© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Απαστράπτον απόψε το Μουσείο Σολωμού στην Κέρκυρα

Φωτορεπορτάζ και videos: Αναΐς






Έγιναν απόψε τα Εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Σολωμού στα Μουράγια της Κέρκυρας. Μικρός, αλλά εξαιρετικός χώρος - κυψέλη Γνώσης! Παρόντες στην όμορφη αυτήν εκδήλωση ήταν σχεδόν το σύνολο του πνευματικού κόσμου του Νησιού, από τα στελέχη της Αναγνωστικής Εταιρείας έως τους Καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Κερκύρας, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών, ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι και πλήθος φιλιστόρων! Κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν έπεφτε καρφίτσα...
Στους τοίχους έργα τέχνης σολωμίζοντα διαφόρων καλλιτεχνών και εποχών μέχρι και σήμερα, όπως π.χ. της Άριας Κομιανού ή του Φασιανού με θεμα τη "Γυναίκα της Ζάκυθος".

Το ιστορικό της αποκατάστασης του σημαντικού αυτού Κτιρίου παρουσίασε συνοπτικά ο Πρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών Περικλής Παγκράτης και ο Καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός, εκ μέρους της Ε.Κ.Σ. Η αρχιτέκτονας Αγλαΐα Παπουτσάνη-Καραμάνου, μίλησε για τη δική της δουλειά. Τη χρηματοδότηση είχε αναλάβει η Εθνική Τράπεζα. Στο πλαίσιο της γιορτής παρουσιάστηκαν επίσης, σύμφωνα και με το Πρόγραμμα, δύο βιβλία για τη ζωή του Κερκυραίου Δημοτικιστή Ηλία Σταύρου. Ο Αλέξανδρος Σταύρου της Εθνικής Τράπεζας συνέβαλε ως χορηγός (δια της Τράπεζας), και ως προς το υλικό για το βιβλίο του παππού του.



20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όπως φαίνεται οι Κερκυραίοι ξέρουν να πουλάνε καλά αυτό που έχουν, όσο ελάχιστο κι αν είναι. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να παραδειγματιστούμε και εξηγούμαι: το μουσείο Ξενόπουλου δεν λειτουργεί, μουσείο Φώσκολου τώρα αξιωθήκαμε να φτιάξουμε... Το κακό για ΄μας είναι ότι δεν μπορούμε να στεγάσουμε ούτε τα κεκτημένα, εν αντιθέσει με άλλους. Βέβαια θα αναρωτηθεί κάποιος: για πόσους πρέπει να φτιάξει μουσείο η Ζάκυνθος και για πόσους η Κέρκυρα; Αν μη τι άλλο ως Ζάκυνθος μπορούμε και εξάγουμε, είναι κι αυτό μια παρηγοριά...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Έπρεπε να είσασταν εδώ!

Έχω όμως την αίσθηση-πιο δυνατή κι απ τις αισθήσεις- οτι όλη την ώρα σας "έβλεπα" στην αίθουσα και σ όλους τους χώρους, κάτω απο τον Ήσκιο, να σκύβετε και να μελετάτε με δέος και συγκίνηση τα εκθέματα..
Κάνω λάθος;

P. Kapodistrias είπε...

@ Ανώνυμε,

Δεν έχεις άδικο... Θα βλέπεις ασφαλώς εδώ στο πολυπεριοδικό μας, ότι ευκαίρως ακαίρως τα λέμε, τα γράφουμε, τα διαδίδουμε όλ' αυτά, αλλά ουδείς ιδρώνει... Έχουμε καταντήσει γραφικοί, ορισμένοι που επιμένουμε για τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του Τζάντε μας!

Καλημέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς, Καλημέρα!

Προσέφερες μια σπουδαία υπηρεσία ως ανταποκρίτρια του ΙΣΚΙΟΥ μας χθες το βράδυ! Ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων. Θα σε... χρησιμοποιούμε ενίοτε!

Να είσαι καλά, ώστε να βιώνεις την παραδείσια αίσθηση πλάι στον ΗΣΚΙΟ της Ποίησής μας, τον Παμμέγιστο Διονύσιο των Γραμμάτων μας εννοώ!

Άξιοι όσοι κουράστηκαν γι' αυτό το έργο! Αισθάνομαι προσωπικά πολύ πλούσιος, ότι όλοι τους /σας με τιμούν /τιμάτε με τη Φιλία!

Έρρωσθε!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Διευκρινίζω για τους φίλους που δυο χρόνια τώρα μάς διαβάζουν καθημερινά, ότι ο τίτλος του πολυπεριοδικού μας "στον ίσκιο του Ήσκιου" προέρχεται από ένα παλαιότερο ποίημά μου, γραμμένο για τον Σολωμό.

Κι εννοώ, ότι ο ημέτερος ίσκιος προσπαθεί να ισορροπήσει δίπλα ή έστω από κάτω από τον υπερμεγέθη Ήσκιο Σολωμό. Τη λέξη γράφω με ήτα, διότι στον Όμηρο, γραμμένη έτσι η λέξη, σημαίνει το Φάσμα, το Όραμα, την Οπτασία και ό,τι ανάλογο.

Οπότε κι εμείς, οι ταπεινοί και κάποτε προπέτες πασχίζουμε να ισχύσουμε -οι ανόητοι- δίπλα στο Φάσμα Σολωμό... Εις μάτην, αλλ' αυτή είναι η μοίρα μας...

Ξανακαλημέρες!

VAD είπε...

Τελευταία φορά που πήγα στην Κέρκυρα ήταν το '93,υπήρχε τότε το μουσειο και δεν το ήξερα;Ευκαιρία να ξαναπάμε...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Έχω κάτι ελάχιστο ν απαντήσω στον Ανώνυμο.
ΔΕΝ είναι ελάχιστο Αυτό που έχουμε οι Κερκυραίοι, ώστε και εμείς εξάγουμε, αλλά θεωρούμε οτι πλουτίζουμε δίνοντας.. Μάλιστα οι Άνθρωποι του Πνεύματος και του Λόγου δεν ανήκουν πουθενά ή μάλλον ανήκουν σ όλους. Έχουν πανανθρώπινη διάσταση. Κανείς δεν σας κλέβει τίποτε.
Ό Θεός δίνει την αγάπη Του "σπάταλα" όπου τη δέχονται και ποτέ δεν λιγοστεύει.
Ναί, είμαστε τυχεροί που ο Σολωμός διάλεξε να ζήσει τα τελευταία ΄25 χρόνια της ζωής του και ν αφήσει την αύρα του εδώ.. Δεν είναι δικός μας, ενώ είναι ΚΑΙ δικός μας. Είναι του Ολύμπου της Ποίησης στην πιο ψηλή κορφή.
Εμείς ΔΕΝ τον πουλάμε!
Τον σεβόμαστε, τον αγαπάμε, τον τιμούμε.
Κάντε ένα μουσείο κι εκεί.. Για τα πνευματικά αναστήματα που γεννήθηκαν σ αυτό το χώμα, ή που έζησαν και πέρασε η Σκιά Τους.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Πατέρα Παναγιώτη, σχετικά με τον Ίσκιο και τον Ήσκιο, θυμάμαι που σας είχα ρωτήσει και μου το είχατε εξηγήσει τότε. Δεν μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλος τίτλος για σας.. Μου προξενείτε δέος.

θλιμμένος μπούφος είπε...

Αναϊς,
κατ' αρχήν συγχώρεσέ μου την ανωνυμία, αυτή τη φορά επανέρχομαι με ψευδωνυμία. Δεν ξέρω αν διάβασες αυτολεξεί ότι έγραψα... Προφανώς πάντως δεν είπα ότι έγινε κάποια κλοπή. Όσον αφορά το ελάχιστο, το σχόλιο έγινε σε σύγκριση με το εν Ζακύνθω μουσείο Σολωμού. Σε κάθε περίπτωση, εγώ τα έβαλα με τους νεοζακυνθινούς, μαζί και τον εαυτό μου και στην πράξη το σχόλιό μου σας επαινεί ως Κερκυραίους που καταφέρατε να επανασυστήσετε το εκεί μουσείο Σολωμού έστω και αν τα εκθέματα είναι λίγα και αρκεί για τη στέγασή τους ένα δωμάτιο (αν κάνω λάθος παρακαλώ διόρθωσέ με). Μακάρι αυτό να το έκαναν και οι Ζακυνθινοί.
Τέλος, επειδή χωρίς να χρειάζεται είδα ότι στάθηκες στις λέξεις πουλάω, εξάγω, πες ότι συγχρονίζομαι με την εποχή και εν μέσω οικονομικής κρίσης μιλάω παραδειγματικά με κανόνες αγοράς. Ο καθένας πιστεύω πως κατάλαβε τι εννοούσα. Εν προκειμένω προχώρα στο μετακείμενο...

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Α..! Θλιμμένε μπούφο, και εγώ, δεν έκανα ακριβώς κυριολεκτική κατανόηση των λέξεων σου, που χρησιμοποίησα, ούτε εσύ χρειάζεται να κάνεις κυριολεκτική ανάγνωση ως προς τη θέση που τις έβαλα..
Λέξεις δικές μας είναι και δεν συγκρίνονται με τις Λέξεις των Ποιητών.
Στην πραγματικότητα συμφωνούμε για το Μέγεθος του Ανδρός που ξεπερνάει τους αιώνες.
Συμφωνούμε οτι καμιά τιμή δεν είναι αρκετή.
Ως προς τη Ζάκυνθο, εγώ την έχω στην καρδιά μου και στην αγάπη μου σε Κεντρική θέση, ακριβώς δίπλα απο εκεί που έχω τη δική μου πατρίδα κι αυτό εξ αιτίας Ανθρώπων αυτής της ποιότητας και του Ίσκιου, ή των Ήσκιων της. Μου έχετε "κλέψει" δηλαδή, κεντρικό τμήμα της!
Τώρα ως προς το μουσείο,είναι ένα σπίτι μικρό με ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, αλλά τα σημαντικότερα εκθέματα είναι στη μεγάλη σάλα του. Διατηρήθηκε το χρώμα της εποχής, και απέφυγαν να εκθέσουν όλα τα αντίγραφα εκδόσεων, αλλά επέμειναν στο να συγκεντρώσουν αυθεντικά πρωτότυπα.
Το γραφείο του είναι εκείνο που έγραφε ως το τέλος και είναι ένα έπιπλο εποχής, κομός και γραφείο που του το δώρισε ο φίλος του γιατρός Πέτρος Κουαρτάνος Καλογεράς και το αγόρασε η Εταιρεία Κερκυραικών Σπουδών απο κατάστημα με αντίκες, για λογαρισμό του μουσείου.
Η ατμόσφαιρα μέσα σ αυτό το σπίτι είναι μαγική και συγκινησιακή.
Δεν θα ξεχαστούν ποτέ και Εκείνες οι μαγικές Του Λέξεις..

marianaonice είπε...

Yπέροχη η Κέρκυρα!
Έχω τόσα πολλά χρόνια να την επισκεφτώ...
Καλό Σ/Κ και καλό μήνα να έχουμε!
:))

P. Kapodistrias είπε...

ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ E-MAIL:


Αγαπητέ μου π. Καποδίστρια,

Πώς να σας ευχαριστήσω; Ξυπνώ, καλά-καλά δεν έχει πάει κάτω το κρασάκι που ήπιαμε χτες, ύστερα από τα εγκαίνια, στο εντευκτήριο του έτερου μεγάλου (μεγαλύτερου) πνευματικού ιδρύματος, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας (εδώ η λέξη Εταιρία πάει με ιώτα, έτσι γράφεται στο επίσημο λογότυπό της, δεν είναι λάθος), ανοίγω κατά τις 9 το πρωί τον υπολογιστή μου και βλέπω το ... ρεπορτάζ. Είσθε φοβερός. Να είσθε καλά, ο Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη. Εκτυπώνω τα δύο δημοσιεύματα, με τα στοιχεία του μπλογκ, για να τα δώσω στον κ. Σταύρου.

Καλή σας μέρα.

Δημήτρης Κονιδάρης

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Να συμπληρώσω για εκείνη τη φέτα θάλασσα που αντίκρυζε από το σοκάκι του σπιτιού του ο Σολωμός, σα δρασκέλιζε το κατώφλι του. Και που συμπληρώνει τόσο αρμονικά το σημερινό σεμνό μουσείο.

P. Kapodistrias είπε...

@ VaD,

Ναι, πρέπει όλοι να ξαναπάμε στους Κορφούς, ώστε να δούμε το ό,τι νεότερο!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Θα περιμένουμε και άλλες ανταποκρίσεις σου! Ξανά ευχαριστίες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Θλιμμένε Μπούφε,

Όπως στρώνει κανείς, κοιμάται!... Ας το έχουμε κατά νου αυτό αδιάλειπτα!...

Καλά διαβάσματα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαριάννα,

Αντεύχομαι καλό Νοέμβριο! Κι εγώ έχω μια δεκαετία να πάω. Πρέπει... Οι φίλοι αναμένουν!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλε Δημήτρη Κονιδάρη,

Ευτυχώς είχα καλή ανταποκρίτρια επί τόπου! Άκρως αφοσιωμένη!

Πάντα στην διάθεσή σου!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Ωραίος ο λόγος σου περί της φέτας θάλασσας! Την χάρηκα!

Χαίρε πάντα σου κι εσύ!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Στη διάθεσή σας ο ερασιτεχνικός φακός μου!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails