© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Δύο νέες εργασίες του Δρ Νίκου Κ. Κουρκουμέλη

Παρουσίαση: π. Π. Καποδίστριας


Ο Δρ Νίκος Κ. Κουρκουμέλης είχε την ευγένεια να μάς αποστείλει αυτές τις ημέρες δύο νεότερες εργασίες του, ιστορικού περιεχομένου, οι οποίες κυκλοφορήθηκαν σε ανάτυπα.

Η πρώτη προέρχεται από την Επιστημονική Επετηρίδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δωδώνη: Ιστορία και Αρχαιολογία 37 (2007-2009) 147-178 και φέρει τον τίτλο: "Monitore Settinsulare (1803-1805), η δυσεύρετη εφημερίδα της Επτανήσου Πολιτείας".


Η δεύτερη εργασία του εμβριθούς ιστορικού φέρει τον τίτλο "Έλληνες και ξένοι εθελοντές στον Ελληνο-τουρκικό Πόλεμο του 1879" και δημοσιεύτηκε στα Ηπειρωτικά Χρονικά 43 (2009) 179-215.

Πάντα, με ό,τι καταπιάνεται ο αγαπητός Νίκος Κουρκουμέλης, έχεις τη βεβαιότητα ότι ευωδιάζει επιστημονική αρτίωση, αναδεικνύοντας όχι μόνον τα φαινόμενα, αλλά και τις ιδαίτερες ή ιδιάζουσες πτυχές του θέματός του. Έτσι και στις προκείμενες εργασίες: Μάς φέρνει σε επαφή με άγνωστες στιγμές και πτυχές του παρελθόντος, οι οποίες συμβάλλουν κατά πολύ στο δυσθεώρητο οικοδόμημα της Ιστορίας του τόπου μας. Εύγε!

1 σχόλιο:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

O Νίκος είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας, οξυδερκής ιστορικός ερευνητής, και έχει προσφέρει σημαντικές εκδόσεις και όχι μόνον. Είναι πολύπλευρος, προικισμένος άνθρωπος, ευρυμαθής, καλλιεργημένος, που εμβαθύνει στην ποιότητα των πραγμάτων και είναι παλιός καλός φίλος (εδώ και κάποιες δεκαετίες... ). Την τελευταία φορά που ήρθε στην Κέρκυρα μου έκανε την τιμή να μου χαρίσει τη συγκεκριμένη εργασία του. Όπως και τις άλλες φορές που μου έφερε ένα βιβλίο του, είχα την εξαιρετική τύχη να μιλήσω κατ ευθείαν με το συγγραφέα και να μου πει πράγματα που θα με βοηθήσουν μετά στην βαθύτερη κατανόηση του βιβλίου. Έχει πλέον ιστολόγιο το:http://exalapaxas.blogspot.com/

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails