© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Φωτολεύκωμα του Μαριώνε






















Το σημερινό μας φωτολεύκωμα αφορά στον ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, που δεσπόζει κατά τρόπο αμφιθεατρικό και παπαδιαμαντικό στο κέντρο του ορεινού χωριού Μαριές της Ζακύνθου. Ο τόπος ονομάστηκε Μαριές από τις δύο Μαρίες, την Μαγδαληνή και του Κλωπά, οι οποίες -κατά την κρατήσασα Παράδοση- αποβιβάστηκαν εκεί, στα βορειοδυτικά παράλια της Ζακύνθου, όταν, αμέσως μετά τον Θάνατο και την Ανάσταση του Ιησού, έπλεαν προς Ρώμη, για να επιδώσουν διαμαρτυρία στον Αυτοκράτορα Τιβέριο για την δικαστική πλάνη και το φέρσιμο του Ποντίου Πιλάτου. Οι τότε κάτοικοι άκουσαν για πρώτη φορά περί Χριστού από τις γυναίκες κι έτσι ο ταπεινός τόπος τους κατέστη ο άμβωνας του Χριστιανισμού προς την Ευρώπη, δεδομένου ότι πλέον οι Μαριές κατέστησαν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος, όπου ιδρύθηκε κοινότητα της νέας πίστης, πολύ πριν τους Φιλίππους, την Κόρινθο, την Αθήνα, την Κύπρο και αυτή τη Ρώμη!!!

Φέτος, Αγιορείτες Πατέρες από την περιώνυμη Μονή Σίμωνος Πέτρας, έφεραν το φυλασσόμενο από αιώνες στον Άθωνα αριστερό Χέρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής κι έτσι η μαθήτρια τού "Μή μου άπτου", η ευαγγελίστρια της Ζακύνθου και της Ευρώπης "επέστρεψε" στο Zante μας, μετά από 1977 χρόνια!!!


Απόψε και αύριο, επί τη εορτή της μνήμης της, πραγματοποιείται εκεί μεγάλο και παραδοσιακό πανηγύρι. Οι κάτοικοι του χωριού, φιλοπρόοδοι και καλοσυνάτοι, διακρινόμενοι για το χαμόγελο και τη φιλοξενία τους, κάνουν κάθε χρόνο τα πάντα, ώστε να βιώσουν τον σεβασμό τους πρός τις Αγίες Μαρίες, αλλά και το πατροπαράδοτο κέφι του λαϊκού πανηγυριού τους, με χορούς, τραγούδια και κυρίως ανοιχτή, ορθάνοιχτη καρδιά.

Με την ευκαιρία αυτή, ο ΙΣΚΙΟΣ μας συνεορτάζει, δημοσιεύοντας όμορφες φωτολήψεις από τις Μαριές! Φίλοι Μαριώτες, να είσθε πάντα γεροί και δυνατοί, φυλάγοντας ως κόρη οφθαλμού τον θησαυρό της Παράδοσης, τον οποίον κληρονομήσατε!!!

3 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Χρόνια πολλά, αγαπητέ μας Π.Κ.!
Οι Μαριώτες και όλοι οι Ζακυνθινοί να αναδεικνύεσθε άξιοι της κλήσεως της Αγίας!
Την ευχή της να έχουμε άπαντες!
Το φωτορεπορτάζ έξοχο!
Νοερώς είμαι εκεί. Συμπανηγυρίζων!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Να είστε καλά και να γιορτάζετε.

Αρχικά νόμισα ότι γιορτάζουν οι ..Μαρίες (!) για κάποιο λόγο..

kiki είπε...

Ήθελα να πάω αλλά δεν τα κατάφερα! Και του χρόνου!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails