© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Στιγμιότυπα από τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου για την Γκιόστρα στα Επτάνησα

  Απόψε στο Διοικητήριο Ζακύνθου 
    Φωτορεπορτάζ: Νίκος Αρβανιτάκης 




Πολύς κόσμος (Αρχές - Επιστήμονες - Φοιτητές των δύο τμημάτων ΤΕΙ και διάφοροι φιλίστορες του τόπου μας) απόψε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Ζακύνθου, όπου άρχισαν οι εργασίες του Α΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για την Γκιόστρα στον Επτανησιακό Χώρο.


Όλους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Giostra di Zante ποιητής κ. Διονύσης Φλεμοτόμος με σύντομη προσλαλιά του.


Από πλευράς Αρχών μίλησε πρώτος ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας - Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος ΙΜΖ, εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη Ζακύνθου.


Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Μυλωνάς.


Ακολούθησε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Στέλιος Μποζίκης.


Τους Σύνεδρους προσφώνησε επίσης ο Αντιδήμαρχος επί του Πολιτισμού κ. Άκης Λαδικός.


Τέλος, χαιρέτισε εκ μέρους της Διοικούσης Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο κ. Γιάννης Δραγώνας.


Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κ. Διονύσης Μουσμούτης, διευθυντής του περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη. [Βλ. στο τέλος βίντεο δηλώσεών του].


Εμπεριστατωμένη ήταν η εισήγηση του κ. Βάλτερ Πούχνερ, Καθηγητή Θεατρολογίας του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Το κονταροκτύπημα ανάμεσα στην κοινωνική ιστορία, την λαογραφία και την θεατρολογία». [Βλ. στο τέλος βίντεο δηλώσεών του].


Ενδιαφέροντα στοιχεία προσκόμισε στην έρευνα ο κ. Cristiano Lutsiani, Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Universita degli studi di Roma "Tor Vergata", με θέμα: «Γκιόστρες και κονταρομαχίες στον επτανησιακό 17ο αιώνα: μεταξύ χρονικής και λογοτεχνικής τεκμηρίωσης». [Βλ. στο τέλος βίντεο δηλώσεών του].


Νέα στοιχεία παρουσίασε ο ποιητής και ερευνητής κ. Διονύσης Φλεμοτόμος, στην εισήγησή του, με θέμα: «Η Γκιόστρα σε γιορτές πολιούχων αγίων και πανηγύρια της Ζακύνθου. Από τον ευαγγελιστή Μάρκο στον ιεράρχη Διονύσιο».


Την εισήγηση της κ. Φανής Καζαντζή, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας ΑΠΘ, που δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί, με θέμα: «Η ζακυνθινή γκιόστρα: Από την ιστορία και το βίωμα στη Λογοτεχνία», ανέγνωσε ο εκπαιδευτικός Νίκος Αρβανιτάκης, ενώ την Εισήγηση του κ. Roberto Rodríguez Milán, Διδάσκοντος ΕΑΠ και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που επίσης δεν ήρθε, με θέμα: «Ιπποσύνη και κοινωνία στην Ιβηρική χερσόνησο το μεσαίωνα και την νεότερη εποχή», ανέγνωσε η θεατρολόγος Πηνελόπη Αβούρη.













Δηλώσεις στο περιθώριο του Συνεδρίου






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails