© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Επίτιμος διδάκτορας του Fordham University ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος / Conferral of Honorary Doctorate on the Ecumenical Patriarch Bartholomew

Συμβαίνει τώρα - Φωτογραφίες αποκλειστικές





Επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Ιησουίτικου Fordham University της Νέας Υόρκης ανακηρύχθηκε πριν από λίγα μόλις λεπτά (χθεσινό απόγευμα, ώρα Νέας Υόρκης) ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στον Ναό του Πανεπιστημίου, υπό τα ψάλματα του "Τη υπερμάχω..." κι ενώπιον πυκνότατου ακροατηρίου, του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Νέας Υόρκης Timothy Michael Dolan, του Ορθόδοξου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και λοιπών επισήμων της αμερικανικής κοινωνίας, απονεμήθηκε αυτή η ύψιστη τιμή προς τον Προεστώτα της Ανατολικής Εκκλησίας, ενώ ακούστηκε πολλές φορές από τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Reverend Joseph M. McShane, στην εισαγωγική του ομιλία, η ιαχή "Άξιος".

Στην επίσημη Ομιλία του ο Πατριάρχης, με θέμα "Διακρίνοντας την παρουσία του Θεού στον Κόσμο",
είχε την ευκαιρία ν' αναφερθεί στον θεοΐδρυτο θεσμό που εκπροσωπεί και στις δραστηριότητες που αναπτύσσει, χρησιμοποιώντας μάλιστα λέξεις - κλειδιά της Ορθόδοξης Πνευματικότητας, όπως Μετάνοια, Μαρτυρία, Φιλοκαλία, Διάλογος, Δημιουργία του Θεού. Υπέδειξε μάλιστα ως Μόνο Δρόμο για τον σύγχρονο άνθρωπο το τρίπτυχο: α) άνοιγμα στην Καρδιά, β) άνοιγμα στον Άλλον και γ) άνοιγμα στην Δημιουργία, ήτοι το Φυσικό Περιβάλλον.

Μεγάλη όντως η τιμή, αλλ' αυτή καθεαυτή αντικατοπτρίζει σε όλον τον Ορθόδοξο Κόσμο, μια και ο Πατριάρχης είναι ο πνευματικός ηγέτης 300.000.000 Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την υφήλιο. Όμως δεν πρόκειται μονάχα περί αυτού. Ο Βαρθολομαίος, μετά από 18 πλέον χρόνια στο πηδάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, έχει πλέον αναδειχθεί σε φωτεινότατη προσωπικότητα διεθνώς, μέγεθος υπολογήσιμο, επειδή ακριβώς το Ορθόδοξο Δόγμα που εκπροσωπεί δεν το περιχαρακώνει σε κουφότητες ιδεών ή ιδεοληψιών, αλλά εξακτινώνει το ευαγγελικό μήνυμα "εις πάντα τα έθνη" και με τρόπο σύγχρονο και προσιτό, ενώ ο λόγος του, εμβαπτισμένος στη σοφία των προαιώνων, εκφέρεται νηφάλιος και σοβαρός, παρά τις εσωστρεφείς απόψεις ορισμένων ελλαδιστών ευσεβιστών.
π. Π.Κ.
Update, πρωί 28.10.2009: Πρωτότυπες φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα από την Τελετή και τα Κείμενα της Ανακήρυξης, δείτε στα παραΘέματα λόγου, εδώ.
Αξίζει εδώ ν' αναφερθεί, ότι, όπως μάς πληροφορεί ο κ. Μαγγίνας, κατά την Τελετή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και μια νέα ποικιλία Τριαντάφυλλου, στην οποία δόθηκε το όνομα "Βαρθολομαίος"!!! Δείτε και τα σχετικά παρακάτω:





Ολόκληρη την Τελετή της Ανακήρυξης Βαρθολομαίου μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω:


10 σχόλια:

Roni Bou Saba روني بو سابا είπε...

συμφωνώ μαζί σας πάτερ σ' ότι αυτή η τιμή "αντικατοπτρίζει σε όλη την Ορθοδοξία". μια σπουδαία πτυχή της μαγάλης αυτής προσωπικότητας είναι ότι διατυπώνει σύγχρονη θεολογία και μας διδάσκει διαρκώς

Αριάδνη είπε...

Συγχαρητήρια!
Είναι απο τις Ειδήσεις που αξίζουν προβολής και ακριβώς γιαυτό δεν έχουν θέση στα κανάλια..

pandriopoulos είπε...

Eξαιρετικό το ρεπορτάζ σας Π.Κ. αλλά και λίαν εύστοχες οι επισημάνσεις σας για την οικουμενική διάσταση της προσωπικότητας του Πατριάρχη μας.

Ανώνυμος είπε...

αυτή είναι αναγνώρηση του εργου του. μια τέτοια ομορφιά να φέρει το όνομά του. πολλά συγχαρητήρια στον Πατριάρχη και σε όλους.

Άστρια είπε...

Άξιος! η τιμή στο πρόσωπό του αντανακλά και στην Εκκλησία του!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ρόνι,

Ο Βαρθολομαίος είναι, όχι μόνον θέσει, αλλά και φύσει Πρώτος!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Αυτό ξαναπές το!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ πολύ! Έπομαι Υμών, αγαπητέ!

P. Kapodistrias είπε...

@ Βαγγέλη,

Όπως τα λες είναι! καλό μήνα σου και καλές φωτοαποτυπώσεις!

P. Kapodistrias είπε...

@ Άστρια,

Μα και ο ίδιος το παραδέχεται αυτό! Πρώτα η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails