© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Για την ηχοφωτιστική Ποίηση του Marco Nereo Rotelli / La poesia sonora e illuminante di Marco Nereo Rotelli

Ένας από τους πλέον ταλαντούχους ανθρώπους της Σύγχρονης Τέχνης που έχω γνωρίσει είναι ο Βενετσιάνος Marco Nereo Rotelli. Πρόκειται για μιαν εξαιρετική και πολυπράγμονα φυσιογνωμία, που αξίζει να προταθεί σήμερα από τον "Ίσκιο" μας, ώστε να γνωσθεί απ' όσο γίνεται περισσότερους φίλους του ιστοτόπου μας.
Γνωριστήκαμε στη Γαληνοτάτη Πόλη των Υδάτων, τότε που είχε την ευθύνη των γιορτών στον τομέα της Ποίησης και τις σχετικές ηχο-φωτιστικές εγκαταστάσεις Τέχνης, κατά την διάρκεια της 51ης Bienalle της Βενετίας, τον Ιούνιο του 2005, στην οποία έλαβε τιμητικά μέρος η Ζακυνθινή Ποίηση, απ' όπου και όλες οι δημοσιευόμενες εδώ φωτογραφίες μας.
Εκεί φώτισε αριστουργηματικά το San Secondo, ένα ολόκληρο λιλιπούτειο νησί (γνωστό ως Isola della Poesia) στην ενετική Λιμνοθάλασσα. Πλέοντας νυχτιάτικα προς το μέρος του λάβαμε ενεργό μέρος στην ανάγνωση Ποίησης. Φθάνοντας εντέλει, ο Rotelli παρουσίασε το υπερθέαμα -δημιούργημά του, μια στιγμή του οποίου βλέπετε κι εσείς στην παραπάνω φωτό.
Ο Marco Nereo Rotelli γεννήθηκε το 1955 στη Βενετία. Ζει κι εργάζεται στο Μιλάνο. Θεωρεί, ότι η Τέχνη με την Ποίηση και τη Φιλοσοφία μπορούν να συνυπάρξουν, οδηγώντας στην Αρμονία. Ως Βενετσιάνος που είναι, γνωρίζει ενστικτωδώς, ότι η σκιά και το φως, η τραγωδία και το ξεφάντωμα, η μάσκα και η ακολασία, η εγγύτης και η απόσταση είναι τα δύο πρόσωπα του ίδιου κόσμου.

Μες από τις κατασκευές του ο Rotelli αναγεννά τις πρώτες ύλες του Πολιτισμού μας σ' ένα σύνθεμα Ποιότητας, το οποίο δεν μπορεί να μη μάς γοητεύσει ευεργετικά. Στέλνει φως και θωπεύει πότε διακρικτικά, πότε εκρηκτικά τα κτίρια ή τα νησάκια. Στέλνει, με τρόπο ηλεκτρονικό, λέξεις ποιητικές και πυροβολεί με αυτές τα μνημεία ή τα βουνά. Ανακατεύει οράματα με ήχους, ώστε να παραχθεί το κατεξοχήν υπερ-Θέαμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ακολουθούν ορισμένες κινηματογραφημένες αναφορές στην ηχοφωτιστική Ποίηση, που δημιουργεί.






Uno degli uomini di talento dell’ arte contemporanea che ho mai conosciuto, e’ Marco Nereo Rotelli. Aveva la responsabilita’ delle feste, nel settore della Poesia e delle installazioni artistiche (acustiche e illuminanti), durante la 51a Bienalle di Venezia, il 2005, dove ha preso parte d’ onore la Poesia di Zante. La’, ha illuminato intera una isola piccola, la Isola della Poesia che si trova nel mare veneziano.

Marco Nereo Rotelli, e’ nato il 1955 a Venezia. Vive e lavora a Milano. Considera che l’ arte con la poesia e la filosofia possano coesistere, conducendo alla armonia. Come veneziano che sia, conosce institivamente che la ombra e la luce, la tragedia e la baldoria, la masca e la dissolutezza, sono due faccie dello stesso mondo.

Dentro a le sue construzioni, Rotelli rinasce le materie prime della nostra cultura, affascinandoci beneficamente. A volte, illumina discretamente e a volte esplosivamente edifici o isole. Manda con modo elettronico parole poetiche, con i quali spara monumenti o montagne. Mescola visioni con suoni, producendo lo spettacolo eccezionale del essere umano!
π. Π.Κ.
[Περίληψη-Μετάφραση στα Ιταλικά: grosso modo]

12 σχόλια:

Artanis είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση...Καλημέρα απο ΝΖ...

Anastasios είπε...

Πάντα είχα την εσωτερική βεβαιότητα ότι η ποίηση δεν είναι μόνο λέξεις...

Ο Μάρκο, με το έργο του, δικαιώνει την άποψη αυτή.

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

γνώρισα τώρα ένα σπουδαίο καλλιτέχνη και μια ωραία και καινούργια τέχνη. το τελευταίο βίντεο δείχνει μαζί με το πρώτο πόσο δύσκολή είναι αυτή η δημιουργία και πόση προσοχή από τον ακροατή-θεατή για να ψαρέψει τις λεπτομέρειες

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ο συνδυασμός Ποίησης και Ηχοφωτιστικής μόνο δέος προκαλούν.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση

Μετ' ασπασμών τε και εναγκαλισμών

Δέσποινα είπε...

Θεωρώ ότι η δουλειά του Rotelli είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της Σύχρονης Τέχνης όχι μόνο της ιταλικής αλλά και της παγκόσμιας.
Τι τύχη να τον γνωρίζεις!

panagiotisandriopoulos είπε...

Eξαιρετική ανάρτηση, αγαπητέ μας Π.Κ.

Η σύγχρονη τέχνη στην προσπάθειά της να συναντηθεί με τις παραδοσιακές τέχνες μπορεί να γεννήσει αριστουργήματα, όπως οι συνθέσεις του Rotelli.

Πάντα τέτοιες συναντήσεις εύχομαι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Έστω και με καθυστέρηση, σε χαιρετώ κι εγώ από το Zante!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Η Ποίηση υποφώσκει παντού, δωρίζοντας ιάματα στους έχοντας χρεία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι Μπου Σάμπα,

Χαρά μου να σού προσφέρω νέα Γνώση. Όχι προσωπική μου (αν είναι δυνατόν...), αλλά να είμαι ο αγωγός προς Αυτήν!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κυρά των Γλάρων,

Ναι, Δέος! Συντριβή και Δέος, όπως θα έλεγε και ο Ελύτης!

P. Kapodistrias είπε...

@ Δέσποινα,

Και πολύ πρώτος ο Rotelli!!!!

Γειά σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ θερμά για την εκτίμηση! Ανταποδίδω!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails