© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Χέρτα Μίλερ, Νόμπελ Λογοτεχνίας 2009: Η σκιαγράφος του σύμπαντος των Στερημένων / Herta Müller, the Nobel Prize and the landscape of the Dispossessed

Η Σουηδική Ακαδημία ανακοίνωσε χθες, ότι απονέμει το Βραβείο Νόμπελ 2009 για τη Λογοτεχνία στη μυθιστοριογράφο Χέρτα Μίλερ (Herta Müller), η οποία γεννήθηκε το 1953 στην περιοχή του Ρουμανικού Μπανάτου, στο γερμανόφωνο χωριό Niţchidorf (βλ. φωτό). Η βραβευμένη δημιουργός ενηλικιώθηκε σε μιαν εποχή και σ' ένα τόπο, όπου όλα είχαν μπει στον πάγο, εξαιτίας του τυραννικού καθεστώτος Νικολάι Τσαουσέσκου. Σημειωτέον ότι, εργαζόμενη σ' ένα εργοστάσιο ως μεταφράστρια, αρνήθηκε να γίνει ρουφιάνα του καθεστώτος, οπότε γνώρισε εξ ιδίων τη σκληρότητα της Securitate, της διαβόητης δηλαδή τσαουσεσκικής μυστικής Αστυνομίας.

Πρωτοεμφανίστηκε ως συγγραφέας στη Ρουμανία το 1992 με μια λογοκριμένη συλλογή διηγημάτων. Η ίδια δηλώνει: "Δεν έγραψα ποτέ στα ρουμανικά, αλλά φυσικά έχω επαφή με αυτή τη γλώσσα και φυσικά τα ρουμανικά παίζουν ένα ρόλο. Ακόμα και αν γράφω τις λέξεις στα γερμανικά, η ματιά είναι ρουμανική".

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το 1987 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με τον σύζυγό της Richard Wagner (επίσης συγγραφέα) στη Δυτική Γερμανία, ώστε εκεί, στον αέρα της ελευθερίας, να μπορεί τουλάχιστον να εκδώσει αλογόκριτα τα βιβλία της. Έτσι ακολούθως κυκλοφόρησαν τα έργα της: "Η Γη των Πράσινων Δαμάσκηνων" (1993), "Η Συνάντηση" (1997), "Η αλεπού ήταν κιόλας ο κυνηγός", "Το Ζώο της Καρδιάς", "Μετέωροι Ταξιδιώτες".

Προσωπικά δεν έχω διαβάσει ακόμη τίποτε δικό της. Με συγκίνησε όμως βαθύτατα, ότι μια νεαρή ηρωίδα της εργάζεται σε βιομηχανία ρούχων επί Τσαουσέσκου, αναζητώντας τρόπο αναπνοής μες στην δυσοσμία του απολυταρχισμού. Και τι εφευρίσκει; Ράβει σημειωματάκια στ' αντρικά ρούχα που θα εξάγονταν στην Ιταλία, στα οποία γράφει την απεγνωσμένη παράκληση "παντρέψου με"!...
Μού έκαμαν επίσης ιδιαίτερη εντύπωση η όλη "σκηνική" παρουσία της από την τηλεόραση (φάνηκε αγέρωχη, ευθυτενής, γερμανοπρεπέστατη) και όσα επιπλέον πληροφορηθήκαμε για την προσωπικότητά της εν τω μεταξύ από τον Τύπο.
Μού άρεσε εξάλλου τα μάλα, ότι η Σουηδική Ακαδημία, στη χθεσινή ανακοίνωσή της ανέφερε, ότι την βραβεύουν, επειδή "με την πυκνότητα της ποίησής της και την ειλικρίνεια της πρόζας της, σκιαγραφεί το σύμπαν των στερημένων" ["who, with the concentration of poetry and the frankness of prose, depicts the landscape of the dispossessed"]. Εάν αυτό πράττει ο κάθε τεχνίτης του Λόγου, άξιον και δίκαιον!!! Δεν πειράζει που δεν έχω ακόμη διαβάσει τα έργα της. Αρκεί που με αυτά, κάποιοι αναξιοπαθούντες (με πάσα έννοια) συνάνθρωποί μας έχουν παρηγορηθεί, λαμβάνοντας θωπεία συναισθηματική και ανάσα ελευθερίας στ' αδιέξοδά τους.

Η Herta Müller έτυχε της κορυφαίας των λογοτεχνικών βραβεύσεων κι έτσι καθίσταται παγκοσμίως γνωστό το έργο της, κάποια στιγμή μάλιστα θα μεταλάβουμε κι εμείς των σκέψεων και ιδεών της. Πόσοι όμως τέτοιοι, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί, πνευματικοί άνθρωποι και μαστόροι των λέξεων θα υπάρχουν ολοένα διάσπαρτοι στον κόσμο και ίσως ποτέ δεν θα πληροφορηθούμε κάτι γι' αυτούς!... Να είναι καλά, όπου κι βρίσκονται! Θα λειτουργούν ασφαλώς ως αλεξικέραυνα χάριν των τοπικών τους κοινωνιών, κατέχοντας ρόλο προφητικό, έστω και αν τα ενδεχόμενα οπισθοδρομικά καθεστώτα (πολιτικά ή κοινωνικά) τούς περιθωριοποιούν ή τούς λοιδορούν, ενώ εκείνοι θα σκιαγραφούν -ούτως ή άλλως και πάση θυσία- "το σύμπαν των στερημένων"!

π. Π.Κ.


7 σχόλια:

St. Panteleimon & St. Paraskevi Church είπε...

Το χθεσινό Νόμπελ (Λογοτεχνίας) έχει τη λογική και την αξία του.

Το σημερινό (Ειρήνης) τι έχει; Πως μπορούν να το δικαιολογήσουν οι νομπελίζοντες και οι νομπελιστές;

P. Kapodistrias είπε...

@ Εκκλησιάρχη αγαπητέ,

Μετά το παραπάνω σχόλιό σου, αναζήτησα τον βραβευθέντα για τη φετινή Ειρήνη. Έμεινα σύξυλος...

Μα είναι δυνατόν;;;;;;;;;;

Artanis είπε...

Ωραία παρουσίαση...
καλό Σ/Κ αγαπητέ Π.Κ...

P. Kapodistrias είπε...

@ Φίλη Αρτάνις,

Ευχαριστώ! πρέπει να την μελετήσουμε το συντομότερο δυνατόν!

Ευχές στην Οικογένεια!

mareld είπε...

Årets Nobelpris i litteratur går till Herta Müller. Motiveringen: ”som med poesins förtätning och prosans saklighet tecknar hemlöshetens landskap”

Χάρηκα πολύ για τη Herta Müller!!!

Καλή σου μέρα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Μαρέλντ,

Αντικαλημερίζω σε! Ο έλλογος λόγος της Μίλερ μάς ενώνει!

Καλό Σαββατοκύριακο με δύναμη και ηρεμία!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Καθώς έζησε σε τόσο σκληρές συνθήκες είναι λογικό να έχει σφραγιστεί απο αυτή την Εμπειρία.
Θα πρέπει να εχει επηρεστεί και όλη της η προσωπικότητα, κι όχι μόνον η γραφή της.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails