© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Στάση στα περίχωρα του Thabazimbi



Σήμερα πραγματοποιούμε ένα εικονικό άλμα στη South Africa και μάλιστα στην πόλη Thabazimbi, όπου θα κάνουμε μια σύντομη στάση, αποτυπώνοντας στιγμές από τις δραστηριότητες των κατοίκων της, προσπαθώντας να γνωρίσουμε -όσο γίνεται και μέσα σε χρόνο λιγοστό- τον τόπο. 


Το Thabazimbi, ανακηρυγμένo ως πόλη το 1953, βρίσκεται στην επαρχία Limpopo της Νότιας Αφρικής και κείται 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Συνδέεται με Rustenburg, Brits, Warmbaths και Ellisras, τα οποία απέχουν από την εν λόγω πόλη 130 περίπου χιλιόμετρα το καθένα. Η πρωτεύουσα του κράτους, η Πρετόρια, βρίσκεται 190 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά.








Βρισκόμαστε στους πρόποδες του Ysterberg και περιβαλλόμαστε από το Witfonteinrand και Boshofberg. Εδώ ανθούν τα ορυχεία σιδήρου. Το όνομα Thabazimbi σημαίνει  Βουνό του Σιδήρου, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων σιδηρομεταλλεύματος, που ανακαλύφθηκαν το 1919. Περισσότεροι από 2.000.000 τόνοι μεταλλεύματος εξορύσσονται κάθε χρόνο και μεταφέρονται με το χαρακτηριστικό τρένο (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που επιτόπου αποτυπώσαμε) για τις βιομηχανίες σιδήρου και χάλυβα.






 Η γραμμή των σιδηροδρόμων από Rustenburg έφθασε στην περιοχή κατά την δεκαετία του 1930 και τότε είναι, που άρχισε η πλήρης εξόρυξη σιδήρου και χάλυβα, αλλά  και η εν γένει συστηματική εκμετάλλευση (με όλες τις έννοιες) της περιοχής. Η "Kumba Iron Ore" είναι τώρα ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης των ορυχείων του σιδηρομεταλλεύματος.









Το Marakele National Park κείται 20 περίπου χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης, στην καρδιά των Ορέων Waterberg. Η όλη περιοχή χαρακτηρίζεται από αλληλουχίες θαυμαστών ορεινών τοπίων, έκπληκτους λόφους και νωχελικές κοιλάδες, όπου μάλιστα υπάρχει ποικιλία της άγριας ζωής, ενώ τόπος θεωρείται το σπίτι των Tuli Elephants.
Εμείς καταφέραμε να φωτογραφίσουμε μόνον τα χαριτωμένα τετράποδα της παραπάνω τελευταίας φωτογραφίας, τα οποία -υπερφοβισμένα και... αγοραφοβικά!- προσπαθούσαν ν'  αποφύγουν τα βλέμματα των "πολιτισμένων"!...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ όμορφο και ενημερωτικό το ταξίδι σου

kiki είπε...

Αχ...όταν βάζεις Αφρική....

Δέσποινα είπε...

Ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις σε όμορφους τόπους που δεν ξέραμε καν ότι υπάρχουν!!!

None είπε...

και πάσης Αφρικής εύχομαι!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails