© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Γοητευμένοι στη Λίμνη Κερκίνη [β΄μέρος]






























Συνεχίζουμε τον περίπλου μας στη Λίμνη Κερκίνη! Δυνατές συγκινήσεις ξυπνούν άγνωστες συναισθήσεις. Γινόμαστε ένα με τη φύση και νιώθουμε χιλιάδες φορές καλύτερα απ' ότι με τους ανθρώπους... Σκληρό μεν, αληθινό δε...
Αναθυμόμαστε και άλλα στοιχεία από τη Βικιπαίδεια για τον ευλογημένο αυτόν τόπο: Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π. Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια, αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.
Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Οι σημαντικότερες απειλές για τη λίμνη, εκτός από τις φερτές ύλες του Στρυμόνα, είναι η ρύπανση του Στρυμόνα, η παράνομη υλοτόμηση, η παράνομη αλιεία, το παράνομο κυνήγι, οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες στην αναπαραγωγή τους και η ανύψωση αναχωμάτων που συντελεί στην ελάττωση των ειδών των ψαριών. Στη λίμνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η λίμνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.


6 σχόλια:

Α. Παπαγιάννης είπε...

Αντί Μεσονυκτικού...

Ωραίες εικόνες, ωραίοι τόποι. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

κρίμα που σας έβρεξε

Anastasios είπε...

Καλό μήνα!

kiki είπε...

Γοητευμενη κι εγώωω!!!

Crazy Tourists είπε...

Πολύ όμορφα!!!

σταυροδρόμι είπε...

Ξυπνήσατε νοσταλγικές θύμισες από τα ταξίδι της παρέας μας το Πάσχα του 2008. Έχει απίστευτες ομορφιές η Ελλάδα μας...

Αλήθεια, πήγατε στα όμορφα μοναστήρια που είναι εκεί κοντά;

Περιμένουμε τη συνέχεια του οδοιπορικού! Καλό μας μήνα.

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails