Το λεωφορείο της προηγούμενης ανάρτησης μάς φέρνει τώρα στο περίφημο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Όπως πληροφορούμαστε, άνοιξε τις πύλες του στις αρχές του 20ού αιώνα και φιλοξενεί πάνω από 120.000 ευρήματα από την προϊστορική μέχρι την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Πρωταγωνιστής του αναδεικνύεται με ο Τουταγχαμών, αν και δεν ήταν παρά ένας ασήμαντος νεαρός Φαραώ! Όμως ο τάφος του με τη χρυσή νεκρική μάσκα, τη σαρκοφάγο και άλλα πολύτιμα αντικείμενα που τον συνόδευσαν στο θάνατο, βρέθηκε ασύλητος στην Κοιλάδα των Βασιλέων μόλις το 1923!
Κόσμος πολύς περνά από εξονυχιστικό έλεγχο κι έρευνα. Εκείνο που βασικά απαγορεύεται είναι η φωτογραφική μηχανή, τουλάχιστον μετά την κεντρική πύλη του κτιρίου του Μουσείου. Στην εσωτερική αυλή επιτρέπονται οι λήψεις, γι' αυτό και απαθανατίζουμε ό,τι μπορούμε.
Περνώντας στο εσωτερικό, τέσσερα πράγματα μάς κάνουν εντύπωση: α) Οι ουρές των ανθρώπων, που περιμένουν υπομονετικά να διαβούν έναν ακόμη έλεγχο, β) το ότι βρισκόμαστε τετ-α-τετ με τους μεγαλύτερους και γνωστότερους θησαυρούς της Αρχαίας Αιγύπτου (π.χ. θησαυρούς Τουταγχαμών και πορτρέτα Φαγιούμ, αλλά και μούμιες πολλές και διάφορες), γ) ο θλιβερός συνωστισμός των εκθεμάτων, που οδηγεί σε αδιέξοδο την δυνατότητα πρόσληψής τους από πλευράς του επισκέπτη και δ) η αφροντισιά και η σκόνη μέσα στην οποία βρίσκονται τα κορυφαία αυτά εκθέματα του παγκόσμιου Πολιτισμού.
Είμαστε πλέον και πάλι έξω στην αυλή. Είπαμε, οι φωτογραφικές μηχανές απαγορεύονται δια... ροπάλου και συνεπώς δεν έχω να Σάς παρουσιάσω σχετικό υλικό. Αν θέλετε (που, ασφαλώς, θα θέλετε) να δείτε και να μάθετε περισσότερα, κάντε κλικ στην αγγλική Wikipedia, εδώ.
Εμείς, ας περιορισθούμε σε δύο εκθέματα της αυλής: Βλέπετε τη μεγαλοπρεπή Σφίγγα του Τούθμωσι Γ΄ από ροδόχρωμο γρανίτη, μήκους 262 εκ., που ανακαλύφτηκε από τον Auguste Mariette στο ναό του Άμμωνος στο Καρνάκ. Το γλυπτό χρονολογείται στη βασιλεία του Τούθμωσι Γ΄(1479-1425 π.Χ.).
Στην άλλη πλευρά της αυλής δεσπόζει ένα άλλο υπέροχο γλυπτό, για το οποίο δεν συγκράτησα -ατυχώς- στοιχεία. Εάν κάποιος γνωρίζει, ας τα καταθέσει με σχόλιό του.
Για να λάβετε κι εσείς μιαν αίσθηση του περιβάλλοντος έστω, Σάς έχουμε το μικρό βίντεο που ακολουθεί:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου