© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

"Μ' ένα τριφύλλι φως" στη Ρώμη

Με την ευκαιρία του εορτασμού του Έτους Ελύτη, η έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία τιμούν τον Νομπελίστα Ποιητή, διοργανώνοντας στη Ρώμη σειρά εκδηλώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στην αίθουσα Odeion του Πανεπιστημίου La Sapienza και θα περιλαμβάνει συνάντηση ελληνιστών πανεπιστημιακών από όλη την Ιταλία, μεταφραστών του Οδυσσέα Ελύτη,  όπως οι Mario Vitti, Vincenzo Rotolo, Filippomaria Pontani,  Massimo Cazzulo και Paola Maria Minucci, οι οποίοι, μες από τις μαρτυρίες και τις απόψεις τους θα παρουσιάσουν πτυχές του έργου του ποιητή. Την έναρξη θα κηρύξει ο πρέσβης της Ελλάδος στη Ρώμη κ. Μιχαήλ Καμπάνης.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση δύο νέων εμπλουτισμένων επανεκδόσεων: της ποιητικής ανθολογίας «Είναι νωρίς ακόμη» και της ανθολογίας δοκιμίων «Η μέθοδος του άρα»  από τον εκδοτικό οίκο Donzelli, σε μετάφραση και επιμέλεια της Paola Maria Minucci,  με εισηγήσεις της καθηγήτριας Caterina Carpinato, του ποιητή Elio Pecora, του συγγραφέα και κριτικού Paolo Di Paolo και του καθηγητή Andrea Mecacci.

Παράλληλα, στους χώρους του Πανεπιστημίου θα λειτουργήσει Έκθεση για τη ζωή, το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή εστιάζοντας κυρίως σε τρία καθοριστικά έργα: το Άξιον Εστί, τη Μαρία Νεφέλη και τα Ελεγεία της Οξώπετρας. Η έκθεση, παραγωγής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και επιμέλειας της Εστίας Ιταλίας του Ε.Ι.Π. και του Πανεπιστημίου της Τεργέστης, είναι εμπλουτισμένη  με αντιπροσωπευτικά αντίγραφα των κολάζ και υδατογραφιών του Οδυσσέα Ελύτη και με όλες τις ιταλικές εκδόσεις για το έργο του.

Το αφιέρωμα  στον  ποιητή του φωτός  θα  κορυφωθεί  με τη βραδιά Μουσικής και Ποίησης  «M’ ένα τριφύλλι φως»,  στην επιβλητική αίθουσα του Καπιτωλίου,  υπό το βλέμμα του έφιππου ανδριάντα του Μάρκου Αυρηλίου. [Ώρα έναρξης 19.30].
  
Ένα πρόγραμμα λόγου και μουσικής, που παρουσιάζει τον λυρισμό της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη,   βασιζόμενο στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού   και με ταυτόχρονες προβολές από τη ζωή και το ποιητικό και εικαστικό έργο του ποιητή. Θα ερμηνεύσουν ο  βαρύτονος  Σπύρος Σακκάς, η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά,  ο Γιώργος Κουρουπός  στο πιάνο και η Βιβή Γκέκα στο μαντολίνο. Η ανάγνωση των κειμένων και η απαγγελία των ποιημάτων θα γίνουν από την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τον Gero Fricano.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails