© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Δυο νέα πονήματα του Δρ Παναγή Δ. Αλιπράντη

Παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Με δύο νέα πονήματά του μάς πλούτισε σήμερα ο αγαπητός φίλος Παναγής Δ. Αλιπράντης, Διδάκτορας Φιλολογίας και Σύμβουλος Φιλολόγων.

Το πρώτο, με δική του επιμέλεια, φέρει τα στοιχεία Δούγαλδ Στεβάρδου (Dougald Steward), Εγχειρίδιο Ηθικής Φιλοσοφίας, Μετάφραση Νεοφύτου Βάμβα, κυκλοφορήθηκε τον Δεκέμβριο του 2009, από τη σειρά εκδόσεων του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών, αναπτύσσεται σε 336 σελίδες και προτάσσεται Πρόλογος του Λίνου Γ. Μπενάκη

Ο Φιλόσοφος, Δάσκαλος του Γένους και εκπρόσωπος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Νεόφυτος Βάμβας (1770-1855) θήτευσε ως Καθηγητής της Φιλοσοφίας (και όχι μόνον) στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας για μια πεντετία, μεταξύ των ετών 1828 και 1833. Ένα από τα μαθήματα /  εγχειρίδια που χρησιμοποίησε είναι και το περί την Ηθική Φιλοσοφία του Stewart, έχοντας μάλιστα εκπονήσει δική του μετάφραση προς τούτο.

Ένας από τους μαθητές του, ο Κεφαλονίτης ιερέας Ηλίας Αλιπράντης (1808-1885), διέσωσε τα μαθήματα του δασκάλου του, τα οποία μάλιστα κι εκείνος αργότερα, ως ελληνοδιδάσκαλος και καθηγητής στο Γυμνάσιο Αργοστολίου, μεταχειριζόταν ως πηγή.

Ο Δρ. Παναγής Αλιπράντης, απόγονος του ανωτέρω ιερέως Ηλία, αξιοποίησε κατά τον καλύτερο τρόπο την πολύτιμη παρακαταθήκη του μακρινού συγγενούς του, περικοσμώντας τη νεοελληνική κι επτανησιακή Γραμματεία με μια περισπούδαστη έκδοση ενός αξιομνημόνευτου έργου.


Το δεύτερο ανά χείρας πόνημα Δρ Αλιπράντη είναι ανάτυπο από το Περιοδικό Επτανησιακά Φύλλα 29 (2009) 349-372 και φέρει τον τίτλο "Προσεγγίσεις ομοιοτήτων και συγγενεύσεων των Ωδών του Ανδρέα Κάλβου με ξένα και ελληνικά κείμενα".

Όπως ο καθείς αντιλαμβάνεται, αποτελεί μιαν εξαίρετη συμβολή στις καλβικές σπουδές. Ο Κάλβος υπήρξε ανέκαθεν μέχρι και τις μέρες μας ευδιάθετο γεώργιο καλλιέργειας κι έρευνας, τόσον ως δυσθεώρητη προσωπικότητα, όσον και ως μεταμοντέρνος λόγος. Επειδή όμως η ποιητική του, παρά την πρωτοποριακή δυναμική της και τα νεοτερικά σπέρματα αισθητικής και ιδεών που την χαρακτηρίζουν, δεν προέρχεται από παρθενογένεση (όπως και τίποτε στην Τέχνη), γι'  αυτό όλες οι περί αυτόν μελέτες, όπως και η προκείμενη του φίλου Αλιπράντη, μάς βοηθούν να συνθέσουμε κατά το δυνατόν την εικόνα του, την ούτως ή άλλως ανεικόνιστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails