© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Απεβίωσε ο Γιάννης Χρυσικόπουλος

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Πέθανε χθες σε ηλικία 73 χρόνων και κηδεύεται σήμερα από τον ναό Θείας Αναλήψεως και Αγίων Σαράντα Ζακύνθου ο Γιάννης Χρυσικόπουλος. Ο αγαπητός μας Γιάννης υπήρξε ένας από τους πνευματικούς ανθρώπους της μετασεισμικής Ζακύνθου, ο οποίος με την παρουσία του νοηματοδότησε την προσπάθεια τού Τζάντε μας να υπερβεί την αποκαρδιωτική αίσθηση της θανατίλας, την οποία επέφερε το πολιτισμικό σοκ, εξαιτίας της Σεισμοπυρκαγιάς του '53.

Όντας αυτοδίδακτος και sui generis, ασχολήθηκε νωρίς με την δημοσιογραφία. Εξέδιδε την δεκαπενθήμερη εφημερίδα Μέλλον και αργότερα Το Μέλλον (22 Μαΐου 1963-12 Ιουνίου 1966, αριθμ. 1-91), διηύθυνε τις ομώνυμες εκδόσεις ("Βιβλιοθήκη Ζακυνθινών Μελετών"), που κυκλοφορήθηκαν πολύ και αγαπήθηκαν από τους Ζακυνθινούς, εξέδιδε το βραχύβιο τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό Η Λύρα (Μάρτιος και Απρίλιος - Σεπτέμβριος 1970, αριθμ. 1 και 2-3), ενώ κατάφερε τη συγκέντρωση σημαντικού αρχειακού υλικού - δυσεύρετου σήμερα. Με τις όσες δυνάμεις του προσπάθησε να αναδείξει και να εκλαϊκεύσει το έργο των Μεγάλων της Ζακύνθου (Σολωμού, Κάλβου, Φώσκολου, Ξενόπουλου), αλλά και των παραδοσιακών μορφών έκφρασης, όπως του λαϊκού Θεάτρου ("Ομιλιών").

Η γενιά μου, ενηλικιωμένη στη θλιβερή Επαρχία Ζάκυνθο της δεκαετίας του '80, τον θυμάται στο στενόχωρο φωτοτυπάδικο - βιβλιοπωλείο του, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στη Χώρα, να πασχίζει, με τον δικό του ιδιότυπο τρόπο, να μάς εμφυσήσει την αγάπη για τα Γράμματα. Στα μάτια μας, εκείνος τότε ήταν η αυθεντία επί παντός, επειδή κατείχε πρόσωπα, πράγματα, αρχεία και μπορούσε να μάς υποδείξει λύση στα ζητούμενά μας.

Τον ευγνωμονούμε για Όλα, τον κατευοδώνουμε φιλικά και είναι σίγουρο ότι θα τον θυμόμαστε ως μια χαρακτηριστική μορφή της σύγχρονης Ζακύνθου, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιόμαστε για την τύχη του Αρχείου του, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί δεόντως!






7 σχόλια:

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Αλλον έναν αθεράπευτα Ζακυνθινό κατευοδώνουμε σήμερα...
Θα τον θυμόμαστε όπως τον περιγράφεις π. Παναγιώτη. Η ισχνή φιγούρα του θα σεργιανάει αδιάκοπα στην ψυχή μας γιατί είναι κομμάτι της εφηβείας μας.
καλό του ταξίδι.

Μαρία Σ είπε...

Αιωνία του η μνήμη.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.
Λυπήθηκα
Λυπήθηκα πολύ.
Καλό ταξίδι Γιάννη

Τάκης Λάτας είπε...

Συγκλονίστηκα μόλις το έμαθα. Τριάντα χρόνια φίλος. Πολύτιμος όσο λίγοι και αναντικατάστατος, για ένα τόπο που είχε χάσει τη πυξίδα του τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ένα κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού του νησιού μας.
Λυπάμαι που βρίσκομαι μακριά και δεν θα μπορέσω να τον συνοδεύσω στη στερνή κατοικία του...
Τον είχα δεί πέρυσι και μου περιέγραφε τα προβλήματα της υγείας του με χαμόγελο!
Καλό του ταξίδι. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη για για το ενδιαφέρον του για τη Ζάκυνθο και για όσα έκανε ή πάλευε να κάνει.

π. Παναγιώτης Σπουργίτης είπε...

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΖΑΚΥΝΘΙΟΣ ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΤΑΞΕΙΔΙ ΤΟΥ.
ΠΤΩΧΟΤΕΡΗ Η ΖΑΚΥΝΘΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΘΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ! ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΥ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΚΕΠΑΣΕ, ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ!

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ από τη Μαδρίτη είπε...

Ο χαμός του Γιάννη Χρυσικόπουλου με λύπησε βαθύτατα. Γνωριζόμασταν από παιδιά και συνεργαστήκαμε σε διάφορες πολιτιστικές προσπάθειες, ιδιαίτερα στη Συνάντηση Μεσαιωνικού και Λαϊκού Θεάτρου, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος.

Η προσφορά του στη Ζάκυνθο υπήρξε μεγάλη, πολλαπλή και αθόρυβη, όπως μεγάλος ήταν και ο ζήλος του για τα βιβλία και την έρευνα περί τα ζακυνθινολογικά. Είχε γνήσιο ένστικτο ερευνητή.

Το πλούσιο αρχείο του θα ήταν ευχής έργο να διασφαλιστεί και να παραμείνει στη Ζάκυνθο...

Καλά έκανες που έθιξες το θέμα του αρχείου. Ο ίδιος ό Χρυσικόπουλος μού είχε πεί προ διετίας ότι
σκεπτόταν να δωρήσει ένα τμήμα του στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

daniel είπε...

Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την αναχώρηση από τα εγκόσμια του πολύ αγαπητού Γιάννη Χρυσικόπουλου!!!!
Ήταν στενός φίλος του αείμνηστου παπάκη μου ο οποίος τον γνώρισε καισε μένα! Έκτοτε, σε κάθε μου ταξίδι στο αγαπημένο νησί, περνούσα πολλές φορές από εκεί...από εκεί αγόραζα κάθε τι που είχε να κάνει με τη Ζάκυνθο ή με Ζακύνθιους Λογοτέχνες!!!
Κάθε φορά που με έβλεπε μου έλεγε, έλα, έχω καινούρια!!!
Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος! Δυστυχώς, λόγω συνθηκών, στο τελευταίο μου ταξίδι δεν κατόρθωσα
να τον δω...
Λυπάμαι ειλικρινά!!!
Ας είναι η μνήμη του αιωνία!!!
Θα σε θυμάμαι πάντα με αγάπη Γιάννη!!

Γιώργος Κ. Χατζίδης είπε...

Ύστερα από δύο μήνες χωρίς τηλέφωνό του,μόλις σήμερα ανακάλυψα με μεγάλη θλίψη,ότι αυτός ο Ζακυνθινός που αγάπησα,δεν υπάρχει ανάμεσά μας. Τι να πω... δέκα χρόνια ερχόμουνα τα καλοκαίρια εκεί για δουλειά με τα χειροποίητα που δούλευα,δίπλα στον ΟΤΕ (μέχρι να διοριστώ) και πάντα είχα ένα φίλο να συζητάμε για τις εκδόσεις του, για τον μελλοντικό μου διορισμό στην εκπαίδευση,για πολλά ανθρώπινα θέματα, για τις ανησυχίες μου και τόσα πολλά,με ένα χιούμορ που μόνο εκείνος έδινε...

Mόλις πέρυσι μού έστειλε μία έκδοσή του για όλη την τάξη μου στο σχολείο που δουλεύω στην Κρήτη,για να γνωρίσουν όλα τα κρητικόπουλα την αγαπημένη του Ζάκυνθο....

Η θλίψη μου είναι πολύ μεγάλη..., θα ήθελα να του γράψω πολλά, για να του πω, έστω και από εδώ μακριά, πόσο ξεχωριστός και απέριττος ήταν...

Με αγάπη θα σε θυμάμαι πάντα, φίλε μου Γιάννη... και ο αδερφός μου, που τον έλεγες σιχ, σου στέλνει ένα νοερό χάδι... και η Αναστασία η γυναίκα μου σού στέλνει επίσης ένα φιλί...


Καλό ταξίδι αγαπημένε...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails