© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Μεγαλοβδόμαδο και Πάσχα στην ενορία του Αγίου Ιωάννου Germiston (Johannesburg)



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε στην ενορία του Αγίου Ιωάννου Germiston του Johannesburg η εβδομάδα των Αγίων Παθών και του Πάσχα. Αιτία η εκεί παρουσία ως Εφημερίου του Αρχιμανδρίτη Ιωάννη Τσαφταρίδη του Ζακυνθίου.

Αναφερόμενοι στις ιδιαιτερότητες του τελετουργικού που ακολουθήθηκε έχουμε να πούμε ότι την Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, στην Ακολουθία του Νιπτήρα 12 φοιτητές πήραν τη θέση των Μαθητών του Χριστού και ο π. Ιωάννης τούς έπλυνε τα πόδια.
Σε ζακυνθινό ύφος ψάλθηκε το "Σήμερον κρεμάται...", κατά την ακολουθία των Αγίων Παθών, ενώ με το ψάλσιμο του "Ίνα τι..." έγινε η περιφορά του Εσταυρωμένου. Της Ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως, τη Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, προηγήθηκε περιφορά του Εσταυρωμένου πέριξ του ναού, ψάλλοντας το "Εξηγόρασας ημάς...", κατά το ζακυνθινό πάντα ύφος. Το βράδυ η περιφορά του Επιταφίου. Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη! Ολοι ψάλλουν "Αι γενεαί πάσαι..."!












Φτάνουμε στο Μέγα Σάββατο και στο μελωδικότατο "Τον Κύριο υμνείτε..." , κατά το ζακυνθινό μέλος πάντα, όπου στις 5.30 το πρωί, δηλ. με την ανατολή του ηλίου, ο παπά Γιάννης, κρατώντας την Εικόνα της Ανάστασης και κλωτσώντας τις δάφνες λέει το "Ανάστα ο Θεός..."! Διαπιστώνουμε δηλαδή "Gloria" (την Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή) και στη Νότια Αφρική, με τον τεχνητό σεισμό, τους κρότους, τα σπασίματα κλπ.








Το ίδιο βράδυ γίνεται μεγαλοπρεπώς η Τελετή της Ανάστασης και η Πασχαλιάτικη θεία Λειτουργία, μέσα σε κοσμοπλημμύρα και κυρίως συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία. Ακολουθεί πλουσιοπάροχη Τραπεζα για όλους με ζακυνθινή μαγειρίτσα, το λεγόμενο "σγαρτζέτο".








Το πρωί, δηλαδή περίπου στις 11 π.μ., φτάνει στο Ναό για να χοροστατήσει στον Εσπερινό της Αγάπης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον οικείο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ. Τον υποδέχεται όπως αρμόζει, με το Ευαγγέλιο, ο Εφημέριος π. Ιωάννης. Παραστέκουν νέοι και νέες με εθνικές ενδυμασίες, το ιερατείο της πόλης του Γιοχάνεσμπουργκ, οι διπλωματικές και ομογενειακές αρχές.


Το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πάμπολες γλώσσες: Ελληνικά, Λατινικά, Σλαβόνικα (ρώσικα) που διάβασε ο Πατριάρχης, Ζούλου, Σουαχίλι, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά. Ο Πατριάρχης εξάλλου στην Ακολουθία ομιλεί επίκαιρα, με τη γλυκύτητα και την πραότητα που τον διακρίνει!




Ακολουθεί μεγάλο ελληνικό γλέντι. 130 αρνιά ψήνονται για τα 2000 περίπου ατομα που συμμετέχουν στα αναστάσιμα δρώμενα της εν λόγω Ενορίας, για ν' ανταλλάξουν την πασχάλια ευχή "Χριστός Ανέστη" με τον Πατριάρχη τους, τον Επίσκοπό τους, τον Εφημέριό τους (που τούς έχει εμπλουτίσει το τελετουργικό της Ενορίας τους με την εκκλησιαστική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του, κάνοντάς τους να νιώθουν το Θείο Δράμα με πολύ μεγαλύτερη κατάνυξη, όπως οι ίδιοι δηλώνουν) να πάρουν εξάλλου την ευχή του Πατριάρχη, την οποίαν θεωρούν ως ενίσχυση, δεδομένου ότι η ζωή στη Νότια Αφρική είναι δύσκολη και η εγκληματικότητα μεγάλη.

12 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

ΧPICTOC ANECTH!
Εὐχαριστοῦμε, πάτερ, ποὺ ταξιδεύετε κι ἐμᾶς ποὺ πλεὸν σχεδὸν ποτὲ δὲν ἐγκαταλείπουμε τὴν ἐνορία μας!

Άστρια είπε...

Χριστός Ανέστη!

Οι Έλληνες της ξενητειάς, αγαπούν κάθε τι το ελληνικό. Πολλές φορές όταν έρχονται εδώ πληγώνονται. Εμείς όμως, όπως τους πρέπει, να μην τους ξεχνάμε.
Να είναι καλά όπου μακριά και νάναι!

π. Γεράσιμος από Grenoble είπε...

Δράττομαι της ευκαιρίας π. Παναγιώτη να συγχαρώ κατά πρώτον τον π. Ιωάννη γιά την όλη του δραστηριότητα στη Νότιο Αφρική, η οποία είναι πολύ γνωστή και σε πολλούς τομείς (θυμίζω πρόληψη ναρκωτικών και όχι μόνο) και να πω, οτι τελικά και κατά περίπτωση, το να μεταφέρεις ένα τοπικό έθιμο σε ένα αλλο μέρος τονώνει το θρησκευτικό συναίσθημα, σαν κάτι το καινούριο, και τελικά γίνεται δεκτό.

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Μέχρι το Johannesburg, λοιπόν, έφτασε το σγαρτζέτο! Αυτό κι αν είναι κατάκτηση! :-)

Πέρασα για ευχές - ας θεωρήσουμε πως δεν υπάρχουν όψιμες -, μια και για ένα διάστημα ήμουν μακριά των...τεχνολογικών πεδίων.

Να είστε καλά, ανεξαρτήτως ηπείρων!

Ιωάννα είπε...

Από τη στιγμή που ο π. Γιάννης βρίσκεται εκεί, είναι πολύ φυσιολογικό να έχει εμπλουτιστεί το τελετουργικό με τη ζακυθινή εκκλησιαστική παράδοση. Το αντίθετο θα με ξένιζε! Από μικρό παιδί, το μόνο που έπαιρνε μαζί του, ήταν η αγαπημένη του Ζάκυνθος. Και ως γνήσιος ζακυνθινός, με το που έφτανε στη Κυλλήνη, την νοσταλγούσε κιόλας...! Πόσο μάλλον, τώρα που βρίσκεται τόσο μακριά της!
Ο π. Γιαννης ως παιδί πάντα ήταν φιλόξενος, γαλαντόμος και με έντονο ενδιαφέρον για τα παιδιά που ήθελαν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Πάντα τον ενδιέφεραν τα πολιτιστικά (από αυτόν γνώρισα το περιοδικό ''περίπλους'') και φυσικά ό,τι αφορούσε τη Ζάκυνθο (Τέχνες, γράμματα, παραδόσεις). Από αυτά που γράφετε, μαντεύω οτι η ξενιτιά δεν τον άλλαξε...!
Πολλές ευχές!!!

Υ.Γ. Αν επικοινωνείτε μαζί του, σας παρακαλώ να του στείλετε τους χαιρετισμούς μου (από τη φίλη και χωριανή του)

None είπε...

Συγχαρητήρια στον παπα Ιωάννη. Πάντα ήταν και είναι πρώτος!

P. Kapodistrias είπε...

Διονύσιε Ποταμίτη,

Δεν ταξιδεύω εγώ, τα νέα απλώς έρχονται προς τα εμάς!!!

Αληθώς Ανέστη!

P. Kapodistrias είπε...

Άστρια,

Αληθώς ο Κύριος!
Η λήθη είναι το διαρκές έγκλημα της φυλής μας...

P. Kapodistrias είπε...

π. Γεράσιμε,

Προσυπογράφω ασμένως όσα προαναφέρεις!!!

P. Kapodistrias είπε...

Διονύση Μάνεση,

Οι εκτός Ζακύνθου ιδρύουν Ζάκυνθο όπου βρεθούν! και αυτό είναι σπουδαίο!

P. Kapodistrias είπε...

Ιωάννα,

Έκαμες την ακτινογραφία της καλής ψυχής του π. Ιωάννη μας! Ένας καλός άνθρωπος είναι κατά βάσιν, ο οποίος αποδεικνύει με χίλιους τρόπους κάθε μέρα την καλότητα και την ενεργητικότητά του!

P. Kapodistrias είπε...

Ναν,

Ναι, πάντα πρωτοπόρος και με φρέσκιες ιδέες!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails