© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Με τους Ινδούς Sikh της Ζακύνθου, στην γιορτή για την γέννηση του Guru Gobind Singh

Επιμέλεια και παρουσίαση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Σήμερα, πριν το μεσημέρι, επισκεφτήκαμε οικογενειακώς τους Ινδούς Sikh του νησιού μας, οι οποίοι έχουν αυτές τις μέρες (συγκεκριμένα, στις 5 Ιανουαρίου) την μεγάλη θρησκευτική εορτή τους, σε ανάμνηση της γέννησης του δέκατου και τελευταίου Γκουρού τους, του Gobind Singh (1666-1708). 


Κατά την Βικιπαίδεια, Ο Σιχισμός είναι μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία ξεκίνησε το δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουϊσμό και το Ισλάμ Βασίζεται στις διδασκαλίες τοη Νάνακ Νεβ και των εννέα διαδόχων του. Αυτό το σύστημα θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gurmat (δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού) ή Sikh Dharma. Ο όρος «Σιχισμός» προέρχεται από τη λέξη Sikh, η οποία προέρχεται στη από την σανσκριτική ρίζα śiṣya που σημαίνει «απόστομος» ή «αρχάριος», ή śikṣa που σημαίνει «διδασκαλία». Οι υποστηρικτές Σιχισμού είναι γνωστοί ως Σιχ. Το κύριο δόγμα του Σιχισμού είναι η πίστη στον Vāhigurū. Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής στο όνομα και στο μήνυμα του Θεού. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά", τα οποία επιφέρουν χωρισμό από τον Θεό και μπορούν να θεραπευθούν μόνο με έντονη και αδιάκοπη αφοσίωση προς αυτόν. Οι οπαδοί του Σιχισμού πρέπει να ακολουθούν τις διδασκαλίες των δέκα γκουρού (διαφωτισμένοι ηγέτες), καθώς επίσης και την ιερή τους γραφή, την Gurū Granth Sāhib. Σήμερα ο Σιχισμός αριθμεί 25.800.000 οπαδούς σε όλη την γη.
Ο παλαιότερος Ινδός της Ζακύνθου -πιστός φίλος και κατά καιρούς εργαζόμενος στο σπίτι μας- περίμενε με πολλή ευχαρίστηση έξω από το ανώι της οδού Αγίου Λαζάρου στην Χώρα του Τζάντε μας, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι συμπατριώτες και ομόθρησκοί του. Ήταν η ώρα της ανάπεμψης  δεήσεων και οι περισσότεροι προσεύχονταν ευλαβικά, ενώ κάποιοι ασχολούντο με την παρασκευή των πολλών και διάφορων φαγητών. Ευχηθήκαμε τα "Χρόνια Πολλά" και παρακολουθήσαμε για λίγο την λατρεία τους, μεταξύ θυμιάματος και τσίκνας τηγανισμάτων για το πρωινό που ακολούθησε και μάς πρόσφεραν πασιχαρείς κι ευγενέστατοι. 


Μάς δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τονίσουμε ξανά και ξανά, πόσο φιλικά και ειλικρινά τούς αισθανόμαστε, θεωρώντας τους δικούς μας ανθρώπους και -ως εκ τούτου- ότι σεβόμαστε κατά πάντα την θρησκευτική έκφρασή τους. Ούτως ή άλλως, η Αγάπη και η Συναλληλία, η Συνάντηση και ο Αλληλοσεβασμός (πρέπει να) νοηματοδοτούν κάθε ανθρώπινη έκφραση όπου γης, δίχως τις οποιεσδήποτε περιθωριοποιήσεις, δίχως τους επάρατους αποκλεισμούς ή τις κάθε λογής φοβίες έναντι του Άλλου, ο οποίος πλέον βρίσκεται πολύ-πολύ κοντά ή και κάποτε εντός της δικής μας εστίας


Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για στοιχεία από την ζωή και την προσωπικότητα του τιμώμενου σήμερα από τους εντόπιους Ινδούς Γκουρού, διαπιστώσαμε ότι ο Gobind Singh ήταν και ποιητής! Κρατάμε λοιπόν μερικούς χαρακτηριστικούς στίχους του, οι οποίοι αφορούν σε κάθε άνθρωπο, εάν και εφόσον επιθυμεί να λέγεται άνθρωπος (σε πρόχειρη μετάφρασή μας): 

"Εκατομμύρια υπάρχουν άνθρωποι ασήμαντοι ωσάν εμέ 
Αληθινή υπηρεσία είναι η εξυπηρέτησή τους. 
[...]
Η φιλανθρωπία θα καρποφορήσει και σ' αυτόν και στον άλλο κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails