© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Θεοφάνια στο Φανάρι και Αγιασμός των Υδάτων στον Κεράτιο 2010Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Λαμπρός ήταν σήμερα ο εορτασμός των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ναούς της Κωνσταντινούπολης. Στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην οποία συμμετείχαν Ιεράρχες του Θρόνου.

Εκ μέρους της ελληνικής Κυβερνήσεως παρέστη ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Πανάρετος. Στον εορτασμό παρέστησαν επίσης: ο Πρέσβης της Ελλάδος Φώτης Ξύδας, ο Πρέσβης Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, Γεν. Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, Άρχοντες του Πατριαρχείου από την Πόλη και το εξωτερικό, το Δ.Σ. του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρήστο Σταθοπουλο και περίπου διακόσιους προσκόπους από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τον Πατριαρχικό Ναό και τις αυλές του Πατριαρχικού Οίκου κατέκλυσαν εκατοντάδες πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα.


Αμέσως μετά σχηματίστηκε πομπή, ηγουμένου του Πατριάρχου, που κατέληξε στις όχθες του Κερατίου Κόλπου όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Στα ψυχρά ύδατα του Φαναρίου έπεσαν 14 νέοι από την Πόλη και την Ελλάδα και ένας 76χρονος Κωνσταντινουπολίτης που ζει στο εξωτερικό. Ο νεαρός Παναγιώτης Κουζινός, Ιμβριακής καταγωγής που κατοικεί στην Αθήνα, είχε την ευλογία να πιάσει φέτος τον Σταυρό.
 
Η κατάδυση του Σταυρού πραγματοποιήθηκε επίσης στην προκυμαία του Αγίου Στεφάνου, στην θάλασσα του Μαρμαρά, στον Άγιο Φωκά Μεσαχωρίου, στην παραλία του Βοσπόρου, στη νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων και στο Κουσκουντζούκι Βοσπόρου, από όπου καταγόταν ο αείμνηστος δημοσιογράφος Παύλος Παλαιολόγος.

Η ρίψη του Σταυρού έγινε και στην Ίμβρο όπου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί με πρώτο τον επιχώριο Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο συγκεντρώθηκαν στην προκυμαία του κεντρικού λιμανιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κάλυψη των εορταστικών εκδηλώσεων.

2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Καλὴ Ὑπομονή, γιὰ τὸν ἥρωα Πατριάρχη μας καὶ τοὺς μετρημένους πιὰ Χριστιανοὺς τῆς Πόλης καὶ τῆς "κουμπάρας Τουρκίας".

ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ είπε...

Πολύ σημαντικό το να βλέπουν οι "καλοί" μας γείτονες την τελετή της Βάπτισης... Κοντεύουμε να μην μπορούμε να καλαντίσουμε το ..σπίτι μας!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails