Τα Στροφάδια, παράρτημα -λες- του παραδείσου επί γης, δεν μπορούσε να μην ενδιαφέρουν δημιουργικά διάφορους καλλιτέχνες. Η ωραιότητα των νησιών αυτών και κυρίως του μεγαλύτερου (Σταμφάνη ή Μεγάλο Στροφάδι), με την αυστηρή μεγαλοπρέπεια του Πυργομονάστηρου των Παλαιολόγων, αποτυπώθηκαν και εικαστικά μέσα στους αιώνες.
Κατ' αρχήν παρουσιάζουμε σήμερα πέντε τέτοιες πολύ ενδιαφέρουσες αποτυπώσεις:
Στην 1η φωτό, το περιώνυμο Μοναστήρι σε χαλκογραφία του André Grasset de Saint-Sauver από το βιβλίο "Voyage historique...", Παρίσι, 18ος αιώνα.
Στις φωτογραφίες 2-4, μικρογραφικές απεινονίσεις του ευλογημένου εκείνου τόπου / λεπτομέρειες από φορητές εικόνες της Μονής, έργα αγνώστων αγιογράφων του 18ου αιώνα. Θα ήταν ενδιαφέρον να συμπαρουσιασθούν και σχολιασθούν ολόκληρες οι εν λόγω εικόνες, αλλά δεν είναι το θέμα της παρούσας ανάρτησης αυτό. Αξίζει πάντως να μνημονευθεί, ότι οι εικόνες αυτές (μαζί με πλήθος άλλων πολυσήμαντων) συντηρήθηκαν και αποκαλύφτηκαν εσχάτως από τους Αδελφούς Ανδρέα και Μάριο Θεοδόση, ειδικούς επιστήμονες στο νεοσύστατο Εργαστήρι Συντήρησης Έργων Τέχνης της εν Ζακύνθω Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου.
Στην 5η φωτό, ένα χαρακτικό του Δημήτρη Νικολούλια, έργο Ιανουαρίου 1994, το οποίο αφιερώθηκε από τον ίδιον στη Μονή, δίχως να προκύπτουν περισσότερα στοιχεία του.
Αυτά προς το παρόν. Ευελπιστούμε να επανέλθουμε με νεότερη συλλογή σχετικών εικαστικών αποτυπώσεων.
4 σχόλια:
Μα τι ωραία ανάρτηση παμφίλτατε Π.Κ.!
Ομορφαίνεις την μπολογκόσφαιρα! Κυριολεκτικά!
Και μας διδάσκεις ταυτόχρονα.
Μπράβο στην Μητρόπολη και για το Εργαστήρι συντήρησης Έργων Τέχνης!
Σπουδαία πρωτοβουλία! Που αποδίδει πλούσιους καρπούς!
Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα! Συγχαρητήρια!
@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,
Εεε, όχι και "ομορφαίνω την μπλογκόσφαιρα"!!!... Απλά, προσπαθώ να δω πίσω απ' τα φαινόμενα. Ή, αλλιώς, προσπαθώ από τη μύγα να βγάλω ξύγκι, κατά το κοινώς λεγόμενο!
Ευχαριστώ σε!
@ Δέσποινα,
Είσαι πολύ καλή! Ευχαριστώ από καρδιάς!
Δημοσίευση σχολίου