© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

"Ιστορία Εικονογραφημένη", υπ' αριθμόν 522

Κυκλοφορήθηκε αυτές τις ημέρες το νέο τεύχος (Νο 522 / Δεκεμβρίου 2011) του Περιοδικού Ιστορία Εικονογραφημένη. Σχετικά μάς ενημερώνει ο Διευθυντής ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΟΥΣΜΟΥΤΗΣ, ο και συνεργάτης του Ίσκιου μας, με το άκρως κατατοπσιτικό ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ του ανωτέρω έγκριτου περιοδικού.

Οι σχέσεις του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου με τον βασιλιά Κωνσταντίνο ήταν αμφίρροπες από την πρώτη στιγμή. Οι στρατιωτικοί έδειχναν απρόθυμοι να προετοιμάσουν το έδαφος για την επιστροφή στη Δημοκρατία. Αντίθετα, προσεκτικά και συστηματικά, έδιωχναν ανθρώπους του βασιλιά από όλες τις κρίσιμες θέσεις στο στρατό, υποβάλλοντας τακτικά νέες καταστάσεις αποστρατείας. Ήταν φανερό πως ετοιμάζονταν για μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία.
Τον Σεπτέμβριο του 1967 ο Κωνσταντίνος επισκέφθηκε τις ΗΠΑ όπου στο Κογκρέσο, στις 11 Σεπτεμβρίου, πολλοί φιλελεύθεροι πολιτικοί τον έφεραν σε αμηχανία, υποβάλλοντάς του ερωτήσεις για την καταπίεση του λαού και των ελεύθερων θεσμών στην Ελλάδα από τη Δικτατορία. Κατά την επιστροφή του ο Παπαδόπουλος του παρουσίασε μια κατάσταση τετρακοσίων αξιωματικών για αποστρατεία. Αρνήθηκε να υπογράψει, αλλά κατόπιν πιέσεων έφθασαν σε συμβιβασμό. Τότε ο Κωνσταντίνος άρχισε τις προετοιμασίες του αντιπραξικοπήματός του. Με αφορμή τη Σύνταξη του νέου Συντάγματος ο Κωνσταντίνος κινήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου. Αν πετύχαινε το κίνημα, τότε ο βασιλιάς θα καλούσε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κατάρτιζε νέο Σύνταγμα και θα προκήρυσσε εκλογές το 1969. Στις 13 Δεκεμβρίου εκδηλώνεται το βασιλικό αντιπραξικόπημα και ο Κωνσταντίνος μεταβαίνει στην Καβάλα, αφού υπολόγιζε στην υποστήριξη των διοικητών όλων των στρατιωτικών σχηματισμών της Βόρειας Ελλάδας. Στο σχέδιό του ήταν, έχοντας στο πλευρό του όλες τις μονάδες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, να ασκήσει πίεση στη χούντα και να απαιτήσει την παράδοση της εξουσίας.
Αρχικά τα πράγματα φαίνονταν να πηγαίνουν σύμφωνα με τα σχέδια του Κωνσταντίνου. Όμως, μια σειρά συνεργατών του την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν, με αποτέλεσμα ορισμένες κρίσιμες μονάδες, όπως οι μονάδες τεθωρακισμένων, να μην πάρουν μέρος, όπως υπολογιζόταν αρχικά, στο πραξικόπημα. Κάποιοι άλλοι από τους συνεργάτες του  λειτουργούσαν ως πράκτορες της χούντας, αφού, όπως αποδείχτηκε, η χούντα γνώριζε εκ των προτέρων όλες τις κινήσεις του βασιλιά. ΄Ετσι, μέσα σε λίγες ώρες αποδείχτηκε ότι ο βασιλιάς δεν διέθετε τις απαραίτητες δυνάμεις και η χούντα πέρασε στην αντεπίθεση, συλλαμβάνοντας τους συνεργάτες του και κινητοποιώντας τις πιστές σ' αυτήν μονάδες. Τα ξημερώματα της 14ης Δεκεμβρίου 1967, όταν πια το ενδεχόμενο της σύλληψής του από τις δυνάμεις της χούντας ήταν πολύ πιθανό, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα. Ήδη από το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου, είχε ανακοινωθεί η αντικατάσταση του Kωνσταντίνου από τον αντιβασιλιά, πλέον, Γεώργιο Zωιτάκη και ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. 
            Τι συμπέρασμα βγαίνει από το περιστατικό; Ή ο Παπαδόπουλος γνώριζε ήδη για το κίνημα του βασιλιά ή το περίμενε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Πάντως αυτό που προκύπτει από τη συνέχεια της ιστορίας είναι ότι θεωρούσε πως τα πάντα ήταν υπό τον έλεγχό του, και ας μην ήταν απολύτως ακριβές. Αλλά και μόνο το γεγονός ότι το βασιλικό κίνημα εκδηλώθηκε το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου και εκφυλίστηκε σε λιγότερες από 12 ώρες αποδεικνύει πως δεν ήταν παρά ένα πρωτοφανές φιάσκο. Ο Παπαδόπουλος το «αξιοποίησε» για να στερεώσει το δικτατορικό καθεστώς προβαίνοντας σε βαθιές εκκαθαρίσεις στην κορυφή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εν συνεχεία παγιώθηκε περισσότερο, καταργώντας τελικά τη βασιλεία τον Ιούνιο του 1973, αλλά και οδηγώντας τη χώρα στην κυπριακή τραγωδία το 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails