούδασε ο Πρωθυπουργός μας κι έκαμε μεταπτυχιακό η Κυρία Νατάσα!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μακάρι, όλα να είναι ψεύδη ασύστολα κάποιων διεστραμμένων νόων...................

vertzak είπε...

ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΤΣΑΙΟΥΣ;
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΙΚΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ» ΑΦΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ. ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

P. Kapodistrias είπε...

Δεν γνωρίζω, Διονύση. Μάλιστα δεν θυμάμαι, μήτε έχω αυτή την έκδοση την οποία μνημονεύεις.
Στην διάθεσή σου πάντα!

vertzak είπε...

ΓΥΡΕΥΕ ΤΙ ΠΕΤΑΞΙΑ ΘΑ ΕΦΑΓΕ ΤΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΙΚΟΛΑ. ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΤΑ ΨΑΛΛΩ ΑΜΑ ΤΟΝ ΙΔΩ. ΘΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΠΑΝΤΩΣ.

θλιμμένος μπούφος είπε...

Δάσκαλε, μικρός Νικόλας εδώ... Όπως φαίνεται δε θυμάσαι καλά... Η συγκεκριμένη έκδοση όχι μόνο δεν έφαγε πεταξία αλλά ούτε καν έφτασε στα χέρια μου. Πολύ απλά γιατί ποτέ δε μας την έδωσες. Όταν σε είχαμε ρωτήσει τι γιένεται μ' εφτούνη την εργασία (αν θυμάμαι καλά ήταν στο υπαίθριο, που παίζαμε έργο για το τέλος της χρονιάς), μας είχες πει πως είχε τυπωθεί και θα μας την έδινες. Δε σκεφτήκαμε όμως ότι τα σχολεία είχαν κλείσει, ότι ακολουθούσε καλοκαίρι και ότι θα πηγαίναμε γυμνάσιο. Όλως τυχαίως, συζητούσα τις προάλλες με έναν συμμαθητή και συνοδοιπόρο από 'κείνα τα χρόνια, με κοινή πετρία για τη Ζάκυνθο, και λέγαμε χαρακτηριστικά "εκιός ο Βερτζάγιας δε μας το 'δωσε τελικά το βιβλίο". Τουλάχιστον εμείς δεν πήραμε τίποτα. Νόμιζα λοιπόν ότι το θυμόσουνα και ομολογώ ότι το σχόλιο με εξέπληξε. Άλλωστε, θες το περιβάλλον που μεγάλωσα, θες ο χαρακτήρας μου, ποτέ δεν έτυχε να πετάξω βιβλίο, ούτε καν των μαθηματικών μετά τις εξετάσεις, που τα είχα και άχτι.
Όπως και να 'χει, μιας και μόνος σου το έθιξες, πολύ θα ήθελα να το κρατήσω στα χέρια μου, έστω και με οχτώ χρόνια καθυστέρηση.
Αν θυμάμαι καλά είχαμε πει να μπει εξώφυλλο η βαρδιόλα σε σκίτσο, εγώ στο είχα προτείνει και σου άρεσε πολύ η ιδέα. Τώρα τι έγινε τελικά... Τέλοσπαντων, ελπίζω να τα πούμε και από κοντά. Χαιρετώσε!

θλιμμένος μπούφος είπε...

@vertzak
Ένας ακόμη λόγος που δε θα πέταγα ένα τέτοιο βιβλίο, είναι ότι πλην των μαθητικών αναμνήσεων που αυτό ενέκλειε, με εισήγαγε ουσιαστικά στη Ζακυνθολατρεία! Καλό βράδυ.

vertzak είπε...

ΝΙΚΟ ΑΠ΄ ΟΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΜΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ (ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ) ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΩ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΜΟΙΡΑΣΩ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΨΕ.

ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΤΩΡΑ, ΠΩΣ ΕΙΧΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΡΚΑΔΙΩΝ ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΑΚΙΑ ΗΤΑΝ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΑ ΜΕ ΠΑΤΕΝΤΕΣ, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ. ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ «ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ» ( ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ) ΣΑΝ ΕΝΑ ΟΔΗΓΟ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΩΝ.

ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΑΔΙΚΗΣΑ, ΗΤΑΝΕ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΝΙΚΟΛΑΚΗ.

θλιμμένος μπούφος είπε...

Κανένα πρόβλημα, και εγώ με περιπαικτική διάθεση το έγραψα! Πάντως, μια και το 'φερε η κουβέντα, θα μ'άρεσε να το δω τυπωμένο, αν υπάρχει ακόμα το πρωτότυπο και αν βέβαια κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Είναι άλλωστε θέμα διαχρονικό και τώρα που το σκέφτομαι πιθανή έκδοση της εργασίας μας στο δημοτικό μετά από τόσα χρόνια θα ήταν κάτι συγκινητικό... Είχαμε όλοι προσπαθήσει πολύ γι΄αυτή.

P. Kapodistrias είπε...

Αυτές οι εργασίες (και μάλιστα οι σχολικές) δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ή και να χάνονται. Για έκδοση, μετά τόσα χρόνια, το βλέπω δύσκολο. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί, το θεωρώ σίγουρο...
Έχω πάντως μια πρόταση να σάς κάμω: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό μπλογκ, με την εποπτεία του δασκάλου Vertzak, των μελών της τότε ομάδας εργασίας Νίκου και Blue (τουλάχιστον)που γνωρίζω ότι ξέρουν από blogging, ώστε το υλικό να περαστεί και αρχειοθετηθεί σ' ένα Ιστολόγιο, κάτι που σήμερα θεωρείται και μοντέρνο κι εύκολα προσβάσιμο σ' ετούτη την διαδιακτυωμένη εποχή.
Σκεφτείτε το!...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails