Στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ (πρώην R.A.U), στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών λειτουργεί, υπό την εποπτεία του καθηγητή Benjamin Hendrickx, ο μοναδικός σε όλη την Αφρικανική ήπειρο Τομέας Νέων Ελληνικών, στον οποίον φοιτητές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, έχουν την δυνατότητα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ελλάδας.
Τον πανεπιστημιακό αυτόν Τομέα απαρτίζουν τρία μόνιμα μέλη:
1. Ο Καθηγητής Benjamin Hendrickx, ο οποίος είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών, πρόεδρος του παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη, αντιπρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Πατερικών και Βυζαντινών Σπουδών, εκδότης του Εκκλησιαστικού Φάρου (έκδ. της Αφρικής), μέλος εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Acta Patricia et Byzantina, Mesogeios, και Journal of Oriental and African Studies. Στις 20 Νοεμβρίου 2006 ο Καθ. B. Hendrickx διακρίθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Νότιας Αφρικής ως διεθνώς αναγνωρισμένος κορυφαίος ερευνητής και ως αυθεντία στον Τομέα του.
2. Η Δρ. Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickx, η οποία εκπόνησε μεταπτυχιακή διατριβή, με τίτλο The Awakening of Greek National Consciousness During the Thirteenth Century: A Study of Related Theories and Problems. Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή, με τίτλο The World View of the Anonymus Author of the Greek Chronicle of the Tocco: fourteenth-fifteenth centuries. Είναι Συντονίστρια του Ελληνικού Αρχείου Ν. Αφρικής, και Συνεπιμελήτρια του υπό επεξεργασίαν διεθνούς Εγκυκλοπαιδικού Προσωπογραφικού Λεξικού της Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού (Brepols, Belgium).
3. Η Μαριλένα Πιπερίδου-Τριανταφύλλου, η οποία εκπόνησε μεταπτυχιακή διατριβή, με τίτλο Έλληνες Πεζογράφοι στην Νότιο Αφρική και αυτή την στιγμή ασχολείται με την διδακτορική της διατριβή, με τίτλο Η Πριγκηπέσα Ιζαμπώ του Άγγελου Τερζάκη.
Για ενίσχυση της διδασκαλίας και της έρευνας της εν λόγω πανεπιστημιακής Έδρας έχουν αποσπαστεί, από την υπεύθυνη του Γραφείου Συντονισμού Ελληνικής Εκπαίδευσης στο Γιοχάννεσμπουργκ κ. Λεμονιά Πλακίδου-Κριατσώτου, τρεις εκπαιδευτικοί:
1. Η Εριφύλλη Θάνου-Παυλή, η οποία ολοκλήρωσε μεταπτυχιακή διατριβή, με τίτλο Έλληνες ποιητές στην Νότιο Αφρική 1960-2004. Αυτή τη στιγμή ασχολείται με την διδακτορική της διατριβή, με τίτλο Οι Ελληνίδες γυναίκες στην Νότιο Αφρική.
2. Ο Σταμάτιος Παυλής, ο οποίος τελείωσε μεταπτυχιακή διατριβή, με τίτλο Η Παρουσία του Βυζαντίου μέσα από τα Βιβλία Ιστορίας της Ελληνικής Εγκύκλιας Εκπαίδευσης και τώρα ασχολείται με την διδακτορική του διατριβή, με τίτλο Η Παρουσία της Αφρικής μέσα από την Χριστιανική Χρονογραφία του Κοσμά του Ινδικοπλεύστη.
3. Η Μελπομένη Φωκυλίδου-Θεοδώρου, η οποία εκπόνησε την μεταπτυχιακή διατριβή, με τίτλο Η πραγματεία της Θεοδώρας αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, σε επιλεγμένα Βυζαντινά και σύγχρονα έργα.
Επικουρικά συμβάλλει επίσης στον τομέα της έρευνας η Δρ Κορίνα Ματζούκη, η οποία έχει εκπονήσει επισταμένες έρευνες επάνω στο θέμα της τελευταίας βυζαντινής περιόδου και η οποία έχει εκδώσει ένα βιβλίο σχετικά με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, το οποίο έτυχε ευρείας αποδοχής. Παράλληλα η Δρ Ματζούκη επεξεργάστηκε το θέμα Απόψεις της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας και ασχολήθηκε ειδικότερα με τους λογοτέχνες Γ. Σεφέρη, Κ. Καβάφη και Ν. Εμπειρίκο.
Το Τμήμα των Νέων Ελληνικών έχει να επιδείξει μια σειρά αξιόλογων επιδόσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:
- Το πρόγραμμα ερευνών Byzantium in East Africa του Καθηγητή Hendrickx. Σε αυτό συνεργάστηκε, μέχρι τον θάνατό του το 2002, ο Καθηγητής M. E. R. Mathivha, ο οποίος υπήρξε αντιπρύτανης του University of the North της Νότιας Αφρικής και αρχηγός της φυλής των Lemba στην Venda. Η έκθεση με θέμα Η πολιτιστική κληρονομιά των Lemba διοργανώθηκε από τον Τομέα των Νέων Ελληνικών και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ.
- Το πρόγραμμα ερευνών για την Φραγκοκρατία στην Ελλάδα του καθ. Hendrickx, που συνεχίζεται εδώ και 30 χρόνια και του οποίου πορίσματα έχουν ήδη δημοσιευτεί κυρίως στην Ελλάδα.
- Τα αρχεία των ελληνικών κοινοτήτων τα οποία καταγράφτηκαν και ταξινομήθηκαν από την Έδρα των Νέων Ελληνικών σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και την Ελληνική Παροικία. Το αρχειακό αυτό υλικό, με πρωτοβουλία της Έδρας, έχει εκτεθεί στο κοινό δυο φορές μέχρι σήμερα.
- Η οργάνωση ενός διεθνούς ερευνητικού έργου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Hendrickx, το οποίο είχε σχέση με μια πολύτιμη συλλογή έργων τέχνης και γραπτών μνημείων, γνωστή ως Συλλογή Missak. Η συλλογή αυτή κληροδοτήθηκε στο πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και αναφέρεται στον ρόλο των μειονοτήτων -ειδικότερα των Αρμενίων και των Ελλήνων- την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
- Η έκδοση του περιοδικού Εκκλησιαστικός Φάρος από τον καθηγητή Hendrickx, την Δρ Σανσαρίδου-Hendrickx και τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ. Το περιοδικό είναι ένα από τα παλαιότερα της Αφρικής. Η έκδοσή του, η οποία ξεκινά από τις αρχές του 20ού αι., είναι υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας.
- Η Δρ Σανσαρίδου-Hendrickx ασχολείται με τα θέματα Εθνικισμός και ανθρώπινες αξίες στο Βυζάντιο και Η διαδικασία του προσπολιτισμού μεταξύ των μαθητών στα ελληνικά σχολεία μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερη ευαισθησία έχει επιδείξει η Δρ Σανσαρίδου-Hendrickx στο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής ως «ξένης» γλώσσας, για το οποίο έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα.
- Ο Τομέας των Νέων Ελληνικών έχει να επιδείξει ένα σημαντικότατο αριθμό άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά καθώς επίσης και την έκδοση αρκετών επιστημονικών βιβλίων. Σήμερα βρίσκονται υπό έκδοσιν, μάλιστα σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας, άλλα τρία βιβλία. Πρόκειται για τις μεταπτυχιακές διατριβές της κας Πιπερίδου με θέμα Η Ελληνική πεζογραφία στην Νότιο Αφρική, της κας Θάνου με θέμα Έλληνες ποιητές στην Νότιο Αφρική από το 1960-2004 και της κας Μαρίνου-Χατζηθεοδώρου με θέμα Ο ρόλος του ομογενειακού Ελληνικού Τύπου και η συμβολή του στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Νοτιοτέρας Αφρικής.
- Ο Τομέας των Νέων Ελληνικών έχει διοργανώσει Συμπόσια και Συνέδρια όπως: Το Συνέδριο του Ελληνισμού στην Αφρική (2000) και Το Διεθνές Συνέδριο για την Ορθοδοξία στην Αφρική (2001), τα οποία πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Οργανώθηκαν, επίσης, με πρωτοβουλία του Τομέα, συμπόσια με θέματα γύρω από τον Ν. Καζαντζάκη, τον Κ. Καβάφη, τις Βυζαντινές Σπουδές, κ.ά.
- Η σημαντικότερη όμως δραστηριότητα του Τομέα αυτή στιγμή είναι το υπό σύνταξη Encyclopaedic Prosopografic Lexicon of Byzantine History and Civilization. Το Λεξικό αυτό, το οποίο αναμένεται να τελειώσει στα επόμενα έξι με επτά χρόνια, αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του έργο στον τομέα των βυζαντινών και μεσαιωνικών σπουδών. Της προσπάθειας αυτής ηγείται ο Καθηγητής Hendrickx, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αλέξη Σαββίδη. Στην έρευνα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος τόμος εκδίδεται αυτό τον καιρό από τον εκδοτικό οίκο BREPOLS στο Βέλγιο.
Ο Τομέας παρέχει εξάλλου την δυνατότητα εκπόνησης μεταπτυχιακών διατριβών Μάστερ ή Διδακτορικών επισήμως αναγνωρισμένων από το ελληνικό Κράτος. Για τον σκοπό αυτόν έχουν επιλεγεί ως συνεργάτες από Πανεπιστήμια της Ελλάδας οι Καθηγητές: Σ. Βαρναλίδης, Κ. Μητσάκης, Α. Σαββίδης, Γ. Πετρώνος, Χ. Μπαμπούνης, Τ. Σ. Λουγγής.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά τα τελευταία χρόνια, απονεμήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, τίτλοι Μάστερ και Διδακτορικού της Φιλοσοφικής Σχολής σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι εργάστηκαν φιλόπονα ανταποκρινόμενοι στις υψηλού επιπέδου απαιτήσεις του Τμήματος και του Πανεπιστημίου. Αξίζει να επισημανθεί, ότι οι διατριβές εκπονήθηκαν στην ελληνική γλώσσα. Ο αριθμός των διατριβών αυτών ανέρχεται σε έντεκα, ενώ υπάρχει ακόμη ένας ικανός αριθμός, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας.
Οι διατριβές, ανάλογα με το θέμα το οποίο διαπραγματεύονται, κατατάσσονται στους εξής θεματικούς κύκλους:
1. Ο ελληνισμός στην Νοτιότερη Αφρική.
1. Ο ελληνισμός στην Νοτιότερη Αφρική.
2. Νεοελληνική εκπαίδευση από το 19ου αιώνα μέχρι σήμερα.
3. Νεοελληνική λογοτεχνία και προφορική παράδοση.
4. Θρησκεία και κοινωνία.
Όσον αφορά στους προπτυχιακούς φοιτητές, συνολικά στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών (Τομείς Αρχαίων Ελληνικών, Νεοελληνικών και Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού) φοιτούν ετησίως 200-300 φοιτητές. Οι μεταπτυχιακοί ανέρχονται ετησίως γύρω στους 40 κυρίως στον Τομέα των Νεοελληνικών.
Όσον αφορά στους προπτυχιακούς φοιτητές, συνολικά στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών (Τομείς Αρχαίων Ελληνικών, Νεοελληνικών και Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού) φοιτούν ετησίως 200-300 φοιτητές. Οι μεταπτυχιακοί ανέρχονται ετησίως γύρω στους 40 κυρίως στον Τομέα των Νεοελληνικών.
Η λειτουργία της έδρας, τόσο στην συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και των φοιτητών, ενθαρρύνει τη συνέχιση του δημιουργικού έργου για την διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα.
2 σχόλια:
τελικά, βλέπει κανείς πως ο κόσμος είναι μια οικογένεια.
ο μι΄κρός, ο μέγας.
όταν κοιτάς το έχει σου σα φαμελιά, προσέχεις, βάζεις τραπέζι για όλους, έχεις για τον καθένα ό,τι χρειάζεται.
βλέπεις και στο παραπάνω, αυτό το όμορφο: πώς, άνθρωποι από μια 'πητειά', άνθρωποι που μαζί, με την ίδια αγάπη, καλλιεργούν της γενιάς τους, της γλώσσας τους, της αγάπης τους την ταυτότητα. και πόσο μακριά έχουν πάει! όσο οι τόμοι της βιβλιοθήκης που έχουν μαζέψει με μόχθο προφανώς και με δυσκολίες, αλλά και με τη χαρά αυτού που κάνει το καθήκον του σα φαμελιά...
ελάτε φίλοι, λέτε και στους άλλους, στρώσαμε!
στο στρωμένο τραπέζι σας είθε να έρχονται και να τρώνε και να πίνουν με αγάπη όσοι γεύονται και αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό, το έχει σας!
@ abttha.
Αγαπητή Ελένη, μεγάλη υπόθεση αυτή των Ελληνικών Σπουδών εκεί στην ξένη γη. Και φαντάζομαι, όπου στον κόσμο, το ίδιο συμβαίνει.
Όλα λειτουργούν πρωτεϊκά, γι' αυτό και θελκτικά. Προσπαθούν να ισχύσουν και το έχουν ήδη καταφέρει. Εννοείται, χρειάζονται την κάθε λογής βοήθειά μας, αλλά...
Η συγκίνησή μας (και η δική τους) ήταν μεγάλη, η δε προσφορά τους στην Ελληνική Γραμματεία και την εν γένει ιδέα του Ελληνισμού παμμέγιστη.
Μακάρι, από μέρους μας, να ημπορούσαμε να βοηθήσουμε περισσότερο. Μα και η δημοσιοποίηση του έργου και του μόχθου τους, νομίζω, είναι κάτι!!! Εύγε τους!!!
For more information on MODERN GREEK AT UJ contact
Prof. B.Hendrickx OR Dr Thekla Sansaridou-Hendrickx
at benh@uj.ac OR thekla@telkomsa.net
OR FAX 011-4892797 OR phone 011-4892735
OR write to
Prof. B.Hendrickx, Modern Greek, UJ, P.O. Box 524, Auckland Park 2006, South Africa.
Δημοσίευση σχολίου