© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Τα διηγήματα "Συνωστισμός και άλλα τινά..." του Γιάννη Καβάσιλα



Ο Γιάννης Καβάσιλας, Κερκυραίος γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, είναι περισσότερο γνωστός ως Κερκυραίος ζωγράφος. Ύστερα από τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε Οικονομικές Επιστήμες και Στατιστική στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Διετέλεσε ανώτερο και ανώτατο στέλεχος Υπουργείων και εκλέχτηκε καθηγητής του T.E.I. Αθήνας και Διευθυντής της Ανωτάτης Σχολής Στελεχών Επιχειρήσεων. Μαθήματα ζωγραφικής και αγιογραφίας παρακολούθησε επί 12 χρόνια, αρχικά κοντά στον εκλεκτό κερκυραίο ζωγράφο Στέφανο Τριβόλη, και ακολούθως με τον αγιογράφο Σπήλιο Τσούνη, τον ζωγράφο Βασίλη Καμπέρο και κυρίως με τον σπουδαίο ζωγράφο Λορέντζο Καρπαθάκη στην Καλλιτεχνική Σχολή του Λυκείου Ελληνίδων. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής ως ακροατής επί μία διετία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Έργα του έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε πανελλήνιες εκθέσεις, έχει δε εκθέσει στην Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας και στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη, συγκαταλεγόμενος μάλιστα στη μόνιμη συλλογή. Έγραψε διηγήματα, μελέτες και κριτική βιβλίου. Διηγήματα και βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Πόρφυρας, ενώ δοκίμια και βιβλιοκριτικές στα περιοδικά Πάροδος και Monthly Review.

Τώρα κυκλοφορεί η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με τον υπαινικτικό τίτλο "Συνωστισμός και άλλα τινά..." (εκδ. Έψιλον/πεζογραφία, Αθήνα 2009, σελίδες 170), όπου συμπερικλείει τα δημοσιευμένα και μια σειρά από ανέκδοτα διηγήματα, δώδεκα συνολικά, των οποίων οι τίτλοι αξίζει ν' αναφερθούν: "Συνωστισμός και άλλα...", "Η Νανά", "Το Αντωνάκι", "Τα πέταλα", "Πολιτική κηδεία", "Ο υαλοπίνακας", "Το αλβανάκι", "Η αμαρτία", "Ο λογαριασμός", "Προορισμός", "Ο κύριος Βελόνης" και "Φαέθων". 

Σε όλα διακρίνει ο αναγνώστης την δημιουργική ευαισθησία του συγγραφέα έναντι των αξιών και των ονείρων, αλλά και τον αναβλύζοντα σεβασμό του προς τις μεγάλες μα και τις αθέατες στιγμές της ανθρώπινης κι ελληνικής διαχρονίας. Ο Καβάσιλας, χρησιμοποιώντας μια γλώσσα στρωτή και φιλική, δεν κραυγάζει για να πείσει, αλλ' αφήνει τον αναγνώστη του με μια γεύση κένωσης, η οποία δρα ιαματικά έναντι του καθημερινού νοητού "Συνωστισμού". Μπορεί η λέξη αυτή - κλειδί ν' αφορά εδώ τη νεοφανή εκδοχή νεόκοπων ιστορικών περί τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως μπορεί να χρησιμοποηθεί ως αντικλείδι για πάμπολλες πόρτες του γύρω και μέσα μας Συνωστισμού!

Συγχαίρουμε τον διηγηματογράφο Γιάννη Καβάσιλα για τις πτήσεις του και τον ευχαριστούμε για την τιμή της αποστολής του βιβλίου του. Καλή συνέχεια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails