© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Στιγμές από την αναγόρευση του Ντίνου Χριστιανόπουλου σε Επίτιμο Διδάκτορα Α.Π.Θ.

Επιμέλεια παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Ό,τι μας γλύκανε, το ξέπλυνε ο χρόνος κι η συναλλαγή,
εκείνοι που μας χαμογέλασαν βουλιάξαν σε βαθιά πηγάδια
και μείναν μόνο κείνοι που μας πλήγωσαν,
εκείνοι που αρνήθηκαν να τους υποταχτούμε.
Εκείνοι που μας παίδεψαν βαραίνουν πιο πολύ…
Ντ. Χρ.

Όπως Σάς έχουμε ήδη από ημερών ανακοινώσει, προχθές, 1η Ιουνίου 2011, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11 το πρωί, στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έγινε -άξια και δίκαια, φρονούμε- η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής τού λογοτέχνη, κριτικού, βιβλιογράφου και εκδότη Ντίνου Χριστιανόπουλου.


Στην αρχή της επίσημης αυτής Τελετής κατέθεσε στο ακροατήριο αξιάκουστες σκέψεις -εναύσματα για βαθύ προβληματισμό- ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. Καθηγητής Ιωάννης Μυλόπουλος περί της θέσης του Ποιητή στον σύγχρονο πτωχεύοντα και παραπαίοντα κόσμο μας. Ακολούθησε μικρή, αλλά ουσιαστική, παρέμβαση του Διευθυντή του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών Καθηγητή Γεωργίου Κεχαγιόγλου.

Στη συνέχεια, μετά πολλής επιστημοσύνης η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Ιατρού ανέγνωσε τον περί Ντίνου Χριστιανόπουλου Έπαινο και ύστερα ο ίδιος ο τιμώμενος μίλησε με θέμα: "ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΜΙΚΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ", έχοντας για όλους όσους συμπεριέλαβε στην ευσύνοπτη και γλαφυρή παρουσίασή του, λόγον ακριβοδίκαιο και εύστοχο, "θάβοντας" και "ανασταίνοντας" με τον τρόπο του τους Θεσσαλονικιούς τεχνίτες του ποιητικού λόγου από το 1895 με τον Γεώργιο Σαγιαξή έως το 1973 με τον Γιώργο Ιωάννου. 

Το σημαντικό πάντως είναι αφενός μεν ότι ο Χριστιανόπουλος, ο καθ' έξιν ενάντιος των διαφόρων τιμών, των επαίνων και των βραβεύσεων, δέχτηκε τη μεγάλη αυτή τιμή της επιτιμίας από το Πανεπιστήμιο, από το οποίο έχει αποφοιτήσει, αφετέρου δε ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιο συμπεριέλαβε στους Επίτιμους Διδάκτορές του έναν ασυμβίβαστο (ψυχή τε και σώματι) δημιουργό, πλην όμως ειλικρινέστατο και ανεπιτήδευτον, τον οποίον τα φερόμενα ως "χρηστά ήθη" των εποχών που παρήλθαν είχαν θέσει στο περιθώριο ή και χλευάσει πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails