© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Η Λενέτα Στράνη και η ζακυθινή διάλεκτος "Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε"

Σε μιαν όμορφη και παραγωγική συνεργασία τους το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Παράρτημα Ζακύνθου), μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Λενέτας Στράνη: Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων (Πλατεία Σολωμού), αύριο, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 7:30 μ.μ.

Για το βιβλίο θα ομιλήσουν οι ακόλουθοι ειδικοί: * Σταύρος Κουμπιάς, τ. Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, * Αγγελική Ράλλη, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθύντρια Εργαστηρίου Μελέτης Νεοελληνκών Διαλέκτων, * Γιάννης Δραγώνας, Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, * Νίκος Πομόνης, συγγραφέας, * Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, πρόεδρος ΟΛΣΑ, ερευνητής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Ζακυνθινός ηθοποιός Θοδωρής Καμπίτσης.

Εκτίμηση π. Παναγιώτη Καποδίστρια:

Το ιδιωματικό βιβλίο Στου αμπελιώνε τσι φουρκάδες ή ο γάμος πάει αμόντε κυκλοφορήθηκε, με 144 σελίδες, τον περασμένο Ιούλιο (2010) από το δραστήριο Εργαστήριο Μελέτης Νεοελληνικών Διαλέκτων του Πανεπιστημίου Πατρών και μάς χαρίστηκε από την ίδια τη συγγραφέα του και φίλη μας Λενέτα Στράνη, με μια θερμή αφιέρωση, όπου μιλά "για τσι λέξεις που εμεταλάβαμε τότενες όπου είμαστε παιδία".

Η Λενέτα γράφει ένα ολόκληρο θεατρικό έργο, το οποίο πατά στέρεα και απόλυτα στο ζακυνθινό γλωσσικό ιδίωμα, για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών, αποδεικνύοντας ότι το εν λόγω ιδίωμα, αλλά και τα πλείστα -εννοείται- στον τόπο μας, δεν αποτελούν μια χαμένη υπόθεση, αλλά είναι -και μπορούν να είναι- ενεργά στον ευφρόσυνο (αφανιζόμενον ολοένα όμως) τόπο μας ή, τουλάχιστον, κυκλοφορούν ως αιμοσφαίρια στην ύπαρξή μας, παρέχοντάς μας έτσι και λόγο ύπαρξης, τονίζοντας σε κάθε περίπτωση την την ιδιοτυπία και την αυτοσυνειδησία μας.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο κατ' αρχάς προλογίζουν με θερμά λόγια οι κ.κ. Καθηγητές Σταύρος Κουμπιάς ("Αναζητώντας θησαυρούς της γλωσσικής μας παράδοσης", σ. 9 εξ.) και Χρήστος Αθ. Τερέζης ("Ένα έργο που αναδεικνύει την πολιτισμική μας κληρονομιά" (σ. 11). Αμέσως μετά, ένα δίστιχο μότο της συγγραφέως μάς προδιαθέτει νυκτικά: "Η γλώσσα φιόρο είναι του νου /  κι ο νους τση γλώσσας φιόρο"! Στο Αντί Προλόγου κείμενο, που ακολουθεί (σσ. 15-18), η Λενέτα εξηγεί το πώς προέκυψε η συνεργασία της με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η πολύ ενδιαφέρουσα και σπαρταριστή (με τον τρόπο της) ιστορία, που συνθέτει, κυμαίνεται μεταξύ των σελίδων 21 και 61, ενώ ακολουθεί ένα ποίημα και Επίλογος, όπου παρέχονται ευσύνοπτα πληροφορίες για την ιστορική διαχρονία της Ζακύνθου.

Από τη σελίδα 67 αρχίζει το Επίμετρο, όπου συμπεριλαμβάνονται, με τρόπο μεθοδικό και θελκτικό Ήθη, έθιμα, παραδόσεις (σσ. 69-92) και Σημειώσεις (σσ. 93-112). Το βιβλίο κλείνει με το Γλωσσάρι (σσ. 113-135) και Ιδιωματικές εκφράσεις (σ. 136 εξ.).

Συγχαίρουμε εγκάρδια την αγαπητή φίλη Λενέτα Στράνη για την προσπάθειά της στο μετερίζι των Λέξεων και τής ευχόμαστε διαρκή και αδιάπτωτη παραγωγικότητα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails