© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Περιοδικό "Πόρφυρας", τεύχος υπ' αριθμόν 137

Οι καλοί φίλοι μας συντελεστές του έγκριτου λογοτεχνικού  Περιοδικού Πόρφυρας είχαν την καλοσύνη να μάς αποστείλουν το νέο τεύχος (Νο 137, Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2010), το οποίο αταλάντευτα συνεχίζει την ποιοτική πορεία του και ήδη το Περιοδικό εισέρχεται στο 31ο έτος τής ανελλιπούς κυκλοφορίας του.

Στις σελίδες του ανά χείρας τεύχους τα κείμενα υπογράφουν: Δοκίμιο, οι Χρήστος Μπιντούδης, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Δ. Παναγιώτου, Αγάθη Μαρκάτη, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου, Διονύσης Σέρρας και Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich. Ποίηση οι, Λεωνίδας Μερτύρης, Κώστας Ριζάκης και Κώστας Σουέρεφ. Πεζογραφία, οι Émile Zola (σε μετάφραση του Φοίβου Ι. Πιομπίνου) και ο Δημοσθένης Κορδοπάτης.

Τις σελίδες με τον γενικό τίτλο «περίπλους» υπογράφουν οι, Νίκος Α. Καββαδίας, Φίλιππος Φιλίππου, Θεοδόσης Πυλαρινός και Γιάννης Καβάσιλας.

Το εισαγωγικό κείμενο στο τεύχος αυτό έχει τίτλο «Ύστατη μάχη» και είναι αφιερωμένο στη διαφαινόμενη προοπτική συρρίκνωσης των Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη, δηλαδή Τμημάτων Νεοελληνικής Γλώσσας σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, από τα οποία, όπως σημειώνεται, «η συγκομιδή νεοελληνιστών μη ελληνικής καταγωγής υπήρξε πολύτιμη μέχρι σήμερα». Το περιοδικό υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας: «Αν θ' αποτελέσουν κάποτε παρελθόν οι έδρες νεοελληνικών σπουδών, οι κυψέλες διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας, τα πολιτιστικά οχυρά, οι άμεσα αρμόδιοι (πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, πνευματικοί ηγήτορες) θα είναι ασυγχώρητοι. Η ύστατη μάχη πρέπει να δοθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails