© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Νέος Πατριάρχης των Σέρβων ο Επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος / Bishop Irinej of Nis has been elected Patriarch of the Serbian Orthodox Church / Патријарх српски Иринеј



Οι καμπάνες του Καθεδρικού Ναού του Βελιγραδίου ανάγγειλαν πριν από λίγο, ότι 45ος Πατριάρχης των 7.000.000 Ορθόδοξων Σέρβων εξελέγη  πανηγυρικά (με κλήρωση από το τριπρόσωπο των επικρατέστερων) σήμερα το μεσημέρι ο 80χρονος Επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος Γαβριήλοβιτς (Irinej Gavrilovic), ο οποίος υπηρετούσε μέχρι τώρα ως υπεύθυνος Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να ενθρονισθεί αύριο 23 Ιανουαρίου μέσα σε κλίμα έντονης χαρμολύπης, καθώς ο νέος προεστός των Ορθόδοξων Σέρβων διαδέχεται μια πολύ σπουδαία μορφή της σύγχρονης Ιστορίας της Σερβίας - μια μορφή σύμβολο απλότητας -  ταπείνωσης - υπομονής, τον μακαριστό Παύλο. Η επικείμενη πατριαρχία του προχωρημένου ήδη στην ηλικία Ειρηναίου, τον οποίον οι ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν "άνθρωπο του διαλόγου", αναμένεται όχι και τόσο εύκολη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει κορυφαία θέματα - αγκάθια: τις σχέσεις της Εκκλησίας του με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά και τους σχισματικούς των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου.  Όπως ο ίδιος πάντως δήλωσε αμέσως μετά την ανάδειξή του, για την επιτυχία στο πολυεύθυνο έργο του θα στηριχθεί στους συνεπισκόπους του.

Εμείς, από την ταπεινή μας γωνιά δεν έχουμε παρά να (προσ)ευχηθούμε για όλες τις Ευλογίες και όλα τα Αίσια στην πολύπαθη και πολύκλαυστη Εκκλησία της Σερβίας.


Σύντομο Βιογραφικό του νέου Πατριάρχη

Ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Επίσκοπος Νύσσης Ειρηναίος (κατά κόσμον Μιροσλάβ Γκαβριλόβιτς) γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου1930 στο χωριό Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ (Κεντρική Σερβία).
Τελείωσε το Δημοτικό στη γενέτειρα του, το Γυμνάσιο στο Σάσκου, και αργότερα τη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου.
Διετέλεσε καθηγητής του Θεολογικού Σεμιναρίου της Πριζρένης και στη συνέχεια Πρύτανης αυτού. Ολοκλήρωσε της μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα 1962 – 1963.
Το 1959 εκάρη Μοναχός από τον Πατριάρχη Γερμανό και το ίδιο χρόνο χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος. Στις 14 Ιουλίου 1974 εξελέγη Επίσκοπος Μοραβίτσυ, βοηθός του Πατριάρχη Σερβίας. Επίσκοπος Νύσσης εξελέγη κατά τη συνεδρίαση των Επισκόπων το 1975, και ενθρονίστηκε τον Ιούνιο 1975 στον Καθεδρικό Ναό της Επισκοπής Νις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails