© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Συνταιριάζοντας Χρώμα και Λόγο

Τι καλά, να συνευρίσκονται οι Τέχνες οι ευγενείς! Καθίστανται ευγενέστερες και πιο ευθύβολες! Καλότατες και περισσότερο ευεργετικές! Διαυγέστερες και αποτελεσματικότερες! Έτσι κι αλλιώς, η Ποίηση κατά βάθος Ζωγραφική επιτελεί, η δε Τέχνη της Ζωγραφίας -σε μια δεύτερη ανάγνωση- θα ήθελε πολύ να ήτανε Ποίηση!

Στην προκείμενη περίπτωση ο χρωματικός κόσμος της Αγγελικής Κοκονάκη συναντάται παιχνιδιάρικα και αγαπητικά με τον πυκνό ερωτισμό του Δημήτρη Μαγριπλή, εκφρασμένον ευδιάθετα μες από τα τρίστιχά του. Συνομιλούν αμφότεροι την διάλεκτο των αισθήσεων την αλάνθαστη, μεταχειριζόμενοι και οι δύο τη Φύση ως τόπο και τρόπο ύπαρξης.

Τούτο έχει σα συνέπεια, να γεννιέται ένα σύνθεμα αξιότατο της προσοχής μας. Το «Στα τέταρτα του Χρόνου» του Δημητρίου λαμβάνουν σάρκα και οστά ή, ακριβέστερα, χρώμα και κάλλος δια χειρός της Αγγελικής, πραγματοποιώντας «Προσκυνηματική Έξοδο» (ή και είσοδο, γιατί όχι;) στο Είναι των Πραγμάτων.

Πώς θα φανεί όμως εντέλει, αν πέτυχε το εν λόγω πάντρεμα; Μα, από το πώς το προσλαμβάνουμε ως θεατές-αναγνώστες: Εφόσον το καλλιτεχνικό προϊόν λειτουργεί κατευναστικά των μύχιων αναταράξεων κι επαναστάσεων του σύγχρονου (εγκλωβιζόμενου στο Λίγο ή στο Τίποτε) ανθρώπου• εφόσον διαβάζουμε τα τρίστιχα ή βλέπουμε τις ζωγραφιές και αναγαλλιάζουμε ολόκορμοι• εφόσον οι λέξεις ντύνονται χρώμα φιλικό και λέξεις ελέους τα φύλλα, όλα τούτα δηλούν, ότι έχουμε ήδη προσφύγει σε όαση, κάτω από δέντρα ευσκιόφυλλα, όπου μπορούμε να ξαποστάσουμε και να ευφρανθεί επιτέλους η πολυταλανισμένη μας καρδούλα.

Εύγε, Αγγελική και Δημήτρη! Καλότυχα μάς δωρίσατε Φως αυθεντικό! Κι αυτό δεν είναι απλώς Κάτι, αλλά το Παν!

Για την πρώτη ανάγνωση
π. Παναγιώτης Καποδίστριας

[Το παραπάνω κείμενο συμπεριελήφθη ως υστερόγραφο ή πρώτη ανάγνωση στην σύμπραξη χρωμάτων της εικαστικού Αγγελικής Κοκονάκη και ποιητικού λόγου του Δημήτρη Γ. Μαγριπλή, που πρίν λίγες ημέρες κυκλοφορήθηκε σ' ένα καλαίσθητο τομίδιο 96 σελίδων, από τη σειρά επί-γνωση του Εκδοτικού Οίκου Αντ. Σταμούλη της Θεσσαλονίκης. 
Προδημοσίευση χρώματος και λόγου από την ανά χείρας έκδοση είχαμε κάμει παλιότερα και μπορείτε, οι ενδιαφερόμενοι, ν' αναγνώσετε εδώ.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails