© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο π. Βασίλειος Θερμός, ψηλαψώντας το ανθρώπινο πρόσωπο: "Πού να βρω την ψυχή μου;"

Ο αγαπητός συναδελφός π. Βασίλειος Θερμός είχε την καλοσύνη να μού στείλει πριν από λίγο καιρό, συν τοις άλλοις, και το νέο βιβλίο του "Πού να βρω την ψυχή μου. Το ανθρώπινο πρόσωπο στον σύγχρονο κόσμο", που κυκλοφόρησε από τις δοκιμασμένες Εκδόσεις Αρμός το 2008.

Υπό τον παραπάνω χαρακτηριστικό τίτλο - στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, ο ευαίσθητος αυτός εκκλησιαστικός διανοητής επιχειρεί την προσωπική του ψηλάφηση του ανθρώπινου προσώπου, το οποίο συχνά-πυκνά υποκρύπτεται καταπιεζόμενο κάτω από πολλά και διάφορα προσωπεία - σημαίες ευκαιρίας.

Ο π. Βασίλειος επιχειρεί απαντήσεις σε πλείστα όσα ερωτήματα ζωής και ύπαρξης. Σ' ένα περιβάλλον, όχι μονάχα διπροσωπίας (τούτο θα ήταν απλούστερη κατάσταση στην αντιμετώπισή της), αλλά πολυπροσωπίας και αυτοεξόντωσης εντός των τειχών του υπαρξιακού μας κολαστηρίου.

Το βιβλίο αποτελεί τη συναγωγή επτά διαλέξεων του Αιδεσιμολογιότατου συγγραφέα, μαζί με τις συζητήσεις που ακολούθησαν, μες από τις οποίες αναβλύζουν ο πόνος και η αγωνία για την ανακάλυψη και διάσωση του Προσώπου μας!

Ο τρόπος της γραφής είναι ιδιαίτατα άμεσος, πυκνός κι ευθύς (μην ξεχνάμε, ότι ο π. Θερμός είναι και καλός ποιητής), συνδυαζόμενος με την επιστημονική εκδοχή (και παιδοψυχίατρος γαρ)των απόψεών του.

Αξίζει ν' αναφερθούν ορισμένα από τα ερωτήματα, στα οποία παρέχονται απαντήσεις μες από το βιβλίο αυτό των 304 μεστών ουσίας σελίδων:

* Τι σημαίνει το γεγονός πως είμαστε πρόσωπα;

* Υπό ποιες προϋποθέσεις λειτουργούμε ως πρόσωπα;

* Τι ρόλο παίζει το ασυνείδητο;

* Πότε κινδυνεύουμε να χάσουμε το πρόσωπό μας;

* Συμφιλιώνονται πρόσωπο και ομάδα;

* Πώς συνδέονται θεολογία και ψυχολογία, όταν έρχεται ο λόγος για το πρόσωπό μας;

* Πώς η σημερινή κοινωνία και ο περιβάλλων πολιτισμός επηρεάζει το πρόσωπό μας;

4 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον μου ακούγεται και επιστημονικά τεκμηριωμένο.
Τελικά το χάνουμε ή το κρύβουμε επιμελώς..

Μετ'ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Το θέλω αυτό το βιβλίο οπωσδήποτε. Θα το βρώ.

Το πρόσωπό μου απειλείται, και είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω!

Το πρόσωπο δεν μπορεί να ταυτιστεί με την ψυχή?

Άστρια είπε...

Με είχε εντυπωσιάσει η εξαιρετική ομιλία του που διάβασα στα "παραθέματα λόγου". Θα πρέπει να είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με ουσιαστικά ερωτήματα και ο τίτλος προδιαθέτει γι' αυτό.

π. Ἐφραὶμ Τσόλης είπε...

Εἶναι πραγματικὰ πολὺ συγκλονιστικὰ τὰ ὅσα παρουσιάζονται καὶ καταγράφονται στὸ παρὸν πόνημα τοῦ πατρὸς Βασιλείου Θερμοῦ. Ἡ σύνδεση ψυχολογικοῦ καὶ θεολογικοῦ γεγονότος ἐναρμονίζονται καὶ φωτίζουν τὴν μεταμορφωτικὴ πλευρὰ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου ὡς ἐσχατολογικοῦ προσώπου. Τὸν εὐχαριστῶ προσωπικὰ θερμὰ γιὰ τὰ ὅσα καταβάλει καὶ προαγάγει.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails