© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Περιοδικό "Πόρφυρας", 30 χρόνια αδιαλείπτως!

Κυκλοφορεί το τεύχος Νο 136

«Με το τεύχος τούτο ο Πόρφυρας συμπληρώνει το τριακοστό έτος της αδιάλειπτης κυκλοφορίας του (από τον Ιούλιο 1980), χωρίς να παύει ούτε μια στιγμή ν’ αναζητεί τη θέση του “μες στο μέγα πανελλήνιον” – θέση που, πάντως, αν του δοθεί, από άλλους θα δοθεί», παρατηρείται στο πρωτοσέλιδο σημείωμα του νέου τεύχους του κερκυραϊκού λογοτεχνικού περιοδικού (Νο 136, Ιούλιος-Σεπτέμβρης 2010). Και παρακάτω: «Μολονότι είναι χρέος προς τους νεότερους αναγνώστες κάποτε να τους εκθέσουμε έγκυρα από «πρώτο χέρι» το ιστορικό της γένεσης και της πορείας του περιοδικού – κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε να το πράξουμε – προσώρας περιοριζόμαστε να επαναλάβουμε όσα ως «σταθερά» του προσανατολισμού μας είχαμε εξαγγείλει στο πρώτο τεύχος τον Ιούλιο του έτους 1980: “Συνέχεια” θα μπορούσε να ήταν ένα άλλο όνομα αυτού του περιοδικού. Γιατί την πνευματική συνέχεια σ’ αυτή την πολιτεία έχει την πρόθεση να εκφράσει. Θέλει να ’ναι μια έκφραση της σημερινής πνευματικής συγκομιδής, όπως αυτή εμφανίζεται και ζει και κινείται κι εξελίσσεται στο χώρο τούτο, χωρίς ωστόσο να ξεκόβεται από τους άλλους χώρους. Ούτε από την εποχή και τον καιρό μας. Το σολωμικό δίδαγμα, που δεν έπαψε να ’ναι εδώ απτή ζωντανή παρουσία, μας δίνει το σύμβολό του, τον «πόρφυρα». Μιαν ομορφιά της έξω από χρόνο και χώρο αμάχης, μιαν αντιπαράταξη στο άγριο τέρας».

Με μια σειρά συνεργασιών για τον Σολωμό που είχαν φθάσει τον τελευταίο καιρό στον Πόρφυρα, αλλά σε συνδυασμό με τον Κάλβο και τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη και στο πλαίσιο της ευρύτερης ύλης, όπου δεσπόζει το θεατρικό μονόπρακτο του κερκυραϊκής καταγωγής συγγραφέα Αλέξανδρου Μ. Ασωνίτη, Οι δυο μανάδες μας (η μάνα του Σολωμού και η μάνα του Κάλβου), κυκλοφορεί το νέο τεύχος. Τα κείμενα υπογράφουν ακόμη οι Γιώργος Ανδρειωμένος, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, Σοφία Βούλγαρη, Ειρήνη Οικονόμου, Νίκος Κ. Κουρκουμέλης, Περικλής Παγκράτης, Δήμητρα Μήττα και Βαρβάρα Ρούσσου (μελετήματα), Θανάσης Παπαθανασόπουλος, Γιώργης Μανουσάκης, Γιώργος Γεωργούσης και Στέλιος Θ. Μαφρέδας (ποίηση), Φ.Δ. Δρακονταειδής, Λεύκιος Ζαφειρίου και Λουκιανός Ζαμίτ (πεζογραφία). Τις σελίδες με τον γενικό τίτλο «περίπλους» (επισημάνσεις, σχόλια, κριτική) υπογράφουν οι, Χρύσα Σπυροπούλου, Γιώργος Κάρτερ, Ανθούλα Δανιήλ και Μαριλένα Πρωίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails