Σκέψεις του π. Παναγιώτη Καποδίστρια
Η χθεσινοβραδυνή Συναυλία μέσα στον περικαλλή ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών, με την παρουσία μάλιστα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και των Αρχιεπισκόπων Αθηνών Ιερωνύμου και Αλβανίας Αναστασίου, αποτέλεσε περιφρονητικό γύρισμα της πλάτης σε όλους εκείνους τους φονταμενταλιστικούς κύκλους, οι οποίοι δρουν στις παρυφές ή και εντός της κοινωνικής / πολιτικής / εκκλησιαστικής ζωής μας, παρακωλύοντας ή και δηλητηριάζοντας την διαδρομή του ανθρώπινου Προσώπου προς την αναστατική έξοδό του από το Εγώ και την οφειλόμενη αγαπητική συνάντησή του με το Εμείς!
Είναι γνωστό ότι εσχάτως βιώνουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα μιαν επίφοβη και αδιέξοδη πολιτισμική αυτοπεριχαράκωση, η οποία μάς δυσκολεύει, όχι να ενστερνιστούμε (αυτό ουδείς μπορεί να το απαιτήσει), αλλά και απλώς ή ανθρωπίνως να συναντήσουμε τον Άλλον, τον Ξένο, τον Αλλόγνωμο, τον κατά την άποψή μας Αμελητέο...
Χθες το βράδυ πάντως, η γλώσσα της Μουσικής πάντως "έβγαλε γλώσσα" περιπαιχτική σε όλους τους ανωτέρω άνευ λόγου και ουσίας αμφισβητίες. Ο Πολιτισμός αποδείχτηκε ισχυρότερος και καταλυτικότερος από τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς των σύγχρονων Φαρισαίων προς πάντα μη αρεστό. Η Βυζαντινή, η Νεοελληνική και η παγκόσμια Ποίηση εγκοσμίωσε με τρόπο απτό και κατανυκτικό το νόημα / θέλημα των επικείμενων Χριστουγέννων, σε μια πολύπαθη γειτονιά της Αθήνας, όπου καθημερινά δοκιμάζεται η Ανθρωπιά μας, αποδεικνυόμενη -δυστυχώς- ελλειμματική.
Κλείνουμε αυτές τις σύντομες σκέψεις, αντιγράφοντας και προσυπογράφοντας τον Χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου στην εν λόγω Συναυλία:
«Το νόημα των Χριστουγέννων μάς το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση: "Ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ σήμερον ἡνώθησαν τεχθέντος τοῦ Χριστοῦ. Σήμερον Θεός ἐπί γῆς παραγέγονε καί ἄνθρωπος εἰς οὐρανούς ἀναβέβηκε". Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του. Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του. Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι "ίνα ώσι εν".
Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου