© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ο Αλέκος Ξένος διά χειρός Θάλειας Ξενάκη στο Β3 "Αληθώς"

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας



Το β΄ μέρος τής πολύ επιτυχημένης, κατά κοινή ομολογία, φιλολογικομουσικής βραδιάς τού Κέντρου Λόγου Μπανάτου "Αληθώς" για την επέτειο τού "ΟΧΙ" των Ελλήνων κατά τον Πόλεμο του Σαράντα, ήταν αφιερωμένο στον (Μπανατιώτη από πλευράς τής μητέρας του) Μουσουργό τής Αντίστασης ΑΛΕΚΟ ΞΕΝΟ (1912-1995), Εκατό Χρόνια από την γέννησή του

Στο μουσικό εκείνο μέρος, εκτός από ορισμένες αξιάκουστες συνθέσεις τού Ξένου, τις οποίες με πολύ αγάπη κι ευαισθησία επιμελήθηκε ο συνθέτης Διονύσης Μπουκουβάλας, εκτέθηκε σε περίοπτη θέση ένα σκίτσο τής μορφής τού τιμώμενου Μουσουργού, το οποίο ιστόρησε μια νέα καλλιτέχνιδα της Ζακύνθου, η ζωγράφος κι εκπαιδευτικός Θάλεια Ξενάκη

Καθώς αντικρίζει κανείς το πορτρέτο, ευθύς αμέσως γοητεύεται από τα μάτια τού Ξένου, τα οποία εκφράζουν κατά πολύ την σημαντικότητα τής πολυδιάστατης προσωπικότητάς του. Δια των οφθαλμών ο κάθε καλλιτέχνης -πολλώ δε μάλλον ο τιμώμενος- εισπράττει τα συμβαίνοντα τού καιρού και τού τόπου του (εύοσμα ή δύσοσμα, χαροποιά ή πένθιμα, ευχές ή κατάρες), τα οποία όλα τα μεταστοιχειώνει εντός του, εξωτερικεύοντάς τα, στην κατάλληλη ώρα, ως πανώριμους κι εύγευστους καρπούς για λαϊκή -με την καλή έννοια- ανάλωση. Ο άνθρωπος και αγωνιστής Αλέκος Ξένος εισέπραξε δια των ματιών των απο-φασιστικών αισθήσεών του πικρές - πικρότατες εμπειρίες των "πέτρινων χρόνων" των μέσων του Εικοστού Αιώνα και τα δώρισε ύστερα στην διαχρονία τής Τέχνης, ως ποιότητα ψυχής και μουσική εκ βαθέων του! 

Γι' αυτό και μόνον (διόλου ευκαταφρόνητη χορηγία) τού οφείλουμε οι νεότεροι χάριτες πολλές! Πολλά εύγε ανήκουν ταυτόχρονα και στην αγαπητή μας Θάλεια, η οποία μάς έδωσε το έναυσμα για γι' αυτές τις σκέψεις!


Who is Who Θάλεια Ξενάκη

Η Θάλεια Ξενάκη γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1975. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (2000) και της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας (ΑΣΚΤ) στο β΄ εργαστήριο ζωγραφικής τού Χρόνη Μπότσογλου (2005).
Ειδικότητες: Σκηνογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Ζιάκα. Επίσης νωπογραφία, τέχνη φορητών εικόνων, βιτρό, ψηφιδωτό, καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, συντήρηση εξωφύλλων.
Έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση (Απτικότητες, γκαλερί «Κρύπτη», Ζάκυνθος, 2008) κι έχει λάβει μέρος σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (από το 2002) εκ των οποίων:
- Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζακυνθίων (50 χρόνια από τους σεισμούς στη Ζάκυνθο, 2004) Πλατύφορος.
- Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας «Ορφεύς» (2007).
- Τεχνόπολις–Γκάζι (2008: Εικόνα - Χώρος - Δράση. 2009-10: Η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη).
- Ανατολικό Αεροδρόμιο Ελληνικού, Rendez-vous des arts (General Bazaar, 2008).
- Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου (Καμένη Έκθεση, 2008).
- Maison de la Grece, Παρίσι (Une exposition “brulée”, 2009).
- Αχάια Κλάους, Πάτρα (Εικονο-ποίηση, 2010).
- Αρσάκειο, Πάτρα (Σύγχρονες πόλεις, 2010).
- BARRAGE Culture – Τέχνης έργα, Ζάκυνθος, 2011.
- Ίδρυμα Κακογιάννη, Αθήνα (Εικονο-ποίηση, 2011).
- Βαφοπούλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη (Είναι αυτό Τέχνη, 2011).
- Γκαλερί ΑΕΝΑΟΝ, 2011.
- Διπλάρειος Σχολή, «3η Μπιενάλε της Αθήνας», 2011, με τον Ορίζοντα Γεγονότων.
- Πολυχώρος «Κατεχάκη 88», (Ερωτόπια, 2012) με τον Ορίζοντα Γεγονότων.

Σκηνογραφία:
-2005 Σκηνικά για το Όνειρο Θερινής Νυκτός του Σαίξπηρ.
-2006 Σκηνικά-κοστούμια για την ομάδα σύγχρονου χορού «Έκφραση».
-2006 Σκηνικά-κοστούμια για τη μουσική παράσταση «Ζακυνθινά μουσικά ανάλεκτα ΙΙ» σε σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα και ενορχήστρωση Δημήτρη Μαρίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails