© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ο πολύς παπαδιαμαντολόγος Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος Επίτιμος Διδάκτορας ΑΠΘ

Απαξάπαντες οι ενασχολούμενοι με τη Νεοελληνική Γραμματεία γνωρίζουν και υπολήπτονται  τον ελλογιμότατο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλο, τον υποδειγματικό σκαπανέα του παπαδιαμαντικού έργου!  

Ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος γεννήθηκε το 1933, σπούδασε Φιλολογία και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Ζει στη Χαλκίδα. Έχει εκδώσει τα πεζογραφήματα Τρία Θαλασσινά Ειδύλλια (Δόμος, 1985), "Επισείουσα Ανέμου" (1989) και Λιμενάρχης Ευρίπου (Κέδρος, 1993), τις ποιητικές συλλογές Το Λαγούμι (Δόμος, 1979) και Για το θαλασσινό αηδόνι (Δόμος, 1984), τα δοκίμια και μελετήματα Δαιμόνιο μεσημβρινό - Έντεκα κείμενα για τον Παπαδιαμάντη (Γρηγόρης, 1978), Το δίχτυ και το μέλι (Εστία, 1983), Μινύρισμα πτηνού χειμαζομένου - Φιλολογικά στον Παπαδιαμάντη (Καστανιώτης, 1986) και Αλεξανδριανέ μ' αέρα (Δόμος, 1991), καθώς και το "είδος μεικτό" Το βαθύ πηγάδι ή εκρήξεις συναφών φωτοβολίδων (Στιγμή, 1989). Ασχολείται με την έκδοση του έργου του Παπαδιαμάντη και του Μωραϊτίδη.

Πριν λίγες ημέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, λήγοντος του Έτους Παπαδιαμάντη 2011, ο σεμνός παπαδιαμαντολόγος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έτσι, η πνευματική συμπρωτεύουσα τίμησε καθηκόντως  «Tον πατριάρχη των παπαδιαμαντικών σπουδών, τον χαλκέντερο εκδότη, τον ακάματο ανθολόγο, τον έγκυρο φιλολογικό επιμελητή, τον επιδέξιο μεταφραστή, τον διεισδυτικό ερμηνευτή, τον εμπνευσμένο δάσκαλο στην Ελλάδα και την Κύπρο, τον εν ανθηρώ έλληνι λόγω γράφοντα ποιητή και πεζογράφο», ο οποίος αφοσιώθηκε δια βίου, «με αδιαμφισβήτητη γνώση, υποδειγματική αφοσίωση και μανικόν έρωτα στην καλλιέργεια, στη μελέτη και στη διδασκαλία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, και ιδίως στο έργο του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη», σύμφωνα με το πολλά ομιλητικό κείμενο του σχετικού ψηφίσματος.

Τον τιμώμενο προσφώνησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Καθηγητής Μιχάλης Χρυσανθόπουλος και η Αντιπρύτανις του ΑΠΘ Δέσπω Λιάλιου. Τον Έπαινο, διανθισμένον με εξαιρετικούς λόγους τιμής, ανέγνωσε η Καθηγήτρια Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, συστηματική μελετήτρια του Παπαδιαμάντη.

Ύστερα ο Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλος έδωσε διάλεξη περί της προόδου που έχει γίνει στην ταύτιση και έκδοση των μεταφράσεων, που είχε κάμει ο κυρ Αλέξανδρος, για τα έντυπα και τους εκδότες με τους οποίους συνεργαζόταν, επισημαίνοντας ότι έχει κατά πολύ αυξηθεί ο αριθμός των μελετητών του μεταφραστικού έργου του Παπαδιαμάντη, το οποίο πλέον είναι προσιτό στο αναγνωστικό κοινό.

Ολόκληρη την εκδήλωση μπορείτε κι εσείς να την παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο αντλήσαμε από τον επίσημο ιστότοπο του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails