© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μια σημαντική διημερίδα: «Ο J. J. Rousseau και η εποχή µας – 300 χρόνια από την γέννησή του (1712-2012)»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του J.J. Rousseau, ο Τοµέας Φιλοσοφίας του Τµήµατος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Έρευνας πάνω στο Φαντασιακό της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου και το Τµήµα Πολιτικών Επιστημών του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης, διοργανώνουν επιστημονική διημερίδα µε θέμα: 

«Ο J. J. Rousseau και η εποχή µας – 300 χρόνια από την γέννησή του (1712-2012)»

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή, 10-11 Νοεµβρίου 2012 στο κτήριο «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 και Σίνα), με τη συμμετοχή διαπρεπών Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Η είσοδος για τους ενδιαφερόμενους θα είναι ελεύθερη και η έναρξη των Συνεδριών θα αρχίζει στις 9.00.

Οι ομιλητές θα επικεντρωθούν σε θέματα που αφορούν στην πολιτική, ηθική και κοινωνική φιλοσοφία του Rousseau, τις παιδαγωγικές του απόψεις, το πνευματικό περιβάλλον της εποχής του, την πρόσληψη του έργου του καθώς και στην επικαιρότητά του στην εποχή µας.

Ο J.J Rousseau (1712–1778) υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, επηρεάζοντας βαθύτατα με το έργο του πολλούς συγχρόνους του και μεταγενέστερους διανοητές. Έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τη βράβευση του δοκιμίου του Λόγος για τις επιστήμες και τις τέχνες (1750), με το οποίο επέκρινε τις συμβάσεις του δυτικού πολιτισμού. Έκτοτε μέσα από το πλούσιο έργο του, με χαρακτηριστικότερα δείγματα το Κοινωνικό Συμβόλαιο και τον Αιμίλιο, άσκησε ριζοσπαστική κριτική στην κυρίαρχη αντίληψη της εποχής για την κοινωνία, την πολιτική, το δίκαιο, τη θρησκεία, τη γνώση, τη διαπαιδαγώγηση των νέων, τον πολιτισμό και άλλα ενδιαφέροντα θέματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ιδεολογική ανατροπή που κορυφώθηκε με τη Γαλλική Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails