© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ο βυζαντινολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος απόψε στον "Παρνασσό"


Απόψε στην Αίθουσα Κωστή Παλαμά του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, στην πλατεία Καρύκη (Αθήνα), πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή ενός νέου Αντεπιστέλλοντος Μέλους του αρχαιότερου αυτού πνευματικού ιδρύματος της πατρίδας μας. Πρόκαιται για την ανώτατη διάκριση, με την οποία τιμώνται διακεκριμένες προσωπικότητες από τον Παρνασσό. Το νέο Αντεπιστέλλον Μέλος είναι ο Ομότιμος Καθηγητή του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβέν κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Την εισήγηση για την διάκριση έκαμε κατ' αρχάς ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ομότιμος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Νικολόπουλος.

Πλήθος πνευματικών ανθρώπων, κυρίως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι (π.χ. οι Καθηγητές Κρουσταλλάκης και Ελένη Κονδύλη) συνέρρευσαν και γέμισαν ασφυκτικά την Αίθουσα της εκδήλωσης.

Το έργο του Καθηγητή Γιαννόπουλου παρουσίασε ευσύνοπτα η κ. Ρόδη Γκενάκου-Μποροβίλου, Φιλόλογος Καθηγήτρια, Δρ. Βυζαντινής Φιλολογίας και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ομίλησε για έναν σπουδαίο επιστήμονα και άνθρωπο ποιότητας, ο οποίος αφενός μεν αναλώθηκε στις βυζαντινές  σπουδές, αφετέρου δε αγκάλιασε με απαράμιλλη καλοσύνη και στοργή κάθε Έλληνα, ο οποίος έφθανε στο Βέλγιο για σπουδές. Γι' αυτό οι πάντες τον αγαπούν, τον σέβονται και τον τιμούν!

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος ομότιμος Καθηγητής κ. Ιωάννης Σ. Μαρκαντώνης απένειμε στη συνέχεια στο νέο Μέλος το τιμητικό δίπλωμα και το χρυσό μετάλλιο του Παρνασσού.

Φανερά συγκινημένος ο ελλογιμότατος κ. Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο τιμώμενος βυζαντινολόγος είναι τόσο γλαφυρός και παραστατικός στην ανάπτυξη των θεμάτων του, ώστε νομίζει ο ακροατής ότι ο κ. Γιαννόπουλος έχει βιώσει πραγματικά τα ιστορικά γεγονότα του Βυζαντίου.

Ανάμεσα στο ακροατήριο βρέθηκαν, εκτός των Καθηγητών, αρκετοί φοιτητές του Τιμώμενου, οι οποίοι, μακριά από την Ελλάδα, σπουδάζοντας ή ειδικευόμενοι επί βυζαντινών, αγιολογικών ή νεοελληνικών θεμάτων, γνώρισαν στο πρόσωπο εκείνου τον άριστο Διδάσκαλο και τον στοργικό Συμπατριώτη.

Ύστερα τον λόγο πήρε ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: "Παρατηρήσεις στην εναρκτήρια φάση του εικονομαχικού κινήματος". Όλοι οι παρευρισκόμενοι "κρεμάσθηκαν από τα χείλη" του, επειδή άκουσαν σκέψεις αμερόληπτες, θεμελιωμένες επιστημονικά, όπου χρειαζόταν ανατρεπτικές, ερμηνευμένες με σύγχρονη ματιά και προσέγγιση των ιστορικών δεδομένων, μακριά από παραπλανητικά μυθεύματα ή απολυτοποίηση των όποιων αδιέξοδων θρύλων.



Όλοι έδειχναν κατενθουσιασμένοι, ενώ έσφιξαν θερμότατα το χέρι του νέου Αντεπιστέλλοντος Μέλους, ευχόμενοι να έχει δύναμη και υγεία, ώστε να συνεισφέρει ό,τι περισσότερο και νεότερο δυνηθεί στα βυζαντινά desiterata, τα οποία δεν είναι και λίγα.

 Στην αναμνηστική φωτό: Στο κέντρο ο Πρόεδρος του Παρνασσού Καθηγητής Ιωάννης Μαρκαντώνης, δεξιά ο Αντιπρόεδρος Καθηγητής Παναγιώτης Νικολόπουλος, αριστερά ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής Διονύσιος Καλαμάκης με τον π. Παναγιώτη Καποδίστρια (Αντεπιστέλλον Μέλος του Παρνασσού από το 1998) και τη Φωτεινή Καποδίστρια.

1 σχόλιο:

Μαρία Σ είπε...

Χαίρομαι τόσο πολύ για σας.
Και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ζηλευω λίγο!!
τι λίγο...πολύ!!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails