© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Στιγμές του Καΐρου από το λεωφορείο / Cairo moments / القاهرة



















Όλες οι σημερινές φωτογραφίες και τρία ενδεικτικά βίντεος από την πόλη του Καΐρου τραβήχτηκαν μέσα σπό το λεωφορείο, το οποίο, στις 15 Οκτωβρίου 2010, μάς τριγύριζε εδώ κι εκεί, ώστε να πάρουμε μια γεύση της μεγαλούπολης αυτής των 18.000.000 κατοίκων, κατά την διαβεβαίωση της ξεναγού μας. Συλλογισθήτε, παρακαλώ, τον αριθμό! Δυο Ελλάδες σχεδόν, σε μια πόλη... Κατανοείτε τα προβλήματα αυτού του τόπου. Εμείς εντοπίσαμε τη μεγάλη φτώχεια (πασιφανέστατη παντού), τη ζητιανιά από πλευράς των πάντων, το φοβερό καυσαέριο συνδυασμένο με υγρασία στο φουλ... και πάει λέοντας...  Κείται μόλις 20 χλμ. νότια της κορυφής του Δέλτα του Νείλου και είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής. Η επίσημη ονομασία της πόλης είναι Αλ-Καχίρα (القاهرة).

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η πόλη ιδρύθηκε το 969 από το Φατιμίδη στρατηγό Τζάουχαρ κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμιδών και κυρίως των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας), η πόλη γνώρισε περίοδο μεγάλης ακμής. Η κατάκτηση από τους Τούρκους, το 1517, σημείωσε την αρχή της παρακμής.

Το 1798 καταλήφθηκε από το Μ. Ναπολέοντα, για 3 χρόνια. Από το 1822 ως το 1922 βρισκόταν υπό βρετανικό έλεγχο. Η σημερινή πόλη εκτείνεται στις δύο όχθες και στα νησιά του ποταμού. Βρίσκεται ανάμεσα στη μέση και κάτω Αίγυπτο και ευνοείται από το ξηρό και ήπιο κλίμα σ' όλες τις εποχές.

Έχει γίνει η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής, συγκοινωνιακός κόμβος και σημαντικό εμπορικό κέντρο με έναν από τους μεγαλύτερους αερολιμένες. Ανάπτυξη γνωρίζουν επίσης οι βιομηχανίες της και ιδιαίτερα η κλωστοϋφαντουργία: υαλουργία, χαλυβουργία, βιομηχανία τροφίμων, χημικών προϊόντων, καπνού, τσιμέντου. Έχει ωραία μνημεία, που διατηρήθηκαν σχεδόν ανέπαφα από το πέρασμα των αιώνων.

Είναι επίσης σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, η Εθνική Βιβλιοθήκη π.χ. διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από Κοράνια σε διάφορες γλώσσες, το Πανεπιστήμιο του Ελ Αζάρ κλπ.

4 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Η κίνηση στο Κάιρο δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά αλλού! Το κάτι άλλο, σίγουρα ανήκει στα αξιοθέατα.

P. Kapodistrias είπε...

@ ΚιτσοΜήτσο,

Καλημέρα! Ευχαριστώ για το σχόλιο! Είναι όπως τα λες!!!

maxforeigner είπε...

Καλημέρα. Το Κάϊρο (εκτός από αυτά που δείχνει η ανάρτηση) έχει και ένα ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, όπου εκτίθενται αναρίθμητοι και ανεκτίμητοι θησαυροί!

P. Kapodistrias είπε...

@ Mike,

Μα το λεωφορείο εκεί μάς πηγαίνει! Θα το παρουσιάσουμε οσνονούπω αυτό το Μουσείο!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails