© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Τα "Πετράδια" του Γιώργου Καραντώνη

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με τον ποιητή Γιώργο Καραντώνη γνωριζόμαστε αλληλογραφικώς από πολλών ετών. Ανταλλάσσουμε τα κατά καιρούς εκδιδόμενα βιβλία μας και προσωπικά τον θαυμάζω, διότι βλέπω ότι σταθερά στην διαχρονία του οικοδομεί τον δικό του λόγο ως αντίλογο στην πανσπερμία του άλογου ή και παράλογου των ημερών μας.

Ο Γιώργος Καραντώνης γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Το 1964 τέλειωσε το Βαρβάκειο και πέτυχε στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, όπου σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες. Από το 1972 έως το 1997 δικηγορούσε στην Αθήνα. Από το 1974 έως τώρα έχει εκδόσει περισσότερα από είκοσι βιβλία με ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, αρθρογραφία, ενώ έχει επιμεληθεί και προλογίσει βιβλία άλλων συγγραφέων. Ποιήματα, πεζά, άρθρα, κριτικά σημειώματα, επιστολές και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα σε πολλά έντυπα, ενώ ο ίδιος έχει παρουσιαστεί σε αρκετές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε διάφορες λογοτεχνικές βραδιές.


Το νέο ποιητικό βιβλίο του φέρει τον τίτλο "Πετράδια", ανήκει στη σειρά Ποιήματα των Φίλων και κυκλοφορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, με 48 σελίδες. Διακρίνεται η (διαρκής άλλωστε) προσπάθειά του να περιπαίξει με τις λέξεις και τις (ενίοτε) ομοιοκαταληξίες του τον εν γένει Ζόφο, να καταστείλει την ισχύ της περιβάλλουσας όλους μας Τέφρας, ν' αποθεώσει το Ελάχιστο και ν'  αθανατίσει το Στιγμιαίο! Θεωρώ, το καταφέρνει και με το παραπάνω, γι'  αυτό ακριβώς και μού αρέσει η ποίησή του! 

Ακολουθούν τρία τυχαία δείγματα γραφής, ως δήγματα της σήμερον:

ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Ι

Ασκητική

Μέγιστο
μάθημα
το ελάχιστο.

ΙΙ

Διεκδίκηση

Τουλάχιστο
το ελάχιστο
σε όλα.

25/2/2008


ΧΛΕΥΑΣΤΙΚΟ

Μπήκαμε στα είκοσι ένα
και τα πάντα είν'  ένα κι ένα
και για μένα και για σένα
με τα οικεία και τα ξένα.

Από 'δω στα είκοσι δύο
θα βαδίσουμε και οι δύο
δίχως αίμα, δίχως πύο
δε θα πούμε εμείς αντίο.

21/12/2008


ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ

Ένα κάστρο από στίχους
χτίζεις τριγύρω σου
κι οχυρώνεσαι μέσα.

Κι εγώ προσπαθώ
μ'  αυτό το ποίημα κριό
να εισχωρήσω εντός σου.

1/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails