Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Giostra di Zante”, η οποία κάθε χρόνο, την περίοδο του Καρναβαλιού, πραγματοποιεί στο νησί μας την περίφημη και παραδομένη από την ιστορία μας Γκιόστρα, με διεθνή μάλιστα συμμετοχή, οργανώνει φέτος, για πρώτη φορά, από τις 23 έως και τις 25 Απριλίου 2010, τριήμερες εκδηλώσεις με τον γενικό τίτλο “Η Γκιόστρα τ΄ Αϊ – Γιωργιού”.
Σκοπός τους είναι η αναβίωση της λαϊκής Γκιόστρας, η οποία γινόταν κάθε χρόνο στην επέτειο της μνήμης του Μεγαλομάρτυρα (23 Απριλίου) έως και τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Αυγούστου του 1953, στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Πετρούτσου της πόλης μας (σημερινή οδός Κάλβου) και στην ουσία αποτελούσε την ιστορική εξέλιξη της μεγαλόπρεπης Γκιόστρας της Αποκριάς.
Το εορταστικό τριήμερο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Απριλίου με μεγάλη ιππική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα από την Γέφυρα του Αγίου Γερασίμου και μέσω της παραλιακής οδού, της γνωστής Στράτας Μαρίνας (λεωφόρου Κ. Λομβάρδου), θα καταλήξει στην ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπου θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των αλόγων και των ιπποτών.
Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 24 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στον προθάλαμο του κινηματογράφου «Φώσκολος» (Πλατεία Σολωμού) θα γίνουν τα εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής των μαθητών των σχολείων του νησιού μας και θα ακολουθήσει η βράβευση των καλύτερων από ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από τις ζωγράφους Μαρία Ρουσέα, Λένα Γούναρη και Θάλεια Ξενάκη. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την συνεργασία του Δήμου Ζακυνθίων.
Την Κυριακή 25 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί, με την συνεργασία του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα της: “Η Γκιόστρα της Ζακύνθου”. Η ημερίδα αυτή θα διεξαχθεί στην αίθουσα του κινηματογράφου “Φώσκολος” και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα. Θα γίνουν στην αρχή χαιρετισμοί από τους δύο προέδρους των Σωματείων, τα οποία συνδιοργανώνουν την εκδήλωση και θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις. Οι ομιλητές και τα θέματά τους είναι τα παρακάτω:
* Πηνελόπη Αβούρη, Θεατρολόγος: Από το κονταροκτύπημα στην Γκιόστρα του δαχτυλιδιού. Η εισαγωγή του καρναβαλικού στοιχείου στην πολεμική προετοιμασία.
* Κατερίνα Δεμέτη, Αρχαιολόγος: Με τα μάτια των παιδιών...
* Πιερρίνα Κοριατοπούλου, Δικηγόρος Δ.Ν.: Η συμβολή της Γκιόστρας στον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Οι νίκες του Ναπολέοντα αφορμή για τη διοργάνωση Γκιόστρας στην Κέρκυρα το 1809.
* Σπύρος Ξένος, Κοινωνιολόγος: Το λαϊκό δρώμενο της Γκιόστρας στη Ζάκυνθο και οι συμβολικές του διαστάσεις.
* Γιώργος Φιορεντίνος, Φιλόλογος: Η Γκιόστρα στην σύγχρονη Ζακυνθινή ποίηση.
* Διονύσης Φλεμοτόμος, Λογοτέχνης: Μιχαήλ Καλόφωνος: Ένας Ζακύνθιος ιππότης με προνόμια διοργάνωσης Γκιόστρας.
Η εκδήλωση θα κλείσει στις 9 το βράδυ, με Συναυλία της Χορωδίας Ζακύνθου “Η Φανερωμένη”.
-----------------------------------------
* * * Περισσότερα και ειδικότερα διαβάστε στα ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ, όπου θα βρείτε σχετικό Χρονογράφημα του Διονύση Φλεμοτόμου, εδώ.
2 σχόλια:
Αξιέπαινη προσπάθεια, αξίζει συγχαρητηρίων.
Διαβάζοντας π. Παναγιώτη το κείμενο Σου, το σχετικό με τη Giostra, έμεινα έκπληκτος! Γι' αυτό, θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στο σωματείο "Giostra di Zante" και να τους πω ένα μεγάλο μπράβο για αυτή τους την πρωτοβουλία.
Ελπίζω να ανταποκριθεί ο κόσμος και να συμμετάσχει ενεργά! Και το σπουδαιότερο, να παραμείνει το παλαιό έθιμο ως θεσμός!
Δημοσίευση σχολίου