© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Κύπρος, 50 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, στο Κολωνάκι) και το Περιοδικό Ιστορία (Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος) μάς προσκαλούν την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010, στις 8 το βράδυ, στην παρουσίαση του αφιερωματικού τεύχους του Περιοδικού (του Οκτωβρίου 2009), με θέμα: ΚΥΠΡΟΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Θα ομιλήσουν σχετικά οι ακόλουθοι έγκριτοι πνευματικοί άνθρωποι: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Καθηγητής - Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Πέτρος Ευθυμίου, Βουλευτής - Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Γιώργος Γεωργής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την όλη επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Ελευθερία Θεοχάρους-Καυκιά.



Λίγα λόγια για την έκδοση

Το Κυπριακό ζήτημα πέρασε από πολλές διαφορετικές φάσεις, με απαρχή αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε δηλώσει ότι «η Ρόδος, η Κύπρος και τόσαι άλλαι ακόμη (νήσοι) είναι της Ελλάδος διαμερίσματα». Τις παραμέτρους αυτών των φάσεων, στοιχειοθετούν ποικίλες περιστάσεις και πρόσωπα: η κατάκτηση της Κύπρου από τη Μεγάλη Βρετανία το 1878 που σήμανε και τον τερματισμό της μακράς περιόδου της τουρκοκρατίας, ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ανακήρυξη της ως Βρετανικής Αποικίας το 1925, η γένεση και η εξέλιξη του αιτήματος για ένωση με την Ελλάδα που γιγαντώθηκε το 1955, η παρουσία και η δράση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η ανεξαρτησία το 1959. Και ύστερα από 15 χρόνια τριβών και διαπραγματεύσεων με το τουρκικό στοιχείο η δραματική κορύφωση των προβληματικών σχέσεων με την Τουρκία, που κατέληξε στο πραξικόπημα -υποκινημένο από τη Χούντα των Αθηνών-, και στην τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974.

Η νέα πραγματικότητα εγκαινίασε μια νέα διάσταση και προσέγγιση του προβλήματος: οι συνεχείς συνομιλίες που άρχισαν σε ηγετικό επίπεδο από το 1977 ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δεν εμπόδισαν την τουρκοκυπριακή πλευρά να ανακηρύξει, το 1983, μονομερώς σε ανεξάρτητο κράτος το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου· σπουδαιότερος σταθμός ο Απρίλιος του 2004, όταν ο κυπριακός λαός απέρριψε με δημοψήφισμα το Σχέδιο Ανάν. Με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα μήνα μετά, τον Μάιο του 2004, το νησί εισέρχεται σε μια νέα εποχή της Ιστορίας του. Παρά την τεράστια καταστροφή του 1974 και παρά τις αρνητικές επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του βορείου της τμήματος, η Κύπρος κατόρθωσε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να ανακάμψει και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ιστορία, αποφάσισε να αφιερώσει ολόκληρο το τεύχος Οκτωβρίου στην Κύπρο, για να τιμήσει με τον τρόπο αυτό τη σημαντική επέτειο. Τα κείμενα των γνωστών μελετητών που φιλοξενούνται, όπως των πανεπιστημιακών: Γιώργου Γεωργή (τ. πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα), Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Πέτρου Παπαπολυβίου, Γιώργου Καζαμία, Λευτέρη Παπαλεοντίου, Ανδρέα Σταματίου και άλλων καλύπτουν κατά έγκυρο και αντικειμενικό τρόπο τις περισσότερες των πτυχών της νεότερης Ιστορίας του νησιού.

Η έκδοση συνοδεύεται από τον ψηφιακό δίσκο Περί Κύπρου, που περιέχει γενικές πληροφορίες για την Κύπρο, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως ιστορία, γεωγραφία, πολιτικό σύστημα, οικονομία και πολιτισμός. Υπάρχει επίσης θεματική ενότητα με ταινίες μικρού μήκους, καθώς και πλούσια συλλογή με πάνω από 500 φωτογραφίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails