© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Ένας δίσκος - "ανατολικό παράθυρο" της Κωνσταντίας Γουρζή

Παρουσιάζει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος


Ο καινούργιος ψηφιακός δίσκος της φίλης μαέστρου και συνθέτιδος Κωνστάντιας Γουρζή ήταν για μένα μια έκπληξη! Τα τρία τραγούδια που αποτελούν το έργο της Ιερατική Ποίηση και πρωτοτραγούδησα στην Πάτρα το 2007, αργότερα δυο φορές στο Μόναχο, πρόσφατα στην Πάτμο, σε μια νέα -οριστική υποπτεύομαι- εκδοχή, "ανοίγουν" το cd. Ο σπουδαίος ψάλτης και μουσικός Βασίλης Αγροκώστας από τον Βόλο ερμηνεύει με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο την σύνθεση της Κ. Γουρζή.

Η αξία του πράγματος για μένα είναι ξεχωριστή γιατί πρόκειται για την πρώτη ηχογράφηση Ιερατικής Ποίησης, μιας υπόθεσης που προσπαθώ να προωθήσω για λόγους καθαρά ποιητικούς.

Στο cd περιλαμβάνονται ακόμα έργα της Κωνστάντιας Γουρζή για βυζαντινό ψάλτη, πιάνο, νέι και tarhu, αλλά και το θαυμάσιο Κασταλία, έργο για κουαρτέτο εγχόρδων (εδώ με το Apollon Musagete Quartett) και σάζι. Τα παραδοσιακά όργανα, που κυριαρχούν στον δίσκο, tarhu, saz, ney, παίζει ο δεξιοτέχνης Μιχάλης Χολέβας, ο οποίος θαρρώ πως ζει και εργάζεται στο εξωτερικό.

Τα έργα της Κ. Γουρζή είναι τελευταίας εσοδείας, ήτοι της τελευταίας τριετίας.  Είναι ένας δίσκος - "ανατολικό παράθυρο", αφού η συνθέτρια εμπνέεται από την παράδοσή της, που έρχεται πια δυναμικά στο συνθετικό της έργο, αν ληφθεί υπ' όψιν ότι ζει και διαπρέπει σχεδόν 25 χρόνια στη Γερμανία.

Η όλη παραγωγή είναι εξαιρετικά φροντισμένη κι αυτό είναι μια δικαίωση για όλους τους συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails