© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Με τον Ελύτη στο Γυμνάσιο Βανάτου για την 6η δράση του "Αληθώς"














Με νεανική πνοή και φρεσκάδα ήταν η σημερινή 6η κατά σειράν εκδήλωση του «Αληθώς», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου στο Γυμνάσιο Βανάτου. Ο φιλοπρόοδος Διευθυντής του Σχολείου Γιάννης Αγαλιανός αποδέχτηκε με θέρμη την πρόταση του Κέντρου για παρουσίαση του έργου του Οδυσσέα Ελύτη στους μαθητές και με την συνεργασία τους, στο πλαίσιο μάλιστα των εορτασμών για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννησή του.

Έτσι, λίγο πριν το μεσημέρι της 14ης Δεκεμβρίου 2011, ο υπεύθυνος του «Αληθώς» και εκπαιδευτικός π. Παναγιώτης Καποδίστριας παρουσίασε το θέμα «Ο Ελύτης, με αποκρίσεις στην Κρίση». Ο π. Καποδίστριας, αφού αναφέρθηκε σύντομα στον βίο και την πολιτεία του κορυφαίου δημιουργού, άντλησε από το ελυτικό ποιητικό σύμπαν προφητικές φράσεις για την κοινωνικο-οικονομική (κατά βάσιν ηθική) Κρίση των ημερών μας και ταυτόχρονα στίχους-κλειδιά διεξόδου από τον λαβύρινθο, στον οποίον έχουμε ως ελλαδική κοινωνία εγκλωβισθεί. Πρότεινε μάλιστα ως σύγχρονο σύνθημα, για αντοχή και αντίσταση στα δεινά του τόπου μας, τον στίχο «Το πείσμα είναι υγεία. Είναι μια πρωινή γυμναστική που πρέπει να την κάνουμε κάθε μέρα εάν θέλουμε να κρατήσουμε την επαφή μας με το ζωντανό μέρος των πραγμάτων»! Την ομιλία του έκλεισε με ένα απόσπασμα από τον Λόγο του Ποιητή κατά την απονομή σε αυτόν του Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979), στο οποίο αποτυπώνεται η ανάδειξη τής διαχρονίας και της δυναμικής τής γλώσσας μιας τόσο μικρής χώρας, της Ελλάδας, «που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή (...)»!

Προηγήθηκε η Χορωδία του Σχολείου, που απέδωσε μελοποιημένους στίχους του Ποιητή από το «Άξιον Εστί», υπό την διεύθυνση του μουσικού Γιώργου Γιόρτσιου.

Μετά την κεντρική ομιλία οι μαθητές Παναγιώτης Μούσουρας, Ιωάννα Σιουχλέρη, Ιωάννα Τόττη, Άννα Πάλι και Τιμόθεος Κρεζίας απήγγειλαν ολόκληρο «Το Μονόγραμμα» του Ελύτη.

Κατά την διάρκεια των τραγουδιών, της ομιλίας και της απαγγελίας γινόταν προβολή φωτοστιγμών από την ζωή και το έργο του Νομπελίστα. Τέλος, προβλήθηκε χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ταινία «Της πατρίδας μου πάλι ομοιώθηκα», από το Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ, ώστε να έρθουν όλοι οι παρευρισκόμενοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και καλεσμένοι) σε άμεση και γόνιμη επαφή με τον ίδιο τον Ποιητή μας!

Το πρόγραμμα παρουσίασε με επιτυχία η φιλόλογος Ισιδώρα Μπίλλια, ενώ για την επιμέλεια του αφιερώματος πρέπει να προστεθούν τα ονόματα των εκπαιδευτικών Σοφίας Θελερίτη, Γιώργου Σίσκου και Ιουστίνας Φλεμοτόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση δέσποζε η μορφή του Ποιητή, σκίτσο δια χειρός του Ζακυνθίου εικαστικού Διονύση Πάλμα, το οποίο ιστορήθηκε ειδικά για τις δράσεις του «Αληθώς» και του Έτους Ελύτη. Σε όλους, εξάλλου, διανεμήθηκαν αντίτυπα του δοκιμιακού βιβλίου του π. Π. Καποδίστρια «Σχεδιάσματα εγκωμίων για τον Οδυσσέα Ελύτη».

Στην εκδήλωση, πλην όλων των ανωτέρω, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Δ. Κοντονής και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Ρούλα Αβούρη-Μούσουρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails