© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Μια μαρτυρία για τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά μετά τους Σεισμούς του '53

Η μικρή και γραφικότατη ψαροταβέρνα που δείχνει η φωτογραφία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Κερκίνη, στην όχθη της ομώνυμης Λίμνης στη Μακεδονία. Εκεί βρεθήκαμε πριν από δυο περίπου μήνες, στις 28 Ιουνίου.

Ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας αυτής είναι ένας γλυκύτατος και αξιοθαύμαστος άνθρωπος, ο κ. Χαρίσης Φραγκόπουλος, ανηψιός του μεγάλου κωμικού Κώστα Χατζηχρήστου και πατέρας του γνωστού ανταποκριτή της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκου Φραγκόπουλου. Ο κ. Χαρίσης είναι όλος ένα χαμόγελο και μπόλικο χιούμορ. Αεικίνητος κι εξαιρετικά περιποιητικός, παρά την προχωρημένη του ηλικία.

Ανάμεσα στα πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα που μάς διηγήθηκε, μάς ανέφερε, ότι αμέσως μετά τους Σεισμούς του 1953 στα Επτάνησα βρέθηκε ως φαντάρος στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά, στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης.

Πολύ ευχαρίστως δέχτηκε ν' αποτυπώσουμε σε βίντεο τη μαρτυρία του, για τις ανάγκες του "Ίσκιου" μας. Η οποιαδήποτε μαρτυρία, που αφορά στην δίσεκτη εκείνη περίοδο, έχει την δική της αξία. Μακάρι οι επαΐοντες του τόπου μας να είχαν φροντίσει ν' αποτυπώσουν μαγνητοσκοπικά όσες περισσότερες παρόμοιες (ίσως και πολύ σημαντικότερες) μαρτυρίες.
Κατά την διάρκεια της ερασιτεχνικής μας βιντεοσκόπησης στην ψαροταβέρνα της Κερκίνης, ο θόρυβος των... αδίστακτων ψαροφάγων τριγύρω μας ήταν έντονος και ο κ. Χαρίσης δεν ακούγεται όσο καθαρά χρειάζεται. Δείτε τη σύντομη διήγησή του και αμέσως μετά επιχειρούμε μια μεταγραφή όσων λέει:

"Υπηρέτησα φαντάρος στην Κεφαλονιά και Ζάκυνθο δεκαοχτώ μήνες. Κι εφτιάχναμε σπίτια, οικοδομές, διότι είχαν πέσει όλα από τους Σεισμούς.
Εγώ ήμουν οικοδόμος εκεί και απολύθηκα μετά από τους δεκαοχτώ μήνες από εκεί που υπερέτησα.
Όμως οι Κεφαλονίτες εμάς μάς έβλεπαν για φράγκα, όχι γι' ανθρώπους.
(Μετά από μια παύση, επαναλαμβάνει μ' έμφαση:)
Οι Κεφαλονίται μάς έβλεπαν για φράγκα, όχι γι' ανθρώπους.
Αυτά."

1 σχόλιο:

Δέσποινα είπε...

Συμπαθέστατος ο κ. Χαρίσης και η μαρτυρία του συγκινητική!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails