© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Πλήθος ευαισθητοποιημένων πολιτών στην περί Μεταμοσχεύσεων 9η Σύναξη του Κέντρου Λόγου Μπανάτου «Αληθώς»



Το απόβραδο της Κυριακής, 27 Μαΐου 2012, ο ευρύχωρος ναός της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου, μεταποιήθηκε σ’ έναν διαφορετικό λειτουργικό και εξίσου ιερό χώρο για τις ανάγκες του «ΑΛΗΘΩΣ», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας αυτής, με θέμα αυτή τη φορά το ζητούμενο της Δωρεάς Οργάνων, ολοκληρώνοντας μάλιστα τις δραστηριότητές του για το ακαδημαϊκό έτος 2011-12.

Στην εκδήλωση συνέρρευσαν πλείστοι όσοι επιστήμονες της Ζακύνθου, κυρίως ιατροί και εμπλεκόμενοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον τομέα της Υγείας στο νησί, νεφροπαθείς, ευάριθμοι κληρικοί και απλός φιλομαθής λαός. Παρίστατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, ο Βουλευτής Ζακύνθου και γιατρός Διονύσιος Γάσπαρος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ζακύνθου Παύλος Καψαμπέλης, ο Πρόεδρος Μπανάτου Χαράλαμπος Κοντονής, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ «Οι Ποπολάροι» Γιάννης Γρέκας και εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου του νησιού, όπως π.χ. η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτη, ο Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου Νίκος Αρβανιτάκης, διευθυντές σχολείων, εκπαιδευτικοί και πολλοί άλλοι.

Ανοίγοντας την βραδιά, καλωσόρισε όλους ο Υπεύθυνος του «Αληθώς» Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, κάνοντας μάλιστα έναν μικρό απολογισμό του πρώτου αυτού κύκλου διαλέξεων – συναντήσεων του Κέντρου Λόγου.

Αμέσως μετά έδωσε τον λόγο στον Βουλευτή κ. Γάσπαρο, ο οποίος, από την μακρά εμπειρία του ως γιατρού, υπεραμύνθηκε του αλτρουισμού, που εκφράζει η δωρεά οργάνων σώματος, συγχαίροντας παράλληλα την πρωτοβουλία του «Αληθώς».

Στη συνέχεια, οι νεφρολόγοι τού Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου «Ο Άγιος Διονύσιος» Ειρήνη Κατσαρού και Διονύσης Καλόφωνος, παρουσίασαν την εμπειρία τους (στατιστικά στοιχεία, πρόληψη και αντιμετώπιση της νεφροπάθειας), με θέμα: «Η νεφρολογική υποστήριξη στη Ζάκυνθο».



Ακoλούθησε ενδιαφέρουσα Διάλεξη από τον γιατρό – ερευνητή του Πανεπιστημίου Harvard Νίκο Σκαρτσή, με θέμα: «Μεταμοσχεύσεις: Επιτεύγματα και μελλοντικές προκλήσεις». Μεταξύ των πολλών επιστημονικών στοιχείων, τα οποία εκλαΐκευσε ο ομιλητής στους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι υπάρχει μια επείγουσα ανάγκη να σχεδιαστούν κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές, ούτως ώστε ο οργανισμός του ληπτών οργάνων να αναγνωρίζει ως δικό του το όργανο του δότη και παράλληλα το ανοσολογικό σύστημα του λήπτη να είναι πλήρως λειτουργικό, για να εξουδετερώνει παθογόνους μικροοργανισμούς. Αυτή η κατάσταση έχει ήδη περιγραφεί σε πειραματικά μοντέλα μεταμοσχεύσεων ως «ανοσοανοχή». Τούτο αποτελεί εξέλιξη στην έρευνα και ανοίγει νέους ορίζοντες επί του όλου προβληματισμού.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Παύλος Καψαμπέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευχάριστο και συγκινητικό γεγονός ότι και η Εκκλησία της Ελλάδος, ειδικά κατά την τελευταία 25ετία είναι αρωγός στην συστράτευση του επιστημονικού κόσμου υπέρ της δωρεάς οργάνων.

Προτού κλείσει το πρώτο (επιστημονικό) μέρος, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος, ο οποίος, αφενός μεν συνεχάρη τους συντελεστές των δράσεων του «Αληθώς», αφετέρου δε, με γλαφυρότητα και θεολογική επάρκεια, αναφέρθηκε στο θεοειδές μεγαλείο, που περικλείει η δωρεά οργάνων, υπερτονίζοντας ότι, δι’ αυτού του τρόπου, από τον θάνατο γεννάται νέα ζωή, όπως ακριβώς από τον θάνατο του Κυρίου Ιησού πήγασε η όντως ζωή για την ασθενούσα ανθρωπότητα.

Η βραδιά έκλεισε με άσματα (σε ποίηση Σολωμού, Κάλβου και μουσική Θεοδωράκη, Λάγιου κλπ) απέδωσε η νεοσύστατη Χορωδία του Πρωτοψάλτη της Ενορίας Μπανάτου Δημήτρη Κάνδηλα, καταχειροκροτούμενη απ’ όλους.

Όλοι, ενθουσιασμένοι και καταφάνερα συγκινημένοι, ανανέωσαν την συνάντηση για τον Σεπτέμβριο, με το δεύτερο έτος και νεότερο κύκλο Διαλέξεων του «Αληθώς».
Εκτενέστερο φωτορεπορτάζ, δείτε στο Νυχθημερόν, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails