© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Προβολή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στο Μόναχο


Αναδημοσίευση
από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων 
6 Ιουλίου 2010 (16:56 UTC+2)


Μουσική εκδήλωση, με τίτλο «Πάσχα στη Κωσταντινούπολη-Λόγω Λόγου. 11 στιγμές μεταξύ Ανατολής και Δύσης», με τη παγκοσμίου φήμης Συμφωνική Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τη Χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, τον καθηγητή της βυζαντινής μουσικής και ιεροψάλτη, Βασίλειο Αγροκώστα και τον διακεκριμένο βιολονίστα, Μιλτιάδη Παπαστάμου, παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 2 Ιουλίου στο Μόναχο.

Η εκδήλωση είχε ως θέμα την ποιητική δημιουργία «Λόγω Λόγου» του πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Καποδίστρια, Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, που μελοποιήθηκε από την γνωστή συνθέτρια και διευθύντρια ορχήστρας Κωνσταντία Γουρζή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εννέα αυτά μικρά ποιήματα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια είχαν καταχωρηθεί στο επίσημο πρόγραμμα της μουσικής εκδήλωσης μεταφρασμένα στα γερμανικά από τον Θεόδωρο Βότσο, ενώ η 40μελής χορωδία της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας τα απέδωσε στην ελληνική γλώσσα.

Το πολυπληθές ακροατήριο απήλαυσε μια θαυμάσια σύνθεση βυζαντινής μελωδίας και δυτικής κλασσικής μουσικής και καταχειροκρότησε τόσο τους μουσικούς, χορωδούς και καλλιτέχνες, όσο και τον ποιητή π. Παναγιώτη Καποδίστρια.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν και δύο ακόμη μουσικές εκτελέσεις: το «ΕΓΩ ΕΙΜΙ» και «Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ», με βαυαρούς τενόρους και μουσικούς.

Μεταξύ των επισήμων προσκεκλημένων ήταν και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Στο πολυπληθές εκκλησίασμα στον ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου την Κυριακή 4 Ιουλίου ο π. Απόστολος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον π. Παναγιώτη και τον κ. Αγροκώστα και τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη μεγάλη προσφορά τους και την προβολή της Ορθοδοξίας και της Ελλάδος στο μουσικόφιλο βαυαρικό κοινό. Αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση το γεγονός ότι η Βαυαρική Ραδιοφωνία, γνωστή για το υψηλότατο επίπεδο των προγραμμάτων της, προσέλαβε την ορθόδοξη μουσική παράδοση και την συνέθεσε με τη δυτική μουσική παράδοση.

Το κοντσέρτο θα μεταδοθεί την Κυριακή 11 Ιουλίου, στις 7.30 μ.μ., μέσω του προγράμματός της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας BR-KLASSIK.

Φωτό: Το Κονσέρτο με τον Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Καποδίστρια.

2 σχόλια:

Διονύσιος Β. Ποταμίτης (Σουμάκης) είπε...

Πάτερ, καλῶς ὁρίσατε στὰ πάτρια ἐδάφη! Ἀπὸ τὴ μιὰ λυπόμαστε ὅταν φεύγετε, καθὼς νοιώθουμε σὰν νὰ πηγαίνετε στὸν πόλεμο καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη χαιρόμαστε γιατὶ ἀπὸ ὅτι φαίνεται ἐπιστρέφετε πάντα νικητής!

Εὐχόμαστε μὲ τὶς νίκες αὐτὲς νὰ μπῇτε στὸν Παράδεισο, Πάτερ μου!

P. Kapodistrias είπε...

Ωραία η ευχή σου παμφίλτατε, αλλά είμαι πλέον πεπεισμένος ότι όσο γράφεται το όνομά μου επί γης τόσο σβήνεται εν ουρανώ...

Χαίρε και ευχαριστώ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails