© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αφιέρωμα στην πρώτη υπερρεαλίστρια Ελληνίδα ποιήτρια



Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, στις 8:30 μ.μ., στο Θέατρο «Σφενδόνη» (Μακρή 4, Ακρόπολις), το Σύγχρονο Κίνημα Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών «Αίτιον» διοργανώνει τη δεύτερη σε σειρά εκδήλωση γνωριμίας με το ευρύ κοινό, με δωρεάν είσοδο.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στην πρώτη υπερρεαλίστρια Ελληνίδα ποιήτρια Μάτση Χατζηλαζάρου, στόχο έχει να συνδέσει την Αθήνα με το Παρίσι της εποχής του υπερρεαλισμού μέσα από τη μουσική, το χορό και το λόγο, και περιλαμβάνει:
* απαγγελία ποιημάτων της Μ. Χατζηλαζάρου από τους ηθοποιούς Κατερίνα Διδασκάλου και Γιάννη Μυλωνά,
* τραγούδια εποχής σε ερμηνεία Χριστίνας Αλεξάνδρου συνοδεία χορού από την Αλίκη Γεωργουλοπούλου.
Οι μουσικοί Ζαχαρίας Τσίχλας στο πιάνο, Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος στην κιθάρα, και Μάκης Αναστασόπουλος στο κόντρα μπάσο, συνοδεύουν τους καλλιτέχνες.

Σκηνοθετική επιμέλεια εκδήλωσης: Σταμάτης Πατρώνης

Πληροφορίες: κ. Τούλα Μπαρνασά, 210 923 4322, aniretasta@hotmail.com


Ιδρυτικά Μέλη του Κινήματος Τέχνης, Πολιτισμού και Επιστημών ΑΙΤΙΟΝ

Νικολίτσα Γεωργοπούλου – Λιαντίνη, καθηγήτρια φιλοσοφίας
Κατερίνα Διδασκάλου, ηθοποιός
Πάνος Σταθόγιαννης συγγραφέας
Τζαννέτος Κομηνέας, σκηνοθέτης
Γιώργος Τσούτσουρας, αρχιτέκτων
Βίνα Τσούτσουρα, αρχιτέκτων
Αλίκη Γεωργουλοπούλου, χορογράφος
Γιώργος Δρυμωνιάτης, ποιητής
Τούλα Μπαρνασά, συγγραφέας

Facebook: Αίτιον Κίνημα

Who is Who ΜΑΤΣΗ ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ (1914-1987)

Η Μάτση (Μαρία-Λουκία) Χατζηλαζάρου του Κλέωνος και της Βιργινίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έφυγε με την οικογένειά της για τη Νότιο Γαλλία και στη συνέχεια για τη Ρώμη. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1919. Δύο χρόνια αργότερα η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και η Μάτση άρχισε μαθήματα κατ’ οίκον, τα οποία σταμάτησαν λίγο αργότερα λόγω της οικονομικής καταστροφής του πατέρα της. Το 1931 παντρεύτηκε τον Καρλ Σούρμαν, βαυαρικής καταγωγής. Ο γάμος της διαλύθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Την περίοδο εκείνη εργάστηκε στο κατάστημα Λαϊκές Τέχνες του Καραπάνου. Το 1934 πέθαναν οι γονείς της. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1937, με τον γεωπόνο και αρχιτέκτονα κήπων Σπύρο Τσαούση, από τον οποίο χώρισε ένα χρόνο αργότερα και από το 1939 ως το 1943 ήταν παντρεμένη με τον ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκο. Συνδέθηκε επίσης με τον ποιητή Ανδρέα Καμπά, τον ανιψιό του Πάμπλο Πικάσο Χαβιέρ Βιλατό (από το 1946 ως το 1954, περίοδο κατά την οποία έζησε στο Παρίσι με υποτροφία του Γαλλικού Ινστιτούτου) και τον Κορνήλιο Καστοριάδη (1957-1958). Το 1958 επέστρεψε στην Αθήνα και έως το 1964 εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Παρίσι, όπου δούλεψε στο εκεί κατάστημα του οίκου Βαράγκη. Από το 1973 και έως το τέλος της ζωής της έζησε στην Αθήνα και εργάστηκε στην υπηρεσία δημοσίων σχέσεων της Εμπορικής Τράπεζας. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1944 με την ποιητική συλλογή Μάης, Ιούνης και Νοέμβρης με το ψευδώνυμο Μάτση Ανδρέου. Το σύνολο του γραπτού έργου της περιλαμβάνει τέσσερις ποιητικές συλλογές και δημοσιεύσεις σε λογοτεχνικά περιοδικά.
  
Πηγή: Τράπεζα Δεδομένων Εθνικού Κέντρου Βιβλίου – www.ekebi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails