© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα με τους Ελληνορθόδοξους της Grenoble στη Γαλλία




Αγαπητοί συντελεστές του "Ίσκιου",

Με κατάνυξη και ανοιξιάτικα χρώματα ελληνικά γιορτάστηκε το Μεγαλοβδόμαδο και το Πάσχα στην ελληνορθόδοξη ενορία της Grenoble στη Γαλλία, με επίκεντρο τον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Ελληνορθοδόξης Κοινότητας.


Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τη Μεγάλη Πέμπτη, κατά την περιφορά του Εσταυρωμένου, στην Ακολουθία των Παθών ψάλθηκε το "Ίνα τι..." από τη Χορωδία της Κοινότητας.

Για πρώτη φορά φέτος, επ' ευκαιρία μάλιστα του συνεορτασμού του Πάσχα με τους Ρωμαιοκαθολικούς, μπαντίνα προπορευόταν της λιτανείας του Επιταφίου που έπαιζε το "Αι γενεαί πάσαι..." από παρτιτούρες, που ευγενικά απέστειλε η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και με την αποκλειστική φροντίδα του πρωτοπρεσβύτερου π. Γεράσιμου Σκαρτσή, άξιου εφημέριου του εν λόγω Ναού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρευρέθηκε ο Γενικός Βικάριος της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής Γρατιανουπόλεως (Grenoble) p. Michel Ferradou ως εκπρόσωπος ξένων δογμάτων. Νωρίτερα τα Εγκώμια έψαλε η Χορωδία της Κοινότητας, που διεύθυνε άριστα ο αξιότιμος Πρόεδρός της κ. Βασίλειος Ζάμπαλας.


 Η Ανάσταση γιορτάστηκε με κάθε λαμπρότητα επίσης! Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη! Λόγω του ότι φέτος οι διακοπές της Άνοιξης δεν συνέπεσαν με τις ημέρες του Πάσχα, οι Έλληνες Φοιτητές δεν κατέβηκαν στην πατρίδα, αντίθετα πήγαν αρκετοί συγγενείς και φίλοι τους -όπως εμείς- με αποτέλεσμα να βρεθούμε αρκετοί συμπατριώτες στην Γκρενόμπλ.

Μετά το τέλος της Πασχαλιάτικης θ. Λειτουργίας, στην οποία διαβάστηκε στα γαλλικά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, άρχισε στην αίθουσα τελετών της Κοινότητας μεγάλο ελληνικό γλέντι μέχρι το πρωί.



Στις 11 π.μ. έγινε ο Εσπερινός της Αγάπης, όπου διαβάστηκε το ευαγγέλιο εκτός από τα γαλλικά και στα σουαχίλι. Στο τέλος διαβάστηκε η ευχή των αυγών από τον Εφημέριο, τα δε αυγά μοίρασε ύστερα στο εκκλησίασμα. Πρέπει να τονίσουμε ότι η συμμετοχή των Ρώσων, Σέρβων, Βουλγάρων ήταν μεγάλη. Προσήλθαν στην Αναστάσιμη θ. Λειτουργία, προσκομίζοντας αυγά, κουλούρια και ό,τι άλλο ορίζουν οι παραδόσεις τους, παίρνοντας ευλογία από τον ιερέα και μεταλαμβάνοντας των Αχράντων Μυστηρίων.

Τελειώνοντας, οφείλουμε να παραδεχτούμε ως παρέα, ότι, δίχως να το περιμένουμε, ζήσαμε φέτος στις Γαλλικές Άλπεις ένα ελληνικότατο Πάσχα!!!

Με ευχαριστίες για τη φιλοξενία και πασχαλιάτικες ευχές 
Κική Κλάδη και οι λοιποί της παρέας



Christ est vainqueur - Message de Pâques des Eglises chrétiennes
Les Eglises chrétiennes célèbrent rarement Pâques à la même date. Elles reçoivent comme une grâce de pouvoir le faire cette année.

Fidèles à ce qu’elles croient au sujet du Seigneur, elles ont la joie de proclamer d’une même voix que Jésus Christ est vainqueur du péché et de la mort. Il est ressuscité et vivant aujourd’hui et pour toujours. Il nous a ouvert les portes de la Vie.

Dans ce monde en crise, elles offrent le témoignage de leur joie et de leur commune espérance.
* Monsieur Harry ANDRIAMBELOMA, Eglise luthérienne malgache de Grenoble.
* Père Ioan CAPUTAN, recteur de la paroisse orthodoxe roumaine Tous Saints de Grenoble.
* Pasteur Stephen COFFIN, Eglise Anglicane de Grenoble.
* Monseigneur Guy de KERIMEL, évêque du diocèse de Grenoble-Vienne.
* Pasteur Joël GEISER, Eglise réformée de Grenoble.
* Pasteur Serge KRIVOBOK, assemblée évangélique de Gières - CEEF/FPF
* Pasteur Jean Luc LEIBE, Eglise évangélique baptiste.
* Monsieur Jean Solo RAFIDINARIVO, Eglise protestante malgache
* Pasteur Eugenio ROMANO, Eglise adventiste de Grenoble.
* Archiprêtre Gérasimos SKARTSIS, recteur de la paroisse grecque orthodoxe de Grenoble
* Père Bapkene STEPANYAN, Eglise apostolique arménienne de Grenoble
* Pasteur Alain WITTMANN, président du conseil de l’Eglise évangélique du Haut Grésivaudan (Brignoud)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails