© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

«Θρησκεία και Διαφωτισμός». Διεθνές Σεμινάριο στη Ζάκυνθο από 14 έως 17 Ιουνίου 2012


Διεθνές Σεμινάριο με θέμα «Θρησκεία και Διαφωτισμός» διοργανώνουν το Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο Τομέας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η Μητρόπολη Ζακύνθου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και ο Δήμος Ζακύνθου. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Palatino της Ζακύνθου από 15 έως και 17 Ιουνίου 2012. Τελετή έναρξης θα γίνει στις 14 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων. 

 Ο Διαφωτισμός και ειδικότερα η Σκωτική εκδοχή του απετέλεσε ένα πολυσχιδές και σύνθετο πολιτισμικό και πνευματικό φαινόμενο που σφράγισε όχι μόνον τον οικονομικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό της Σκωτίας του 18ου αιώνα, αλλά έδωσε γέννηση σε ιδέες με οικουμενική επίδραση, οι οποίες διατηρούν την επικαιρότητά τους και αποτελούν ακόμα πηγή έμπνευσης για την κατανόηση του νεωτερικού κόσμου. Νέοι κλάδοι κοινωνικών επιστημών, όπως η Πολιτική Οικονομία και η Κοινωνιολογία θεμελιώνονται από στοχαστές του Σκωτικού Διαφωτισμού. Νέες προσεγγίσεις της Ηθικής Φιλοσοφίας εγκαινιάζονται και νεωτερικές αξίες όπως η θρησκευτική ανοχή, η διεπιστημονική έρευνα και ο δημοκρατικός διάλογος και ιδεολογική μετριοπάθεια και ο πολιτικός πραγματισμός εμπεδώνονται τότε και αποδίδουν πολύτιμους καρπούς. Για μεγάλο διάστημα η σκωτική εκδοχή του Διαφωτισμού έμεινε στη σκιά του φιλοσοφικού ιδεαλισμού του Γερμανικού Διαφωτισμού και του κατεξοχήν πολιτικού ριζοσπαστικού του Γαλλικού Διαφωτισμού. Τα τελευταία σαράντα χρόνια όμως η μελέτη του Σκωτικού Διαφωτισμού γνωρίζει μια θεαματική έκρηξη παγκοσμίως. 

Το θέμα του Σεμιναρίου εστιάζει σε μια σημαντική διάσταση του υπό μελέτη φαινομένου. Η σχέση της θρησκείας με τις ιδέες του Διαφωτισμού παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Αξίζουν ιδιαίτερης μελέτης οι δρόμοι μέσα από τους οποίους μια χώρα όπου κυριαρχούσε μια δυσανεκτική καλβινιστική θεοκρατία κατόρθωσε να περάσει σε έναν Διαφωτισμό, όπου μπόρεσαν να συνυπάρξουν και να συνεργαστούν αντιλήψεις που κλιμακώνονται από τον σκεπτικισμό μέχρι την μετριοπαθή και ανεκτική θρησκευτική ομολογία. Ο Σκωτικός Διαφωτισμός δεν κυριαρχήθηκε από ριζοσπαστικό αντικληρικαλισμό, πολύ λιγότερο από αθεϊσμό, αλλά και η Εκκλησία της Σκωτίας κατόρθωσε, μέσα από την δραστηριότητα των μετριοπαθών μερίδων της, να βρει τρόπους συνεννόησης και να προσφέρει μάλιστα μέσα από τους κόλπους της, στο διαφωτιστικό ρεύμα μερικούς από τους λαμπρότερους στοχαστές του. 

Φιλοδοξία του Σεμιναρίου είναι να εξελιχθεί σε έναν θεσμό που θα αποτελέσει κέντρο αναφοράς για τη συνεργασία ερευνητών που προέρχονται από την περιοχή της Μεσογείου. Πράγματι φέτος θα συμμετάσχουν επιστήμονες από Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ και Ισπανία, τους οποίους θα πλαισιώσουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί διδάσκαλοι από ΗΠΑ, Αγγλία, Σκωτία, Νορβηγία και Χιλή. Μεταξύ των συνέδρων περιλαμβάνονται ορισμένα από τα σημαντικότερα ονόματα, με έργο που αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια συζήτηση του θέματος. Η γλώσσα του Σεμιναρίου θα είναι η Αγγλική. 

Κατάλογος Συνέδρων:
Marcello Dascal, University of Tel Aviv
Fania Oz-Salzberger, University of Haifa
Michael Heyd, Hebrew University of Jerusalem 
Raquel Lázaro Cantero, Universidad de Navarra 
Sergio Cremaschi, Università Amedeo Avogadro del Piemonte Orientale 
Gloria Vivenza, Università di Verona 
Gökhan Murteza, PhD University of Chicago Illinois
Dogan Göçmen, PhD University of Edinburgh
Saniye Ozturk, PhD University of Chicago Illinois
Samuel Fleischacker, University of Chicago Illinois
Chandran Kukathas, London School of Economics 
Maria Carrasco, Pontificia Universidad Católica de Chile 
Christel Fricke, University of Oslo
Richard Gunn, University of Edinburgh
Napoleon Maraveyas, University of Athens
Ioannis Dragonas, TEI of Athens
Athanasia Glykofridi-Leontsini, University of Athens
Byron Kaldis Hellenic Open University
Fwteini Vaki, Ionian University
Ioannis Tassopoulos University of Athens
Spyridon Tegos, University of Crete
Dionysis G. Drosos, University of Ioannina 

Οργανωτική Επιτροπή: 
Διονύσης Γ. Δρόσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ηθικής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 
Ιωάννης Δραγώνας, Καθηγητής Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails