© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Γρήγορο πέρασμα από το Soweto, την πόλη γκέτο των Μαύρων της Νοτίου Αφρικής [2]

Στο Soweto η έκρηξη δεν αποσοβήθηκε ποτέ

WELCOME TO SOWETO

Μαυρόασπρα γέλια για κλάματα
κατάχαμα στην πατρίδα ετούτη
και κάτω από τους τσίγγους σαφώς απαγορεύεται
η στάση και η στάθμευση
μόνο η Regina Mundi δικαιούται

μέχρις ότου

η σκληρότη σημάνει τις απαρχές του έρωτα
ή την ώρα λοιπόν της ανάστασης
και για σένα καλό μου παιδί Hector Pieterson
λουλούδι ανάκουστο της γειτονιάς
δροσιά πρωινή στα τζάμια του σχολειού σου.

[Ποίημα, φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας, 8.11.2007]

Η σορός του μόλις δολοφονηθέντος Πίτερσον μεταφέρεται από συνδιαδηλωτές.



Ο καθεδρικός ναός της Regina Mundi, της Μαύρης Παναγίας.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκ φύσεως οι καλλιτεχνικές σου ανησυχίες, αφού κατάφερες να συγκολλήσεις εικόνα, ήχο και ποίηση, τόσο αρμονικά, όσο και ο λόγος σου.
Ποιητή, χάρηκα πολύ περισσότερο, βλέποντας το ασπρό-μαυρο κινηματο-γραφικό τρέηλερ, αφού πλέον είναι σίγουρο ότι οι εικόνες εκείνες σε οδηγούν σε νέους στίχους!

P. Kapodistrias είπε...

Φίλε Σπύρο,
προσπαθώ να επανέλθω ολικά, αλλ' αδύνατον. Έχω παραμείνει πίσω. Με την πρώτη δυνατή ευκαιρία κοιτάζω και ξανακοιτάζω τις άπειρες φωτό, συναισθανόμενος βαθιά στο είναι μου τη μικρότητα ημών των πολιτισμένων και μεγαλοσχημόνων του δυτικού κόσμου.

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ανταποδίδοντας τόσα και άλλα τόσα για τα εμπεριστατωμένα αφιερώματα στην Εφημερίδα σου. Πολύ ακριβής αποτύπωση στιγμών και σκηνών! Εύγε σου!!! Ξέρω πως είσαι κι εσύ συγκλονισμένος, δηλαδή ...υγιής. Χαίρε, αγαπητέ!

Βασιλική Ν. είπε...

Πρέπει να ήταν πολύ ισχυρή εμπειρία... Εξαιρετικο και πολύ ιδιαίτερο το κινηματογραφικό τρέηλερ!
Καλή επανένταξη, θέλει χρόνο σίγουρα και άπλωμα, ξεδίπλωμα μέχρι πάλι να διπλωθούν όλα τακτοποιημένα στη γωνιά τους... καλή δύναμη εύχομαι...

P. Kapodistrias είπε...

Βασιλική μου, καλησπερίζω!
Όντως θέλω τον χρόνο μου.
Δεν το ήξερα, τώρα μού είπαν ότι υπάρχει ένα είδος "ασθένειας" ως προς την Αφρική και ό,τι εκεί συναντά ό ανυποψίαστος επισκέπτης. Όποτε παίρνει κάποιο χρόνο η "ανάρρωση"...
Ευχαριστώ για τη συναντίληψη. Να είσαι καλά.

None είπε...

Σχεδόν ανατριχιαστικά όλα αυτά... Εμείς εδώ είμαστε άσχετοι.
Αν θέλεις, μάς διευκρινίζεις για τη Regina Mundi και τον Hector Pieterson. Το είπα, είμαστε άσχετοι με τα θέματα της Αφρικής και τους αγώνες των κατοίκων της. Τυχερός, όποιος εμβαθύνει!

θλιμμένος μπούφος είπε...

Το θέμα με την ιστορία, είναι ότι όλοι (τουλάχιστον οι περισσότεροι) τη μαθαίνουν, αλλά λίγοι διδάσκονται απ' αυτή.

P. Kapodistrias είπε...

Διευκρινίσεις για τον Έκτορα Πίτερσον, αντιγράφω από το Politikokafeneio.com :

Στις αρχές του 1976, μαύροι μαθητές και φοιτητές στο Σοβέτο, μια πόλη έξω από το Γιοχάνεσμπουργκ, διαμαρτύρονταν και απείχαν από τα μαθήματα. Η αφορμή γι’ αυτή την κατάσταση ήταν η προσπάθεια από το καθεστώς της επιβολής της μισητής γλώσσας του απαρτχάιντ τα Afrikaans στα μαύρα σχολεία. τις αρχές του Ιούνη, αρκετές χιλιάδες μαθητές από επτά σχολεία κατέβηκαν σε αποχή.

Καθώς ο αγώνας αναπτυσσόταν και εξελισσόταν, το ίδιο συνέβη και με την οργάνωση των μαθητών. Στις 13 Ιούνη, συνεδρίασε το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Μαθητών του Σοβέτο, αποτελούμενο από 400 αντιπροσώπους και αμέσως οργάνωσε διαδήλωση.

Έτσι, από κάθε σχολείο στις 16 Ιούνη, οι μαθητές κινήθηκαν προς τη διαδήλωση και πολύ γρήγορα ήρθαν αντιμέτωποι με τον αποκλεισμό των δρόμων από την αστυνομία. Οι 10.000 μαθητές όμως έμειναν εκεί φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας τα αυτοσχέδια πλακάτ ψηλά.

Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα, άφησε ελεύθερους τους σκύλους της και στη συνέχεια με τα όπλα τους στόχευσαν κατευθείαν στους μαθητές. Ο 13χρονος Πίτερσεν ήταν το πρώτο θύμα και αμέσως έγινε το σύμβολο της σφαγής. Τα πράγματα όμως δεν τελείωσαν εκεί.

Έκπληκτοι οι μαθητές, όταν κατάλαβαν τι είχε γίνει εξοργίστηκαν. Με πέτρες και τούβλα στο χέρι επιτέθηκαν στην αστυνομία. Η αστυνομία υποχώρησε με τους διαδηλωτές να την κυνηγάνε. Κτίρια που συνδέονταν με το κράτος και το μισητό καθεστώς του απαρτχάιντ πυρπολήθηκαν με βόμβες πετρελαίου, στο όνομα της «μαύρης» επανάστασης.

Τα αντίποινα του κράτους δεν άργησαν να έρθουν. Μέσα σε λίγες ώρες, βαριά οπλισμένα οχήματα, οι περιβόητοι «ιπποπόταμοι», συνοδευόμενοι με πεζούς αστυνομικούς και στρατιώτες, σάρωσαν τους δρόμους πυροβολώντας αδιάκριτα. Την επόμενη μέρα το Σοβέτο είχε αποκλειστεί από το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Στις 17 Ιούνη, οι εργάτες του Σοβέτο υποστήριξαν τους μαθητές απέχοντας από την δουλειά τους. Επίσης και οι λευκοί φοιτητές του πανεπιστημίου Γουϊτγουότερσκραντ διαδήλωσαν και έκαναν πορεία με κύριο σύνθημα «Μην ξεκινήσετε την επανάσταση χωρίς εμάς».

--------------------------------

Regina Mundi (λατινικές λέξεις) σημαίνουν Βασίλισσα του Κόσμου και πρόκειται για τον τεράστιο καθεδρικό ναό του Σοβέτο, γοτθικίζουσας τεχνοτροπίας, όπου έλαβαν χώρα πολύ σημαντικά ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ιστορίας του τόπου αυτού. Π.χ. εδώ κατέφυγαν οι μαθητές, μόλις σκοτώθηκε ο Πίτερσον.

Σημειωτέον, ότι η Παναγία εδώ απεικονίζεται Μαύρη.

Ανώνυμος είπε...

Εχω τη σχετική φωτογραφία που ο μικρός Πίτερσον μεταφέρεται αιμόφυρτος, η οποία έχει αναρτηθεί στο μουσείο του Απαρτχάιντ. Η εν λόγω φωτογραφία ήταν η αφορμή παγκοσμιοποίησης του ξεσηκωμού και ο φωτογράφος, αναγκάστηκε να αλλάξει κράτος και όνομα για να μην δολοφονηθεί. Πως να την στείλω;

P. Kapodistrias είπε...

Σπύρο Καμπιώτη, εκτιμώ το ενδιαφέρον σου για την αρτίωση αυτής της ανάρτησης με την αποστολή της φωτό του νεκρού Πίτερσον. Όμως, όπως βλέπεις, την είχα ήδη αποτυπώσει και την δημοσιεύω, κάνοντας ανανέωση σημερινή της προχθεσινής ανάρτησής μου.
Δεν αμφέβαλα ότι κι εσύ, πρωτίστως εσύ ως καλός κι έγκριτος δημοσιογράφος, θα έσπευδες ν' αποτυπώσεις τη συγκλονιστική αυτή στιγμή από το Μουσείο Πίτερσον, το οποίο μαζί άλλωστε επισκεφτήκαμε εκεί στο Σοβέτο. Ευχαριστώ πάντως για την προσφορά. Ο λόγος σου με χόρτασε, κατά το κοινώς λεγόμενο. Ξέρω ότι πάντοτε με συνέδραμες με την αγάπη και την παλαιόθεν φιλία σου. Να είσαι καλά και καλές διαρκώς δημιουργίες.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails