© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Προσκύνημα στον Άγιο Γεώργιο του Παλαιού Καΐρου (Mars el Quadimal) | Στον τρούλο ο Παντοκράτορας του Παρθένη

Το πρωί της 15ης Οκτωβρίου βρεθήκαμε προσκυνητές στο συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο, το οποίο -ως Μονή- χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. 

Τον Άγιο Γεώργιο σέβονται και τιμούν υπερβαλλόντως, όχι μόνον οι Ορθόδοξοι, αλλά και αυτοί οι Μουσουλμάνοι, οι οποίοι συρρέουν για να λάβουν "ιάσεις παντοδαπάς".

 



Μάς υποδέχεται ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Νήφων, ο οποίος πασχίζει να μάς περιποιηθεί με το παραπάνω. Ελληνικός (μάλλον, τούρκικος) καφές και νερό εμφιαλωμένο (πάντα) είναι ό,τι πρέπει για εμάς τους... οδοιπόρους!

Στην εσωτερική αυλή του συγκροτήματος δεσπόζει ο ναός του Αγίου Γεωργίου, σε ρυθμό ροτόντας. Οικοδομήθηκε το 1909 από τον Πατριάρχη Φώτιο. Η σκάλα και οι στοές οικοδομήθηκαν το 1948 από τον Πατριάρχη Χριστόφορο Β'.

Πρόκειται για παλιό φρούριο του ρωμαϊκού στρατού, όπου, σύμφωνα με την επικρατούσα παράδοση, έζησε φυλακισμένος ο Μεγαλομάρτυρας.



Βρισκόμαστε ήδη στο εσωτερικό της ροτόντας. Δεσπόζει το τέμπλο με τους δύο άμβωνες επ' αυτού.

Το ατμοσφαιρικό ιερό Βήμα ωθεί σε κατάνυξη!

Ο Παντοκράτορας στον τρούλο, έργο Κωνσταντίνου Παρθένη (του 1908), μάς αγκαλιάζει στοργικά!

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Καραγκούνης, με πολλή καλοσύνη κι ευγένεια, μάς εξηγεί το πώς και το γιατί τού πάλαι ποτέ πύργου και τώρα περικαλλούς ναού!

Το κουβούκλιο με την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου "εκπέμπει θετική ενέργεια", αποφαίνεται μια φίλη συνοδοιπόρος.

Τώρα κατερχόμαστε στα υπόγεια του πυργοναού, όπου επικρατεί υποβλητική ατμόσφαιρα.

Εξαίσια δείγματα παλαιοχριστιανικής τέχνης εδώ κι εκεί!

Οι κυκλόσχημοι τοίχοι επιβλητικοί και πολύ ομιλητικοί.

Εδώ, στην Κρύπτη των Πατριαρχών, βρίσκονται οι τάφοι των προεστώτων του πρεσβυγενούς Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος τελεί Μνημόσυνο για όλους, ενώπιον του τάφου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου Ζ΄, με τον οποίον συνδεόταν φιλικότατα.


Ακολουθεί ένα β΄ μέρος, με περιδιάβαση στο παρακείμενο Νεκροταφείο των Ελλήνων. 

1 σχόλιο:

Άστρια είπε...

Όταν έγραφα κάποιο παλαιότερο σχόλιο δεν ήξερα ότι θα ακολουθούσαν αναρτήσεις για τον Άη Γιώργη. Συγκίνησαν αυτές οι φωτογραφίες που μπαίνει το φως από τα ψηλά παράθυρα, ανεξίτηλη εικόνα του εσωτερικού της.
Πράγματι οι μωαμεθανοί Αιγύπτιοι θεωρούν τον "Μάρι Γκέργκες" θαυματουργό και του τάζουν..
Αναμένουμε και την επόμενη ανάρτηση με μικρό σφίξιμο και ευχαριστούμε για τις εικόνες αυτές από ελληνικές γωνιές φωτός.
Καλή εβδομάδα!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails