© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Αναστάσιμες ειδήσεις από την Εκκλησία που παροικεί στη Νιγηρία

  Ανταπόκριση από Λάγκος 

«Χθές συνεθαπτόμην σοι Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι»

Παρά το βαρύ πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κλίμα στη Νιγηρία, χιλιάδες Ορθόδοξοι σε αυτή τη χώρα γιόρτασαν με κατάνυξη και ευλάβεια το Άγιο Πάσχα. Η συμμετοχή των πιστών στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ήταν ιδιαίτερα μεγάλη λόγω του κοινού εορτασμού, αυτή τη χρονιά, του Πάσχα από Ορθόδοξους και Χριστιανούς άλλων ομολογιών.

Ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός πιστών προσήλθε στο Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου και της Θείας Ευχαριστίας στις ιεραποστολικές ενορίες. Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης λιτανεύτηκαν οι Επιτάφιοι των Καθεδρικών Ναών της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Πολιτεία Ανάμπρα) και Αγίου Χριστοφόρου (Πολιτεία Ίμο) της Ανατολικής Νιγηρίας (πρώην Μπιάφρα).


Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Λάγκος των ακολουθιών προεξήρχε ο Μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος. Στις Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, της Αναστάσεως και της Κυριακής του Πάσχα συμμετείχαν ο Πρέσβης της Ελλάδος και ο αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας.














Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μετά την τελετή της Αναστάσεως, τελέσθηκε η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης εβάπτισε 10 νέους και νέες. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου διαβάστηκαν οι εξορκισμοί και δόθηκε η τελευταία κατηχητική ομιλία του Μητροπολίτη προς τους «προς τό Άγιον Βάπτισμα». Αποτάσσομαι… συντάσσομαι... λόγοι γεμάτοι νόημα. Καρδιές έτοιμες να δεχθούν τον φωτισμό, φυτεύματα αληθείας. Και λίγες ώρες αργότερα... «όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε...». Ένας παλιωμένος κόσμος φθαρμένος και φθαρτός να καταδύεται στα νερά του λουτρού και ένας νέος κόσμος να αναδύεται, αναστημένος, άφθαρτος, νικητής. «Χθές συνεθαπτόμην σοι Χριστέ, συνεγείρομαι σήμερον αναστάντι σοι».
Στη θεία Λειτουργία έψαλαν η τετράφωνη χορωδία του Ναού και βυζαντινή χορωδία Λιβανέζων στα Αραβικά.




Την Κυριακή του Πάσχα το πρωί και πάλι Θεία Λειτουργία Αναστάσιμη για όλους εκείνους που αδυνατούν να βρεθούν στη εκκλησία της νύχτα της Ανάστασης. Πόλη δύσκολη και επικίνδυνη το Λάγκος στο πέσιμο της νύχτας και ο φόβος των μετακινήσεων μεγάλος. Ασφυκτικά γεμάτος ο Ναός και ο περίβολος από νωρίς. Η χορωδία, παρά την κούραση των ημερών, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της αλλά και να χάνεται μέσα στην ψαλμωδία των πιστών, ζωντανή και ουσιαστική συμμετοχή του εκκλησιαστικού σώματος στά δρώμενα. Αγγλικά, τοπικές γλώσσες, Ελληνικά, Αραβικά, Ρωσικά. Βαβέλ ίσως για κάποιους λίγους, έκφραση της οικουμενικότητας της Ορθοδοξίας για τους άλλους, τους πολλούς! Γιορτασμός της διαφορετικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης πολιτισμών και παραδόσεων στο ποτήριο της Ζωής.

Και η χαρά όλων μεγαλύτερη βλέποντας ένα νέο παλληκάρι, σάρκα από τη σάρκα τους, να βηματίζει στο πρώτο σκαλί της ιερωσύνης. 32 χρόνων ο νέος διάκονος, έγγαμος με αφοσίωση και ζήλο. Τα πάντα καινά, νέα, καινούργια για τον νέο διάκονο, νέο και το όνομα του: Αναστάσιος! «Αύτη η αλλοίωσις της δεξιάς του Υψίστου» και η προσευχή όλων ήταν η παρουσία του στον κόσμο να είναι μία διαρκής κατάφαση της αλήθειας της Αναστάσεως.

«Ασπάζεται υμάς η εν Νιγηρία συνεκλεκτή» με την καρδιακή ευχή, η Ανάσταση του Χριστού να νοηματοδοτεί τη ζωή όλων μας γιά να πορευόμαστε «και των θυρών κεκλεισμένων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails