© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Με θέμα "Οι ακραίες εκφράσεις των Μονοθεϊστικών Θρησκειών ως στοιχεία υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής" η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας στο Johannesburg

   Aποκλειστική ανταπόκριση από South Africa

Α΄

Από δεξιά: Ο Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου δρ Μούσα Ίδρις Ντέλε o κ. Αναστάσιος Νεράτζης - Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κατά την υποδοχή των Μελών της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Από δεξιά ο Theodore Ssekikubo μέλος της Γενικής Γραμματείας της Δ.Σ.Ο. και μέλος της Βουλής της Ουγκάντα, η Αντιπρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου Mary Mugyeni και ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης συντονιστής Δ.Σ.Ο. (Γραφείο Αφρικής).


Πρόεδροι από τις 10 μόνιμες Επιτροπές Παναφρικανικού Κοινοβουλίου. Σημειώνουμε τις Επιτροπές: Οικονομίας, Γεωργίας, Πόρων και Περιβάλλοντος - Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Θεμάτων - Εμπορίου, Τελωνειακών και Μεταναστευτικών Θεμάτων - Για τη Συνεργασία, Διεθνής Σχέσεις και Επίλυσης Συγκρούσεων -  Μεταφορών, Βιομηχανίας, Επικοινωνιών, Ενέργειας, Επιστήμης και Τεχνολογίας - Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανθρωπίνων Πόρων - Για την Ισότητα των Φύλων, την Οικογένεια, Νεολαία και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες - Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Κανονισμών, Προνομίων και Πειθαρχικών Υποθέσεων.

Από αριστερά η Γενική πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Βασιλική Γούναρη, ο Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου Δρ Μούσα Ίδρις Ντέλε και ο π. Ιωάννης Τσαφταρίδης.


Αντιπροσωπεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) πραγματοποίησε επίσκεψη στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, από 11έως 15 Απριλίου 2010, προκειμένου να συναντήσει τον Πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου Δρ. Moussa Idriss Ndele. Η συνάντηση αυτή είχε ως στόχο να εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης συνεργασίας του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας.

Η Δ.Σ.Ο. έχει ήδη μονογράψει αντίστοιχο σύμφωνο συνεργασίας με την Κοινοβουλευτική Ένωση των Κρατών Μελών του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (Κ.Ε.Ι.Σ.). Η μόνιμη αυτή συνεργασία μπορεί να περιλαμβάνει τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων (συνεδρίων, ημερίδων, συναντήσεων), οι οποίες θα έχουν ως στόχο την καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων της Μαύρης Ηπείρου και την ανάδειξη των θεμάτων αυτών στον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χώρο μέσω των Κοινοβουλίων-μελών. Περαιτέρω συνεργασία μπορεί να προκύψει και από την κοινή δράση των Επιτροπών των δύο σωμάτων, διά των κοινών δραστηριοτήτων τους.

Β΄



Από αριστερά: Ο κ. Μάνος Διακάκης - Αντιπρόσωπος του κυβερνόντος Κόμματος ΑNC, η Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης κυρία Viljoen, ο Mητροπολίτης Γιοχανεσμπουργκ και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο κ. Αντωνίου - Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μουλάνα Χάιντερ - Αντιπρόσωπος Ισλαμικής Κοινότητας Ahlul Bait και ο Αρχιεπίσκοπος της Κοπτικής εκκλησίας Αντώνιους Μάρκος.

Ομάδα εργασίας μαθητών της Σχολής SAHETI με την συνοδεία του Καθηγητή τους.

Προεδρείο: Theodore Ssekikubo - κ. Βολμαρανς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρόεδρος της Έδρας Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών - Αρχιεπίσκοπος της Κοπτικής Εκκλησίας της Ν. Αφρικής Αντώνιους Μάρκος. 


Από αριστερά: Ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ, ο Πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Ασγκάρ Εμπραχίμι και ο Μουλάνα Χάιντερ.



Την επόμενη μέρα, τα Μέλη της Αντιπροσωπείας της Δ.Σ.Ο. συμμετείχαν σε Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η Έδρα Νεοελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ με θέμα: «Οι ακραίες εκφράσεις των Μονοθεϊστικών Θρησκειών ως στοιχεία υπονόμευσης της κοινωνικής συνοχής» . 

Ο Πρόεδρος του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ εμπεριστατωμένες Εισηγήσεις επί του φλέγοντος αυτού θέματος παρουσίασαν καθηγητές, αρχηγοί και εκπρόσωποι του Χριστιανικού, του Ισλαμικού και του Εβραϊκού θρησκεύματος στη Νότιο Αφρική, αλλά και πολιτικοί, εκπρόσωποι κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων και των ΜΜΕ του Γιοχάνεσμπουργκ.

Το πολύ ενδιαφέρον Συνέδριο επικέντρωσε το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων στον ρόλο των θρησκειών στην σύγχρονη κοινωνία, όπως επίσης στην επισήμανση των φαινομένων φανατισμού και μισαλλοδοξίας που αυτές εμφανίζουν.

Κλήθηκε ακόμη να προσεγγίσει τις δυνατότητες που έχουν οι μεγάλες θρησκείες, μέσα από συγκεκριμένες μορφές παρεμβάσεων και δια της στενότερης συνεργασίας τους, απαλλαγμένες από σκοπιμότητες και εθνικιστικές εξάρσεις να συμβάλουν στην αλληλοκατανόηση και συνεργασία των πολιτών.

Κατά τη σπουδαία αυτή επίσκεψη συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς ο Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής κ. Αναστάσιος Νεράντζης και ο Ταμίας της Δ.Σ.Ο. Βουλευτής κ. Μιχαήλ Τιμοσίδης καθώς και Βουλευτές από την Πολωνία και Ουγκάντα.
Αξίζει ν'  αναφερθεί ότι ψυχή της όλης διοργάνωσης και φιλοξενών είναι ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τσαφταρίδης, ο Ζακύνθιος, Εφημέριος στην Ενορία του Germiston (Joburg), με την ιδιότητά του ως Συντονιστή της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία στους Ορθόδοξους Βουλευτές της Αφρικής.

Γ΄



Επίσκεψη των Μελών της Δ.Σ.Ο. στον ναό και σε τάξη της Σχολής SAHETI. Δεξιά, στην τελευταία φωτογραφία, η Διευθύντρια και Καθηγήτριά τους κ. Αναστασία Κρυσταλλίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails